Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Το διακύβευμα για την Βρετανία στην Ν.Υόρκη για το κυπριακό είναι η διατήρηση των βάσεων-Να ζητηθεί η αποχώρηση των Βρετανών

Ενώ αναμένουμε την σύνοδο κορυφής 5+1 στην Ν.Υόρκη για το κυπριακό με την συζήτηση να επικεντρώνεται στα δύο μοντέλα διακυβέρνησης του νησιού ( ομοσπονδία ή δύο ξεχωριστά κράτη που απαιτούν επιτακτικά οι Τούρκοι και ο Τατάρ), βρετανικές πηγές μας υπενθυμίζουν ποιο είναι το διακύβευμα για τον Λονδίνο σε όλη αυτή την διαδικασία, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Αυτό αφορά την παρουσία από το 1960 των γνωστών μας βρετανικών βάσεων που θυμίζουν σαφώς άλλες εποχές στην πολύπαθη Κύπρο, και νομίζουμε ότι ήρθε ο καιρός να ενταχθεί στην ατζέντα το σχέδιο αποχώρησης των Βρετανών από το νησί.

Οι βάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ουσιαστικά ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε την ΕΕ, και αποτελούν σαφέστατα απομεινάρι αποικιοκρατικών εποχών, όταν η Βρετανία κατείχε το νησί.

Η Κύπρος δεν είναι τα νησιά Φώκλαντ και δεν αποτελεί πλέον βρετανικό έδαφος, ενώ η συμφωνία του 1960 για την κυπριακή ανεξαρτησία έχει καταλυθεί από την Τουρκία το 1974 με την παράνομη εισβολή και κατοχή κυπριακού εδάφους.

Επομένως, οι βάσεις των Βρετανών εξυπηρετούν αποκλειστικούς σκοπούς και συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων δεν ισχύει στην ουσία και τείνει να εξαλειφθεί.

Έτσι το θέμα των Βρετανικών βάσεων είναι ξανά επίκαιρο και οφείλει να ρυθμιστεί ξανά επί νέας βάσεως.

Κάθε χρόνο χιλιάδες Βρετανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι εναλλάσσονται στις υπερπόντιες βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο.

Η Βρετανία διατηρεί έναν αριθμό περιοχών (SBA) στην Κύπρο, τις οποίες ονομάζει κυρίαρχες βάσεις και περιλαμβάνουν το Ακρωτήρι, την Επισκοπή, τη Δεκέλεια και τον Άγιο Νικόλαο.

Αυτές έχουν παραμείνει υπό την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου στο νησί της Κύπρου από την ανεξαρτησία  το 1960, κάτι που όμως αναφέραμε είναι αναχρονιστικό και δεν έχει καμία ουσία πλέον.

Χωρισμένες στη δυτική πλευρά SBA (Ακρωτήρι, Επισκοπή) και στην Ανατολική SBA (Δεκέλεια, Άγιος Νικόλαος) οι «Βρετανικές Βάσεις», καλύπτουν λίγο κάτω από το 3% της κυπριακής γης στο νησί, ή 98 τετραγωνικά μίλια.

Το εξοργιστικό με αυτές τις βάσεις είναι ότι έχουν και πολιτική διοίκηση επί του εδάφους αυτού στην Κύπρο, ενώ οι Βρετανοί επικεφαλής είναι υπεύθυνοι για ζητήματα νόμων και δικαιοσύνης, τελωνείων, μετανάστευσης και περιβαλλοντικών έργων.

Οι βάσεις έχουν επίσης τη δική τους αστυνομική δύναμη, την αστυνομία των Βάσεων, η οποία στελεχώνεται από περισσότερους από 200 Κύπριους αστυνομικούς που υπακούουν στις βρετανικές αρχές.

Υπάρχουν περίπου 12.000 Κύπριοι που ζουν εντός των περιοχών των βάσεων, και αυτός ο αριθμός συμπληρώνεται από περίπου 4.000 Βρετανούς στρατιωτικούς.

Οι βρετανικές αρχές έρχονται σε επαφή με κατοίκους και τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για πολλά θέματα, όπως η ανάπτυξη της γης και οι άδειες επιχειρήσεων.

Οι ίδιες έχουν σημαντικό ρόλο στην επίδειξη της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, στη διατήρηση του ελέγχου των περιοχών, ενώ διαθέτουν και ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού παρέχοντας ουσιαστική υποστήριξη σε επιχειρήσεις της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο.

Δύναμη ταξιαρχίας πεζικού (RIB) σταθμεύει στη Δεκέλεια και την Επισκοπή συμπεριλαμβάνοντας το 2ο τάγμα, το σύνταγμα του Γιορκσάιρ με έδρα την Επισκοπή, ενώ το 1ο τάγμα και το βασιλικό σύνταγμα της Ουαλίας εδρεύουν στη Δεκέλεια.

Ίσως η πιο γνωστή βάση είναι το Ακρωτήρι από την οποία έχουμε οι ταχείες απογειώσεις αεροσκαφών Typhoon για την υποστήριξη βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ σε αυτήν εκτελούνται εκπαιδεύσεις για το νέο αεροσκάφος Lightning (F-35). Επιπλέον η βάση είναι σταθμός υποστήριξης των πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού.

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ένα “βρετανικό κρατίδιο” εντός του κυπριακού κράτους, αποτελώντας μια λίαν αναχρονιστική μορφή παρουσίας ξένων δυνάμεων σε ελληνοκυπριακό έδαφος.

Νομίζουμε ότι είναι καιρός στην ατζέντα του κυπριακού ζητήματος να εισαχθεί άμεσα η απόσυρση των Βρετανών και των βάσεων τους από το νέα μορφής κυπριακό κράτος, μετά από τόσα χρόνια βρετανικής αποικιοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Εδραιώνουν την υποβρύχια “ Γαλάζια Πατρίδα” οι Τούρκοι; Το Ιταλικό ερευνητικό IEVOLI Relume διέκοψε τις έρευνες πριν προσεγγίσει το επίμαχο σημείο

Επιβεβαίωση pentapostagma.gr για τουρκικό εγχείρημα ελέγχου καλωδίων και αγωγών στο Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Η διαφορά μας με...