Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
«Θα επαναλάβω κάποια πράγματα που είχα πει χτες. Χαιρετίζω και στηρίζω τη θέση της κυβέρνησης για ριζοσπαστικά μέτρα γι’ αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που αν δεν ληφθούν τώρα κινδυνεύουμε το μεταναστευτικό να επισκιάσει και το εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Και είναι ένας άλλος εθνικός κίνδυνος. Να κινδυνεύσουμε ν’ αλλοιωθεί, πέραν του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και ο δημογραφικός χαρακτήρας των ελεύθερων περιοχών.
Δεν ήμουν δεν είμαι και δεν θα γίνω ποτέ ρατσιστής. Σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη και το δικαίωμα μιας καλύτερης ζωής αλλά δεν μπορεί η Κύπρος να χρησιμοποιείται από επιτήδειους και κυκλώματα. Πέραν των στοχεύσεων της Τουρκίας να δημιουργεί προβλήματα με το να στέλνει μετανάστες στην Κύπρο είτε μέσω θαλάσσης είτε μέσω κατεχομένων να διασχίζουν την παραμεθόριο περιοχή, υπάρχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα με ανθρώπους που έρχονται νόμιμα στην Κύπρο και τους παραλαμβάνουν κυκλώματα για να αιτούνται πολιτικό άσυλο.
Και εδώ θα πω και κάτι επιπρόσθετο. Σέβομαι και την προσφορά των ΜΚΟ, κάποιες εκ των οποίων έδωσαν μάχες για σημαντικά ζητήματα που αφορούν και το περιβάλλον και τ’ ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν και την Κύπρο μας. Όμως είναι και κάποιοι που χρησιμοποιούν τις ΜΚΟ ως άσυλο για να κάνουν παιχνίδια με το πολιτικό άσυλο.
Να πλουτίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εθνική ζημιά που προξενούν. Και ως Πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, θ’ αναλάβω πρωτοβουλίες. Να θεσπίσουμε διαδικασίες για διαφάνεια, για λογοδοσία αλλά και έλεγχο αυτών των ΜΚΟ που με το άλλοθι είπα του άσυλου, έχτισαν μια βιομηχανία εκατομμυρίων δημιουργώντας πολλά προβλήματα στον τόπο μας.
Έχει μήνες που έχω γυρίσει αρκετούς τομείς της οικονομίας, ένας από τους πρώτους που επισκέφτηκα ήταν η γεωργία. Θέλω να δημοσιοποιήσω, προς έκπληξή μου, πέραν από τα προβλήματα του κόστους παραγωγής στον γεωργικό τομέα αλλά και των εσόδων που δεν είναι αρκετά για να έχει ένας γεωργός αξιοπρεπή διαβίωση, το πρώτο και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα επισκεπτόμενος γεωργούς από το Παραλίμνι μέχρι τον Πύργο Τυλληρίας ήταν το ότι φέρνουν ξένους εργάτες και τα κυκλώματα τους οδηγούν ως αιτητές πολιτικού ασύλου.
Γι’ αυτό και είμαι αποφασισμένος εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού ν’ αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ίσως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που όλοι ελέγχονται εκτός από τις ΜΚΟ»,οπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.
Για τη Μέρα της Γυναίκας και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τα εξής:
«Πρώτον να εκφράσω τον σεβασμό μου στις απανταχού γυναίκες και στην Κύπρια γυναίκα. Η Κύπρια γυναίκα με τους πολλαπλούς ρόλους στους εθνικούς μας αγώνες, ως ηρωίδες, αγωνίστριες, ως σύζυγοι, ως οικοκυρές που μας ανάγιωσαν, ως εργαζόμενες για να βγάλουν τα προς το ζην αλλά και σεβασμό προς τη γυναίκα που στέκει στα διπλά στα παιδιά ΑΜΕΑ, ενάντια σε οποιαδήποτε διάκριση. Στη γυναίκα για τους αγώνες της, στη γυναίκα που φροντίζει τον ανάπηρο σύζυγο, τη γυναίκα που σπάζει πρότυπα και στερεότυπα.
Την πετυχημένη γυναίκα, τη γιατρό-χειρούργο, τη γυναίκα πιλότο, τη γυναίκα μηχανικό. Αν θέλουμε οι γυναίκες που το αξίζουν να τυγχάνουν της ισότιμης μεταχείρισης και στο θέμα των απολαβών, πρέπει να έχουμε ως παραδείγματα τις γυναίκες που έσπασαν και σπάζουν στερεότυπα ότι κάποια επαγγέλματα είναι μόνο για τους άντρες.
Θέλω να ευχηθώ στην κάθε γυναίκα ό, τι καλό αλλά και με νομοθετικές πρωτοβουλίες στην πράξη να στηρίζουμε αυτές τις θέσεις μας. Γυναίκα είναι αυτή που μας έφερε στη ζωή και η ζωή είναι γένους θηλυκού. Ό, τι πολυτιμότερο υπάρχει, η ζωή, χωρίς τη γυναίκα δεν θα υπήρχε».