Κύπρος

Προ τετελεσμένων η Τουρκία: Έξω από την κυπριακή ΑΟΖ το τρυπάνι της Exxon - «Σφήνα» της Ουάσινγκτον - Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τετραμερή με τις ΗΠΑ

Αλλάζουν όλα πλέον στην Α. Μεσόγειο και στην Κύπρο. Οι σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσινγκτον αναβαθμίζονται και πλέον πάνε σε άλλο επίπεδο. H Τουρκία πλέον έχει κάθε λόγο να φοβάται την μετατροπή της Κύπρου σε μια de facto μεγάλη νατοϊκή βάση, αφού ήδη πλοία της Συμμαχίας σταθμεύουν σε κυπριακά λιμάνια.

Ο φόβος αυτός, σε συνδυασμό με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων από Δυτικούς ενεργειακούς κολοσσούς, έχει βάλει σε κίνηση τον Ερντογάν που βλέπει ότι χάνει εντελώς το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα Αίγυπτος και Κύπρος απέναντι στη Τουρκία. Το ενεργειακό και στρατηγικό παιχνίδι, τώρα ξεκινάει!

Στις νότιες θάλασσες της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να εισέλθει τις επόμενες ώρες το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum (QP), Stena IceMax. Το γεωτρύπανο στις 12.30 το μεσημέρι Κυριακής, βρισκόταν 200 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λεμεσού με σημείο εισόδου στην κυπριακή ΑΟΖ από τα νοτιοδυτικά τεμάχια.

Το βρετανικό γεωτρύπανο που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει απενεργοποιήσει το Δορυφορικό Σύστημα Θέσης (AIS), έχει δηλώσει ως τελικό προορισμό το λιμάνι της Λεμεσού, ωστόσο δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς το σημείο της πρώτης γεώτρησης, στο τεμάχιο 10. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν η πορεία του γεωτρύπανου από την Κρήτη έως και την Κύπρο ήταν χωρίς απρόοπτα.


Το στίγμα του πλοίο εξαφανίσθηκε την περασμένη Πέμπτη 08/11/2018 μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας

Μάλιστα το Stena IceMax εδώ και τέσσερις μέρες πλέει με κλειστό το Δορυφορικό Σύστημα Θέσης κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται με την προσπάθεια, αρχών της Δημοκρατίας αλλά και εταιρείας να περιορίσουν την έντονη δημοσιότητα που συνόδευε το πλωτό γεωτρύπανο προς τα κυπριακά νερά.

Πέριξ της γεώτρησης έχουν δημιουργηθεί τέσσερις ζώνες ασφάλειας. Σε μια περιοχή 15 ναυτικών μιλίων η κίνηση πλωτών και εναέριων μέσω απαγορεύεται, αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου.

Οι εργασίες

Το γεωτρύπανο με το που θα φθάσει στο σημείο γεώτρησης θα σταθεροποιηθεί, μέσω δορυφόρου. Οι εργασίες όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την 15η Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη. Η περιοχή της γεώτρησης έχει δεσμευθεί από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) με την δημιουργία τεσσάρων ζωνών ασφάλειας.

Η πρώτη είναι η Κόκκινη Ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από το σημείο γεώτρησης, η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, η Πορτοκαλί Ζώνη σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων και η Κίτρινη Ζώνη σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων. Στις τέσσερις ζώνες μέχρι και το πέρας των εργασιών, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα από θάλασσα και αέρα.


Στο χάρτη του ΚΣΕΔ με πράσινο χρώμα φαίνεται η περιοχή που έχει δεσμευθεί μέχρι 26/02/2019

Το πλωτό γεωτρύπανο θα βρίσκεται σε διαρκεί επικοινωνία με το ΚΣΕΔ ενώ σε εικοσιτετράωρη βάση θα υπάρχουν σε επιφυλακή ελικόπτερα και πλοία της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον χρειασθεί να επέμβουν, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη υποστήριξη στις ερευνητικές εργασίες.

ΣΦΗΝΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν ακόμη πιο δυναμικά στο παιχνίδι των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέχοντας ισχυρή στήριξη στην Ελλάδα και στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει να βρυχάται σαν λιοντάρι.

ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Θα συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριμερή διάσκεψη Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου στο Ισραήλ. Μετατρέποντας την διάσκεψή σε τετραμερή. Έτσι δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, τους Αναστασιάδη και Νετανιάχου, θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Προβληματισμός στην Τουρκία

Η Τουρκία παρακολουθεί μεν τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή, επιχειρεί δε να ανατρέψει τις εξελίξεις ειδικά στο Καστελόριζο βάζοντας στο παιχνίδι την Λιβύη.

Υπάρχει ένας προβληματισμός εκ μέρους της Άγκυρας μετά τις αμερικανικές «πλάτες» στην Κυπριακή Δημοκρατία. Από τη μια βλέπει ότι μειώνεται ο λόγος που μπορεί να έχει στην περιοχή, μένοντας εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Από την άλλη, δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος να προχωρήσουν τελικά στην οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, κρατώντας την μακριά από τις αξιώσεις που έχει για μια πλούσια σε υδρογονάνθρακες θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, η Άγκυρα αναζητεί στήριξη από την Λιβύη. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ φέρεται να είχε συναντήσεις με Λίβυους αξιωματούχους προκειμένου να υπάρξει αμφισβήτηση της τριπλής οριοθέτησης. Μάλιστα, δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι σφετερίζεται περιοχή 39.000 τ.χιλ η οποία κανονικά θα έπρεπε να ανήκει στην Λιβύη. Κι όλα αυτά σε μια προσπάθεια να ακυρώσει τα σχέδια Κύπρου και Ελλάδας, διεμβολίζοντας τις ΑΟΖ τους.

Δείτε βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=9IiG9mgh7rQ

https://www.youtube.com/watch?v=H3bJ810IUHs

https://www.youtube.com/watch?v=Q5OcXWE--Z0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...