Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Συνέδριο για την άμυνα αυξάνει τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου στον αμυντικό τομέα

Το Συνέδριο με την ονομασία CYPSEC 2021 στη Κύπρο μας αποκάλυψε εκ νέου τις πολύ μεγάλες δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες στους τομείς της συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων. 

Το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το 2ο Συνέδριο-Έκθεση Άμυνας & Εσωτερικής Ασφάλειας CYPSEC 2021.

Όπως αναφέρει και το National Post, εκεί είχαμε παρουσιάσεις σε θέματα αμυντικών δαπανών, αμυντικής βιομηχανίας, έρευνας και καινοτομίας, τεχνητής νοημοσύνης (AI), τεχνολογίας 3D-printing και ζητημάτων που άπτονται της Διοικητικής Μέριμνας (logistics). Έγινε επίσης επίδειξη διαφόρων ειδών οπλικών συστημάτων και μη-επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV).

Στην έκθεση και στο συνέδριο περιλαμβάνονται παρουσιάσεις από εκπροσώπους εταιρειών αμυντικού υλικού διεθνούς εμβέλειας.

Μεταξύ των χορηγών ήταν και η αμερικανική Bell Helicopters, κορυφαία παραγωγός στρατιωτικών και εμπορικών ελικοπτέρων, επανδρωμένων και μη-επανδρωμένων, και η ισραηλινή Rafael Advanced Defence Systems με 70 χρόνια τεχνογνωσία σε άμυνα, ασφάλεια και κυβερνοασφάλεια, βασισμένη σε επιχειρησιακή εμπειρία.

https://twitter.com/FeWoessner/status/1447081813545992192?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1447081813545992192%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnationalpost.com.cy%2Fsynedrio-gia-tin-amyna-ayxanei-tis-prooptikes-synergasias-ellado-kyproy-ston-amyntiko-tomea%2F

Επίσης η ολλανδική Damen Shipyards Group, που λειτουργεί 35 ναυπηγεία σε όλον τον κόσμο και έχει κατασκευάσει πάνω από 6.500 σκάφη σε περισσότερες από 100 χώρες και η γαλλική Kership, μια κοινοπραξία των Piriou και Naval Group από 2013, με μακρά εμπειρία στη ναυτική μηχανική, τη ναυπηγική, στρατιωτικά συστήματα και υπηρεσίες. Η ισραηλινή Marom Dolphin παρουσίασε εργονομικό εξοπλισμό, όπως τακτικά γιλέκα, εξαρτύσεις, σακίδια και άλλα προϊόντα που προορίζονται για στρατιωτική και παραστρατιωτική χρήση”, αναφέρει το sigmalive.com.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού ΥΠΑΜ, Ανδρέας Λουκά, τόνισε ότι η περιοχή μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερη την αποσταθεροποιητική κατάσταση σε Συρία και Λιβύη, αλλά και την πολιτικο-οικονομική αστάθεια στον Λίβανο.

Ενώ περιέγραψε τις ηγεμονικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή μας, οι οποίες αυξάνονται καθημερινά πλέον μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ και την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ευθέως την Λευκωσία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης τόνισε τον σταθεροποιητικό ρόλο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed για τα δυτικά συμφέροντα και τη συμβολή στην οικοδόμηση συνεργασιών στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αναφέρθηκε επίσης στις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως την επάνοδο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, στο αμερικανο-βρετανο-αυστραλιανό σύμφωνο AUKUS και στις παράνομες τουρκικές ενέργειες στη θάλασσα, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και στην αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.

Υπενθυμίζουμε ότι αμυντικοί αναλυτές έχουν αναφέρει εδώ και μεγάλο διάστημα, ότι η υπογραφή συμφωνίας τριμερούς προγράμματος συνεργασίας θα ενισχύσει τον στρατιωτικό συντονισμό μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, επιτρέποντας στις χώρες αυτές να συνεργαστούν ενόψει των τουρκικών απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κατάσταση στο Λίβανο,  ο αγωγός East Med, και το παιχνίδι της Άγκυρας με σχέδιο κοινής ΑΟΖ με Συρία, Παλαιστίνη, και Λιβύη είναι πολύ πιθανό να βάλει “φωτιά” στην περιοχή μας, προκαλώντας στην συνέχεια αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ