Yavuz
Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινός δορυφόρος παρακολουθεί τις κινήσεις του Yavuz - Εικόνα

Ισραηλινός δορυφόρος εντόπισε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, αφού αυτό άλλαξε αιφνιδιαστικά την πορεία του.Το τουρκικό γεωτρύπνο Yavuz εντοπίστηκε σήμερα (22 Ιανουαρίου) 110 χλμ. νότια της Κύπρου, αφού άλλαξε τη θέση του τις τελευταίες ημέρες χωρίς να μεταδώσει σήμα AIS (automatic identification system). Το γεωτρύπανο επιχειρεί 50 και 60 χιλιόμετρα μακριά από τους στόχους Αφρδίτη της Κύπρου και Λεβιάθαν του Ισραήλ, αντίστοιχα.

To Iσραήλ ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή και σίγουρα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Εξάλλου δεν είναι τυχαία η ετήσια έκθεση του Ισραηλινού στρατού που θεωρεί την Τουρκία ως μια μεγάλη και σοβαρή απειλή για τη  χώρα, ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. 

https://twitter.com/ImageSatIntl/status/1220024997432954882

Τα σχέδια της Άγκυρα για τη δημιουργία Οθωμανικού "χαλιφάτου" στην Α. Μεσόγειο επηρεάζουν άμεσα χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, και κατά συνέπεια οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει προσπαθήσει να διατηρήσει μια ουδέτερη στάση για την κρίση σε Αιγαίο και Μεσόγειο, καταδίκασε την παρουσία του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διεκδικήσει θαλάσσια δικαιώματα από το έδαφος της Κύπρου».

Το Τελ Αβίβ έχει γίνει η σκιά των Τούρκων στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, ενώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για τα βήματα των Τούρκων στη Λιβύη, παρέχοντας παράλληλα υλικοτεχνική υποστήριξη στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε πως Λευκωσία έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία, με κάποιο τρόπο, διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ.

Φαίνεται πως τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Τουρκία, δεν είναι πλήρη και δεν ακολούθησαν τις εξελίξεις μετά το 2017. Ο χάρτης μάλιστα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα, που είχε ως πελάτη την ΕΝΙ αναγράφει ημερομηνία Ιούλιο 2017.

Η εταιρεία η οποία διενήργησε σεισμικές έρευνες και πουλούσε τα δεδομένα προς τις εταιρείες είναι η Νορβηγική PGS. Tα παλαιότερα δεδομένα είναι πλέον ελευθέρα στην αγορά και ενδέχεται αυτά να εξασφάλισε η Τουρκία. Τα καινούργια σεισμικά έχουν ασφαλώς ρήτρα αποκλειστικότητας και δεν είναι δυνατό να τα έχουν στην κατοχή τους οι Τούρκοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θαλασσοτεμάχιο φαίνεται να υπάρχουν 3 στόχοι οι οποίοι ωστόσο είναι μικροί σε μέγεθος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους από την Άγκυρα δεν αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων στης Κυπριακής Δημοκρατίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

 

GALLERY

Ισραηλινός δορυφόρος, Yavuz
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ