Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

''Απειλείται η ασφάλεια μας!'' Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στα σχέδια του Ερτντογάν- Πως διαγράφεται το μέλλον της Μεγαλονήσου;

Δεν έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την απόφαση του Οργανισμού Τουρκικών κρατών να αποδεχθεί  το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή κατόπιν προτροπής της Τουρκίας και τα "όργανα" άρχισαν στα κατεχόμενα από τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η "μητέρα" Τουρκία στην πραγματικότητα τους αντιμετωπίζει ως επαρχία της .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η διαδρομή προς τη διαίρεση απειλεί την ασφάλειά μας", είναι ο τίτλος άρθρου σχετικού με το θέμα Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία κατά την άποψή μας, είναι τα ακόλουθα: 

"Έξι ημέρες πριν οι Τουρκοκύπριοι γιορτάσουν την 39η επέτειο από τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η οποία άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»,  οι Τούρκοι τους υπενθύμισαν σκληρά ότι το «κράτος» τους κάθε άλλο παρά ανεξάρτητο είναι . Ακόμη χειρότερα, αποδείχθηκε ότι, στην πράξη, ούτε η Τουρκία αναγνωρίζει το αποσχισθέν κράτος.

Αυτό δεν είναι κάτι που αγνοούν, αλλά η επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι την Τετάρτη έβαλε αλάτι στην πληγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Οκτάι πήγε να επιθεωρήσει το εργοτάξιο στην περιοχή Κέρμια της Λευκωσίας, όπου θα κατασκευαστεί το Kulliye ,ένα ισλαμικό κυβερνητικό συγκρότημα.

Κανένα τουρκοκυπριακό μέσο ενημέρωσης, ούτε καν ο «κρατικός» ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός  δεν επετράπη να εισέλθει στην περιοχή για να καλύψει την επίσκεψη, ενώ ομάδα διαδηλωτών εμποδίστηκε να πλησιάσει τον χώρο από την αστυνομία.

Σε σχόλια που έκανε σε τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία επετράπη να καλύψουν την επίσκεψή του, ο Οκτάι προειδοποίησε ότι όσοι είναι αντίθετοι στο Kulliye, το οποίο θα περιλαμβάνει προεδρικό μέγαρο, κτίριο κοινοβουλίου, τζαμί και πάρκο, θα βρουν την Τουρκία απέναντί ​​τους.

Οι Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία όταν ανακοινώθηκε το έργο στα τέλη Σεπτεμβρίου, και έκτοτε το εν λόγω έργο δέχθηκε επίθεση από κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης.

Για να προσθέσει μια νότα ειρωνείας, ο Oktay περιέγραψε το Kulliye ως «σύμβολο ύπαρξης, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας» για τους Τουρκοκύπριους.

Η αλήθεια είναι ότι είναι σύμβολο της κυριαρχίας της Τουρκίας στον Βορρά, απορρίπτοντας κάθε προσποίηση της ανεξαρτησίας της «ΤΔΒΚ».

Η απόφαση ελήφθη στην Άγκυρα, η οποία θα χρηματοδοτήσει το έργο των 140 εκατ. ευρώ, για το οποίο δεν αναζήτησε καμία από τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές του βορρά.

Ο δήμαρχος Mehmet Harmanci είχε απειλήσει, πριν από μερικές εβδομάδες, να σφραγίσει το εργοτάξιο επειδή δεν είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, αλλά μπορεί να  το σκέφτηκε ξανά.

Ο Βορράς μετατρέπεται σε επαρχία της Τουρκίας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, ένα ισλαμικό φυλάκιο 40 μίλια από την ηπειρωτική χώρα, και οι Τουρκοκύπριοι έχουν οδυνηρή επίγνωση αναφορικά με το που βαδίζει η κατάσταση, με τους Τούρκους που δημιουργούν επιχειρήσεις , μεγάλες και μικρές στα βόρεια.

Μάλλον γνωρίζουν επίσης ότι η μόνη τους ελπίδα να μην χάσουν την ταυτότητά τους είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Μόνο μια διευθέτηση θα μπορούσε να τους γλιτώσει από τη μοίρα τους να γίνουν μια μικρή επαρχία της Τουρκίας χωρίς να έχουν λόγο σε οτιδήποτε επηρεάζει τη ζωή τους.

Υπάρχει ο παράγοντας Τουρκία, όπου  ο Ερντογάν, μπορεί να αποφάσισε ότι η διχοτόμηση είναι ένας μονόδρομος από τον οποίο δεν υπάρχει γυρισμός.

Ωστόσο δεν θα το  ξέρουμε αυτό πριν γίνουν οι εκλογές στην Τουρκία του χρόνου.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη για το cyBC διαπίστωσε ότι μόνο το 8 τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν το Κυπριακό ως το πιο σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στην οποία το Κυπριακό δεν είναι θέμα, αλλά τίθεται μόνο στις τηλεοπτικές συζητήσεις όπου κατηγορούν οι υποψήφιοι ο ένας τον άλλον για την επικείμενη διχοτόμηση.

Κανένας από αυτούς, ωστόσο, δεν μιλά για τον κίνδυνο να γίνουν οι Ελληνοκύπριοι του Βορρά επαρχία της Τουρκίας

Φαίνεται να υποθέτουν ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα παραμείνει στο νησί για να αστυνομεύει τα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στη Βουλή την Παρασκευή, ο τουρκικός στρατός δημιουργούσε νέες θέσεις κατά μήκος της νεκρής ζώνης και είχε τις  ειδικές δυνάμεις του, σε ετοιμότητα.

Η μελλοντική μας ασφάλεια εξαρτάται από την ύπαρξη διακανονισμού, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα έχει.

Ο στόχος και για τις δύο κοινότητες θα πρέπει να είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα τερμάτιζε ή τουλάχιστον θα περιόριζε την παρουσία της Τουρκίας, πολιτική και στρατιωτική, στο βορρά. Και οι δύο κοινότητες θα ήταν καλύτερα αν συμβεί αυτό.

Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να μοιραστούν την εξουσία του κεντρικού κράτους με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θα γίνουν πλήρεις πολίτες της ΕΕ και δεν θα χρειάζεται πλέον να εξαρτώνται από την ασφυκτική παρουσία της Τουρκίας για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους.

Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμφωνία της Τουρκίας και θα μπορούσε να υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία μετά τις τουρκικές εκλογές, παρόλο που δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όποιος εκλεγεί θα ήθελε να αφήσει στον δρόμο της διχοτόμησης."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η συνεχής προσπάθεια του Ερντογάν να καταστήσει το ψευδοκράτος τουρκική επαρχία στην πραγματικότητα, με τον μανδύα της Διεθνούς αναγνώρισής του, αρχής γενομένης της αποδοχής του από τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών, πριν λίγες μόνο ημέρες.

Βλέπει ο Τούρκος Πρόεδρος το ψευδοκράτος ως το εργαλείο εκείνο το οποίο μέσω της Διεθνούς αναγνώρισής του που επιδιώκει, θα του δώσει νομιμοφάνεια στον προσπορισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Τουρκοκύπριοι έχουν αντιληφθεί τους σκοπούς του Ερντογάν, ο οποίος δεν τους λαμβάνει καν υπόψιν, ο οποίος έχοντας τοποθετήσει το εξαπτέρυγό του Τατάρ στην εξουσία στα κατεχόμενα, κινείται ολοταχώς με στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου, με την  επίφαση ότι η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή της ύπαρξης  2 κρατών στο νησί και όχι ένα κράτος στο πλαίσιο μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις προβλέψεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο μας, διατυπώσαμε την εκτίμησή μας πως  θεωρούμε βέβαιο ότι στις 15 Νοεμβρίου 2022, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για δυσάρεστες εκπλήξεις στην Κύπρο σε σχέση με το ψευδοκράτος, το μέγεθος των οποίων μπορεί να μην είναι αυτό που ευελπιστούν οι Τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι, αλλά ούτε θα είναι μηδενικό ή αμελητέο όπως θα θέλαμε .

Κοινώς αναμένουμε να γίνουν κινήσεις έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από άλλες χώρες.

Σε αυτές συγκαταλέγεται η  Ουγγαρία με τον Πρόεδρο της οποίας ο Ερντογάν συμπλέει σε πολλά θέματα, αλλά και η Συρία, η οποία αν προβεί σε τέτοια ενέργεια θα μπορεί να οριοθετήσει στη συνέχεια την ΑΟΖ της με εκείνη του ψευδοκράτους, παίρνοντας έτσι μερτικό από την πίτα των  θαλάσσιων κοτασμάτων υδρογονανθράκων  της Κύπρου μας.

Φυσικά όταν λέμε Συρία, εννοούμε και Ρωσία ταυτόχρονα.

Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία και η Τουρκία θα μπουν σφήνα στις εταιρείες συμφερόντων της Δύσης, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Κύπρου στα κοιτάσματά της.

Αποτέλεσμα να περιπλακεί και να καθυστερήσει η τόσο ζωτική από πλευράς ενέργειας εκμεταλλευσιμότητα για την ΕΕ, των Κυπριακών θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η  Τουρκία έχει ήδη συνεγείρει τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών χωρών, προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, καθώς και τις χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, οπότε και αναμένουμε εξελίξεις και από αυτές τις χώρες, με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν να αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες χώρες για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Κλείνουμε επισημαίνοντας ότι εκτίμησή μας είναι πως ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις επικείμενες Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, η τελευταία θα βαδίσει προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους Διεθνώς και στην οριστική και αμετάκλητη για την ίδια διχοτόμηση  του νησιού της Κύπρου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ