Την ικανοποίησή της για τα σημαντικά αποτελέσματα της σημερινής πρώτης επίσημης Υπουργικής συνάντησης του Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, εξέφρασε από το Κάιρο η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου.
Σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα Πηλείδου τόνισε ότι "σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα για τη δημιουργία και τη λειτουργία πλέον, του διεθνούς περιφερειακού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ο οποίος παίρνει πλέον "σάρκα και οστά" μετά την έγκριση του καταστατικού του και την κύρωση του σχετικού νόμου από πέντε από τα ιδρυτικά μέλη και τη διεξαγωγή της πρώτης πλέον επίσημης συνάντησης μετά που το καταστατικό τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου του 2021".
Αναλυτικότερα, μιλώντας για τις αποφάσεις της σημερινής συνάντησης, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι η Κύπρος θα αποτελέσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 την προεδρεύουσα χώρα του Φόρουμ. "Σήμερα, είχαμε μία ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με όλες τις χώρες που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού, και τις επτά που συμμετείχαν είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία", προσέθεσε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και επισήμανε: "Λάβαμε κάποιες αποφάσεις εκ των οποίων και μία πολύ σημαντική απόφαση για την Κύπρο, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα είναι η χώρα η οποία θα προεδρεύει αυτού του οργανισμού μετά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών που θα συνεχίσει να χειρίζεται η Αίγυπτος μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως επίσης και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες, όπως η διεξαγωγή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής αλλά και πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, για τη μείωση των ρύπων από τα πλοία, αλλά σίγουρα και για το κύριο αντικείμενο του Φόρουμ που είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τις χώρες της περιοχής".
Η κα Πηλείδου χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό ότι σήμερα εγκρίθηκε η συμπερίληψη της Γαλλίας ως πλήρες μέλος του EMGF, όπως επίσης και η συμμετοχή των ΗΠΑ ως παρατηρητής".
Τέλος, στη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου τόνισε πως "δόθηκε το μήνυμα ότι είμαστε πάρα πολύ θετικοί στη συμμετοχή άλλων χωρών, φτάνει βέβαια να συμμερίζονται και να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και να ακολουθούν το διεθνές δίκαιο και τις βάσεις πάνω στις οποίες έχει χτιστεί αυτός ο οργανισμός".