Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Πρόκειται για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗ.ΣΥ), τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για μια δεκαετία κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού εξωτερικών στη κυβέρνηση Αναστασιάδη και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες για το κυπριακό κατά τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.
Πρόκειται για εκλογές δύο γύρων, καθώς κανείς δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει από σήμερα, το 50% +1 που απαιτείται, για την εκλογή στη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης, ως ιστορικός ηγέτης του ΔΗ.ΣΥ, έχει ταχθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, αν και οι φήμες τον θέλουν να βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, διατηρώντας μαζί του ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να διατηρηθεί η ενότητα του κόμματος του οποίου ηγήθηκε πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Εξάλλου, πολλά στελέχη του ΔΗ.ΣΥ έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, εκφράζοντας την άποψη ότι ο κ. Νεοφύτου, θα έπρεπε να περιορίσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και το κόμμα να υποστηρίξει το Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηρίζεται από μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων που ανήκουν σε άλλους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους.
Μάχη για τον δεύτερο
Όλες οι δημοσκοπήσεις με διακυμάνσεις σε ότι αφορά στη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, δείχνουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης περνάει με άνεση στον δεύτερο γύρο και η μάχη θα δοθεί μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάνη για τη δεύτερη θέση. Μάχη η οποία έχει και αμιγώς κομματικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για τους υποψήφιους που στηρίζονται από τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα, τον δεξιό ΔΗ.ΣΥ και το αριστερό Α.Κ.Ε.Λ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού).
Όλοι οι υποψήφιοι πραγματοποιούν μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες όπως πληροφορείται το «Πρώτο Θέμα» δείχνουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει περίπου 32% και οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκονται περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω. Η διαφορά που χωρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, με τον κ. Νεοφύτου να προηγείται με λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα. Εκ των πραγμάτων αναμένεται ντέρμπι, ψήφο με ψήφο, μέχρι την οριστικοποίηση του αποτελέσματος απόψε το βράδυ.
Το ποιος τελικά θα περάσει στο δεύτερο γύρο και θα αναμετρηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη την επόμενη Κυριακή, είναι θέμα γοήτρου τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα που τον υποστηρίζει, καθώς οι πιθανότητες εκλογής –σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις– είναι ελάχιστες. Όλες ο μετρήσεις δείχνουν πως όποιος και αν είναι ο αντίπαλος του Νίκου Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν μικρότερα ποσοστά είναι αμφίβολο αν μπορούν να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους προς έναν από τους δύο μονομάχους της δεύτερης Κυριακής.
Δημοσκοπήσεις χωρίς εκπλήξεις
Αν στη δεύτερη Κυριακή Αναμετρηθούν ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, εκλέγεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 51,9% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης λαμβάνει 33,7%
Σε περίπτωση αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη με Αβέρωφ Νεοφύτου, κερδίζει και πάλι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 49,3% έναντι 30,8% του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Στη παράσταση νίκης προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 54% και ακολουθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 18% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 11%.
Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας CMRC για το ΡΙΚ, οι αποστάσεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι μικρότερες, όπως και η κατάταξη που αφορά τη δεύτερη και τη τρίτη θέση.
Αν στο δεύτερο γύρο προκύψει αναμέτρηση Νίκου Χριστοδουλίδη Αβέρωφ Νεοφύτου, προηγείται και πάλι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 42,5% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 28,5%.
Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει απέναντι του τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα πάρει 43% και Ανδρέας Μαυρογιάννης 26%.
Στη παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει ποσοστό 51% και ακολουθούν ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 30% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 8%.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με 31,6% και ακολουθούν, Αβέρωφ Νεοφύτου με 23,8%, Ανδρέας Μαυρογιάννης με 22,9%, Χρήστος Χρήστου με 4,5%, Αχιλλέας Δημητριάδης με 4,2%, Γιώργος Κολοκασίδης με 1,9% και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1,7%.
Στη δεύτερη Κυριακή, στο σενάριο αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ Νεοφύτου, προηγείται και πάλι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 58% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 42%.
Στο σενάριο αναμέτρησης Νίκου Χριστοδουλίδη – Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 60% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 40%.
Στη παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει ποσοστό 58%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 18% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 10%.
Δημοσκόπηση ης εταιρείας Metro Analysis για τη τηλεοπτικό σταθμό Omega, δίνει πολύ μικρότερη διαφορά μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων.
Στη πρόθεση ψήφου για τη σημερινή αναμέτρηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 27%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 22%, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 21%, ο Αχιλλέας Δημητριάδης 4%, ο Χρήστος Χρήστου 4%, ο Γιώργος Κολοκασίδης 4%, και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης 2%.
Στη πρόθεση ψήφου για την επόμενη Κυριακή, στο πιθανή μάχη Νίκου Χριστοδουλίδη με Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει 45% και ο Αβέρωφ Νεοφύτου 30%.Αν αναμετρηθούν Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης προηγείται και πάλι ο Νίκος Χριστοδουλίδης με 46% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ακολουθεί με 32%.
Στη παράσταση Νίκος ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρείται βέβαιος νικητής με 55%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 19% και Ανδρέας Μαυρογιάννης με 9%.
Τρίζουν καρέκλες
Η πιθανότητα εκλογής Χριστοδουλίδη, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει σοβαρούς κομματικούς τριγμούς στις δύο μεγάλες πολιτικές παρατάξεις της Κύπρου. Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, είναι σχεδόν αυτονόητο πως θα τεθεί θέμα ηγεσίας στον ΔΗ.ΣΥ, καθώς μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων του αντί του Πριέρου του κόμματος επιλέγει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Εκτός αυτού πολλά στελέχη του ΔΗΣΥ εργάζονται ήδη στο εκλογικό επιτελείο Χριστοδουλίδη και αναμένεται να μετέχουν και στη νέα κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων η ΔΗΣΥ, δεν θα είναι σε θέση να αντιπολιτεύεται ουσιαστικά τον εαυτό του, αφού ο Χριστοδουλίδης δηλώνει πως θα συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Σε περίπτωση, που μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο Ανδρέας Μαυρογιάννης το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει το ΑΚΕΛ, το οποίο βρίσκεται εδώ και 10 χρόνια εκτός εξουσίας και έχει χάσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές, ευρωεκλογές κλπ). Η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ υπό τον Στέφανο Στεφάνου, είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί κάτω από τη πίεση της βάσης του κόμματος, η οποία θα ήθελε την διεκδίκηση αυτών των εκλογών με κομματικό στέλεχος και όχι με έναν υποψήφιο ο οποίος προέρχεται από τη κεντροδεξιά.
Τα κόμματα του κεντρώου χώρου, που στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα πρέπει να βρουν κοινή γλώσσα συμμετοχής στη κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται δύσκολο αφού σε σημαντικά θέματα και ιδιαιτέρως στο Κυπριακό έχουν σοβαρές διαφορές. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αντίφαση, που δημιουργεί η υποστήριξη Χριστοδουλίδη. Χαρακτηρίζουν τη κυβέρνηση Αναστασιάδη ως την πλέον διεφθαρμένη που πέρασε από τη Κύπρο και την ίδια ώρα υποστηρίζουν για Πρόεδρο, τον στενότερο συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη και υπουργό της «διεφθαρμένης» κυβέρνησης! Παράλληλα, ο Ν. Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζει πως ανήκει στον ΔΗΣΥ και είναι υπερήφανος για τη κομματική του καταγωγή.
Οι άλλοι και οι «άλλοι»
Οι υπόλοιποι έντεκα υποψήφιοι που δεν έχουν πιθανότητες συγκέντρωσης ποσοστών που θα τους έκαναν να αισιοδοξούν, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν καταθέσει σοβαρές απόψεις για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολεί τη κυπριακή κοινωνία και το κυπριακό και σε αυτούς που δεν θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως περιπτώσεις που θα μπορούσε ο ψηφοφόρος να ασχοληθεί σοβαρά με τις θέσεις τους.
Για παράδειγμα οι κύριοι Δημητριάδης, Κολοκασίδης, Χριστοφίδης, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στη κυπριακή κοινωνία και τυγχάνουν σεβασμού έστω και αν κάποιος διαφωνεί με τις θέσεις τους ή θεωρεί πως δεν είναι εκλέξιμοι αφού δεν στηρίζονται από κάποιο κόμμα. Ο κ. Δημητριάδης είναι επιφανής νομικός με σημαντικές επιτυχίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Κολοκασίδης επίσης νομικός με μακρά πορεία συμμετοχής στα κοινά και ο κ. Χριστοφίδης τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Χρήστου Χρήστου ο οποίος είναι Πρόεδρος του ΕΛΑΜ (Χρυσή Αυγή Κύπρου) και πρώην σωματοφύλακας του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Οι υπόλοιποι υποψήφιοι παρουσιάζουν είτε ακραίο είτε γραφικό είτε ανεδαφικό λόγο. Για παράδειγμα υπάρχει υποψήφια που προτείνει να εξέλθουν από την ΕΕ οι μισές πόλεις της Κύπρου, ενώ άλλη εισηγείται έξοδο από την ευρωζώνη και προσανατολισμό προς τη Ρωσία.
Υποψήφιος του ακροδεξιού χώρου προτείνει ένταξη της Κύπρου στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια ένταξη και των ελληνόφωνων της Σικελίας! Υπάρχουν επίσης υποψήφιοι που οραματίζονται μοντέλο σοβιετικής ένωσης ή ανήκουν στο κίνημα των αντιεμβολιαστών.
Ένας εκ των υποψηφίων θεωρεί ότι πρέπει να διεκδικεί όλες τις εκλογές χωρίς ποτέ να καταφέρει επί πολλά χρόνια να συγκεντρώσει πέραν των κάποιων δεκάδων ψήφων πέραν αυτών από το στενό του περιβάλλον.