Αποδίδοντας τις δέουσες τιμές, η Πολιτεία απέδωσε ένα οφειλόμενο χρέος προς την οικογένεια του ήρωα. Άγημα της Εθνικής Φρουράς, μετέφερε τα λείψανα του 8χρονου, ο οποίος πυροβολήθηκε και φονεύθηκε από Άγγλο στρατιωτικό, κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης, στον Ιερό ναό Αγίου Λαζάρου, όπου τελέστηκε τρισάγιο χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου. Στο τρισάγιο παρέστησαν η Πρόεδρος της Βουλής, ο Επίτροπος Προεδρίας, βουλευτές, ο αδελφός του ήρωα Λάκης Δημητριάδης, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Τα ταυτοποιηθέντα λείψανα του Δημητράκη τάφηκαν σε ατομικό τάφο που παραχώρησε, τιμής ένεκεν, η Μητρόπολη Κιτίου. Η οικογένεια του Δημητράκη, με γραπτό αίτημά της, αποτάθηκε στον Επίτροπο Προεδρίας πριν από μερικούς μήνες ζητώντας να γίνουν ενέργειες για εντοπισμό των λειψάνων του, αφού για τόσα χρόνια δεν γνώριζαν που ευρίσκοντο. Τα λείψανά του εντοπίστηκαν σε πολλαπλό τάφο στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοντού και ταυτοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο με τη μέθοδο DNA στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, από την ομάδα γενετιστών του καθηγητή Δρα Μάριου Καριόλου.
Ιδιαίτερη μνεία στον αείμνηστο δημοσιογράφο του Φιλελεύθερου Πάμπο Βάσιλα
Το αίτημα της οικογένειας για ανεύρεση των λειψάνων του ήρωα, είχε αναδείξει ο Φιλελεύθερος μέσω σειράς ρεπορτάζ του αείμνηστου δημοσιογράφου, Πάμπου Βάσιλα, ο οποίος απεβίωσε στις 29 περασμένου Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά τον εντοπισμό των οστών του μικρού Δημητράκη. Φανερά συγκινημένος ο αδελφός του ήρωα, Λάκης Δημητριάδης ανέφερε ότι χάρη στις ενέργειες του Πάμπου Βάσιλα και του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, έγινε κατορθωτός ο εντοπισμός των λειψάνων του ήρωα. «Τους ευχαριστούμε πολύ για την καλή πράξη που έχουν κάνει, διότι ήταν στο σκότος ο Δημητράκης και τώρα ήρθε στο φως. Περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια για να γίνει αυτό και ελπίζω από δω και πέρα να τιμάται η μνεία.
Ο Πάμπος Βάσιλας ήταν αυτός που κίνησε τα νήματα για αυτή την πράξη. Εμείς αν είμασταν μόνοι μας δεν θα τα καταφέρναμε. Βρήκε τον κ. Φωτίου και τους υπόλοιπους που ήταν υπεύθυνοι για τις εκταφές, τότε αναδείχθηκε το θέμα». Αναφερόμενος στον ήρωα, είπε ότι την ημέρα της δολοφονίας του ήταν μαζί στο σχολείο. «Εγώ σχόλασα, αλλά ο Δημητράκης αντί να έρθει σπίτι ακολούθησε τους πιο μεγάλους μαθητές επειδή το είχε από μέσα του. Στο σχολείο έκανε σημαίες με κόλλες και έτρεχε για την Ένωση. Μπορεί να ήταν μικρός αλλά καταλάβαινε. Στην ομιλία του ο Επίτροπος Προεδρίας, αναφέρθηκε στην ένδοξη θυσία του ήρωα και στην οφειλή της Πολιτείας να αποδώσει τον προσήκοντα δίκαιο φόρο αιώνιας ευγνωμοσύνης, στον μικρό Δημητράκη. Όπως είπε ο Φώτης Φωτίου, ο αδελφός του ήρωα Λάκης Δημητρίάδης αλλά και οι υπόλοιποι συγγενείς του εδώ και χρόνια αναζητούσαν να πληροφορηθούν τον πραγματικό χώρο ταφής, στον οποίο ευρίσκοντο τα ιερά λείψανα του Δημητράκη.
«Είναι ο Λάκης που μαζί με τον αείμνηστο δημοσιογράφο του Φιλελεύθερου Πάμπο Βάσιλα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πρόσφατα, εργάστηκαν συστηματικά και με επιμονή για να εξευρεθούν οι απαντήσεις για την τύχη των λειψάνων του Δημητράκη. Είναι λυπηρό που σήμερα δεν βρίσκεται μαζί μας ο Πάμπος Βάσιλας για να μοιραστεί την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών που οδήγησαν στον εντοπισμό των λειψάνων του Δημητράκη». Πρόσθεσε ότι η ιστορία του Δημητράκη Δημητριάδη, είναι συγκλονιστική. «Ένα παιδάκι επτά χρόνων δεν λύγισε μπροστά στους πάνοπλους Άγγλους στρατιώτες, και με τις πέτρες που έριχνε εναντίον τους μαζί με άλλα παιδιά, διαδήλωνε τον πόθο της ελευθερίας και της ένωσης με την Ελλάδα, όπως τον αισθανόταν για αιώνες βαθιά στη ψυχή του με συντριπτική πλειοψηφία ο Κυπριακός λαός. Μέσα σε αυτό κλίμα εθνικής ανάτασης και αγωνιστικότητας γράφτηκε και η ιστορία του μικρού μας ήρωα, του Δημήτρη Δημητριάδη, ο οποίος πέρασε στην αθανασία στις 14 Μαρτίου 1956, όταν το βόλι ενός Άγγλου στρατιωτικού της αποικιοκρατίας τον βρήκε στο πρόσωπο, εδώ κοντά, στο δρόμο της Λάρνακας που φέρει το όνομα του».
Ο Επίτροπος Προεδρίας, υπέδειξε ότι η εθνική μας αυτοσυνειδησία μας επιβάλλει να μην λησμονήσουμε τους ήρωες ποτέ και πως πρέπει να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και της θυσίας τους. «Στην εποχή που ζούμε, έχοντας τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος αλλά σκεπτόμενοι και ενεργώντας πάντα με στόχο τη διασφάλιση της επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου, οφείλουμε να θέσουμε υπεράνω όλων την αναγκαιότητα της ομοψυχίας και της ενότητας των δυνάμεων μας για αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας και επιθετικότητας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στηριζόμενοι στο διεθνές δίκαιο όπως περιέχεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να καμφθούμε από τις δυσκολίες και τα προβλήματα». Απευθυνόμενος προς την οικογένεια του ήρωα ανέφερε πως η Κύπρος, «υποκλίνεται μπροστά σας και προσεύχεται την εκ του Θεού παρηγοριά και για τον Δημητράκη σας, τον ήρωά σας, της ψυχής του το γαλήνεμα. Σήμερα πρέπει να νιώθετε περήφανοι για τον άφθαστο ηρωισμό και το μεγαλείο της ψυχής του αγαπημένου σας αδερφού όπως νιώθουμε όλοι».