Η δήλωση του Ερντογάν πριν την επίσκεψή του κατεχόμενα στην Κύπρο ,ότι η Τουρκία εργάζεται για την αύξηση του αριθμού των χωρών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο, αφού παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει πολλές φορές ο Τούρκος Πρόεδρος.
Γιατί όμως έγινε αυτή η αναφορά τώρα και ποιά η διασύνδεση μεταξύ Κοσσόβου-Κατεχομένων;
"Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει εδώ και χρόνια για την αναγκαιότητα αναγνώρισης του Κοσσυφοπέδιου ως κράτος Διεθνώς, αν και πρόσφατα υπήρξαν ρωγμές στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Πρίστινα", αναφέρει ο Σέρβος ανταποκριτής μέσων ενημέρωσης από την Άγκυρα Βόισλαβ Λάλιτς ,ο οποίος επισημαίνει ότι το κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της Σερβίας.
Η στάση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε αυτό το θέμα δεν είναι τυχαία, όπως δεν είναι τυχαίο που ανέφερε το Κοσσυφοπέδιο πριν από την επίσκεψή του στη βόρεια Κύπρο.
Η Τουρκία έχει μια ειδική σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και αντιπροσωπεύει τη συνέχεια της τουρκικής πολιτικής, παρά τα πρόσφατα εμπόδια. Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη να "ωθήσει" την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο, πόσο μάλλον στον ΟΗΕ.
"Τώρα 114 χώρες αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και θέλουμε να αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Ελπίζουμε ότι φέτος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντηση που θα έχω με τον Μπάιντεν, θα συζητήσουμε ξανά αυτό το θέμα και θα συνεργαστούμε για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, "είπε ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, σε Τούρκους δημοσιογράφους πριν φύγει για τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Η Τουρκία πιέζει για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου στον ισλαμικό κόσμο
Η Τουρκία ήταν η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία και το Αφγανιστάν, υπενθυμίζει ο Λάλιτς.
"Η Τουρκία κάνει εκστρατεία πρωταρχικά στο πλαίσιο του "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας", ο οποίος απαριθμεί 57 χώρες, όπου ο Ερντογάν έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να αναγνωρίσει ομόφωνα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απέτυχε, επειδή υπάρχουν πολλές χώρες που δεν θέλουν να το πράξουν, λόγω παρόμοιων προβλημάτων που έχουν στην επικράτειά τους», εξηγεί ο Σέρβος ανταποκριτής μέσων ενημέρωσης.
Μεταξύ των μελών του "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας" στον οποίο οι προσπάθειες της Άγκυρας δεν απέδωσαν αποτελέσματα είναι η Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Μαρόκο, ο Λίβανος.
Η στάση του Ερντογάν απέναντι στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι τυχαία, προσθέτει ο Λάλιτς και υπενθυμίζει τη δήλωση του Τούρκου προέδρου από το 2013 που δόθηκε στην Πρίστινα, ότι "το Κοσσυφοπέδιο είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι το Κοσσυφοπέδιο", γι 'αυτό ο τότε Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς ακύρωσε την τριμερή συνάντηση μεταξύ Σερβίας, Τουρκίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Επίσης, το 2010, κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα, Χασίμ Θάτσι, ο Ερντογάν διοργάνωσε συνομιλίες μεταξύ Θάτσι και εκπροσώπων της Ελλάδας και της Συρίας σε μια προσπάθεια να αναγνωρίσουν αυτές οι χώρες την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Μήνυμα πριν από το ταξίδι στην Κύπρο
Όλα αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για μια "ειδική σχέση" μεταξύ Τουρκίας και Κοσσόβου, αν και πρόσφατα υπήρξαν διαφορές στις σχέσεις Άγκυρας-Πρίστινα, λέει ο Lalic.
Η Πρίστινα άνοιξε πρόσφατα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, η οποία ήταν πλήγμα για τον Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το βίωσε ως προδοσία όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και του ίδιου . "Αλλά είναι προφανές ότι η Άγκυρα συνειδητοποίησε ότι ήταν ένα διεθνές παιχνίδι, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιξε βασικό ρόλο και ότι το Ισραήλ με τη σειρά του αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως την πρώτη μουσουλμανική χώρα που άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. ", αναφέρει ο Lalic και συνεχίζει.
"Παρόλο που προσπαθεί να επιβληθεί τον τελευταίο καιρό ως ηγέτης και ως προστάτης των μουσουλμάνων στον κόσμο, ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακάμψει τη Σερβία εάν θέλει να είναι παρούσα η Τουρκία στα Βαλκάνια. Παράλληλα προσπαθεί να αναπτύξει σχέσεις με τη χώρα μας ακολουθώντας την τακτική ας αφήσουμε τα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην άκρη".
Σε δήλωση σχετικά με τη συνέχιση των πιέσεων για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν. Θα το κάνει αλλά δεν θα επιτύχει μεγαλύτερη επιτυχία, πιστεύει ο Lalic.
Εάν δεν είναι ήδη σε θέση να επιτύχει συναίνεση για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο του "Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας", πώς μπορεί να επηρεάσει άλλα μέλη του ΟΗΕ, αναρωτιέται.
Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας επιβαρύνονται με πολλά άλυτα ζητήματα, επομένως είναι δύσκολο να περιμένουμε το Κοσσυφοπέδιο να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν.
Ο Ερντογάν μίλησε για το Κοσσυφοπέδιο πριν φύγει για να επισκεφθεί το ψευδοκράτος στην Κύπρο, όπου οι Τουρκοκύπριοι δήλωσαν μονομερή ανεξαρτησία το 1983, ως απότοκο της παράνομης εισβολής και κατοχής του ΑΤΤΙΛΑ το 1974.
Σημειωτέον ότι η οποία μέχρι στιγμής το ψευδοκράτος έχει αναγνωριστεί μόνο από την Άγκυρα. Κατά τη γνώμη του Lalic, η στιγμή της δήλωσης δεν επιλέχθηκε τυχαία.
"Στην πραγματικότητα θέλει να κάνει στην Κύπρο αυτό που υποστηρίζει για το Κοσσυφοπέδιο .Θέλει η τουρκική μειονότητα στην Κύπρο να αποτελεί ανεξάρτητο κράτος Διεθνώς αναγνωρισμένο. Αλλά δεν θα μπορέσει να κερδίσει υποστηρικτές για αυτό. Εξάλλου, η ΕΕ είπε πριν από την επίσκεψή του ότι δεν θα αναγνώριζε ποτέ δύο κράτη στην Κύπρο ", καταλήγει ο Λάλιτς.
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί όντως να διασυνδέσει την Διεθνή αναγνώριση του Κοσσόβου με αυτήν του ψευδοκράτους. Εδώ εύκολα διακρίνουμε την "alla Turka" ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, όπου από τη μία επιδιώκει την αναγνώριση των κατεχομένων ως ανεξάρτητο κράτος, ενώ από την άλλη δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ούτε την απόσχιση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την Ουκρανία.
Η Τουρκία εφαρμόζει πάντα "δύο μέτρα και δύο σταθμά".