Με αντι-NAVTEX απάντησε η Λευκωσία στη νέα παράνομη NAVTEX της Άγκυρας με την οποία παρατείνονται οι εργασίες του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου. Η Τουρκία επίσης εξέδωσε άλλες δύο NAVTEX για εκπαιδευτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο από 19-20 Σεπτεμβρίου και τη Μαύρη Θάλασσα από 22 έως 27 Σεπτεμβρίου.
Στην αντι-NAVTEX για το Μπαρμπαρός, που εκδόθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει πως η οδηγία της Τουρκίας αφορά παράνομη και αυθαίρετη επιχείρηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στην υφαλοκρηπίδα της και συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των διαδικασιών για την ναυτιλιακή ασφάλεια. Αποτελεί επίσης, αναφέρεται, ποινική παράβαση με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται, απαιτεί να τερματιστούν άμεσα οι παράνομες εργασίες του Μπαρμπαρός.
Στην αντι-NAVTEX τονίζεται επίσης ότι φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες ή στηρίζουν τις ενέργειες του Μπαρμπαρός , παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες της ναυτιλιακής ασφάλειας και επομένως είναι αντιμέτωπες με τις όλες συνέπειες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Σημειώνεται εξάλλου ότι θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.
Πιέσεις Λευκωσίας για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα
Μπορεί να αναμένεται επανέναρξη διευρευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όμως η Κύπρος φαίνεται πως δεν κάνει βήμα πισω. Ζητά ρητά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας σε μια λίστα που αποτυπώθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Αυγούστου, εκτός και αν ληφθούν παράλληλες ενέργειες κατά της Τουρκίας. «Δεν έχουμε εναλλακτική λύση παρά να δράσουμε με τον τρόπο που δρούμε», όπως δήλωσε κύπριος διπλωμάτης.
«Δεν έχουμε θέματα με την επιβολή κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά θεωρούμε ότι είχαμε μια πολιτική συνεννόηση για τις δύο διαδικασίες να προχωρήσουν παράλληλα», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Δένδιας: "Ναι" σε λίστα κυρώσεων, "όχι" σε κυρώσεις
Η Ελλάδα ζητά από τους Ευρωπαίους Εταίρους να καταρτισθεί λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες όμως δεν ειναι να επιβληθούν τώρα, αν η Αγκυρα συνεχίσεις τις προκλήσεις, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Tomas Petricek, στην Πράγα, όπου συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά επίσης και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. .
«Νομίζω ότι ο κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής δια της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα.Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε: «Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στην λογική των παράνομων ενεργειών».
Θα αφήσει η Ελλάδα, "ξεκρέμαστη" την Κύπρο για λίγες ημέρες "ηρεμίας" στο Αιγαίο;