Κυπριακό

'Ωρα κρίσιμων αποφάσεων για Αθήνα-Λευκωσία-Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι το Αζερμπαϊτζάν βαδίζει ολοταχώς προς αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα, άποψη η οποία δυστυχώς επαληθεύεται από ενέργειες και ανακοινώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων-Αζέρων και τουρκοκύπριων αξιωματούχων.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε  τη διαδικασία αναγνώρισης του Ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου

 Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό άρθρο του με τίτλο "Αξιοσημείωτη δήλωση μετά την ιστορική απόφαση: Ξεκίνησε η διαδικασία διπλωματικής αναγνώρισης", επισημαίνει:

"Η σύσταση της Ομάδας Εργασίας Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-"ΤΔΒΚ" στην Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν θεωρείται από τις αρχές ως «ιστορική απόφαση» και «βήμα στη διαδικασία διπλωματικής αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

Η απόφαση  πάρθηκε στις 5 Απριλίου από το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ ο Πρόεδρος της "ΤΔΒΚ" Ερσίν Τατάρ ευχαρίστησε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο İlham Aliyev, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Cevdet Yılmaz δήλωσε ότι η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και η "ΤΔΒΚ" είναι "τρία κράτη, ένα έθνος".

Ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ, Cavanşir Feyziyev, δήλωσε στον ανταποκριτή του Τουρκικού Πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ότι η Εθνοσυνέλευση έλαβε μια ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση.

Ο Feyziyev είπε, "Αυτό είναι ένα βήμα στη διαδικασία διπλωματικής αναγνώρισης της ΤΔΒΚ. Ξεκινήσαμε αυτό το βήμα μέσω  της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η κατάσταση αργότερα θα αντικατοπτριστεί στις διακρατικές σχέσεις και οι σχέσεις που εκπηγάζουν από το διεθνές δίκαιο θα δημιουργηθούν μεταξύ μας». 

Στόχος να ακολουθήσουν το παράδειγα του Αζερμπαϊτζάν και οι άλλες χώρες του Τουρκικού κόσμου της Κεντρικής Ασίας

Τονίζοντας ότι έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο που απαιτεί μεγάλη ευθύνη, ο Feyziyev είπε: "Έχουμε επίγνωση της ευθύνης μας και θα εργαστούμε ανάλογα. Οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ΤΔΒΚ θα αποτελέσουν παράδειγμα για άλλα τουρκικά κράτη και θα περιμένουμε παρόμοια βήματα να ληφθούν στις τουρκικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας». 

Ο Feyziyev επεσήμανε ότι θα συζητήσουν τα ζητήματα σχετικά με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους στον κόσμο και είπε, "η ΤΔΒΚ μια μέρα θα ενταχθεί στις τάξεις των ανεξάρτητων κρατών και θα γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Κάθε Τούρκος που ζει στην ΤΔΒΚ έχει το δικαίωμα να το πράξει.  «Είναι καθήκον κάθε τουρκικού κράτους και κάθε Τούρκου». 

"Ιστορική κίνηση"

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Μπακού Cahit Bağcı χαρακτήρισε επίσης τη σύσταση της Ομάδας Εργασίας Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ ως «ιστορική απόφαση».

Δηλώνοντας ότι η απόφαση έγινε δεκτή με χαρά στην Τουρκία, ο Bağcı είπε, "Αυτά τα βήματα αναμφίβολα θα εξαλείψουν την απομόνωση της ΤΔΒΚ. Υπάρχει τουρκικό κράτος εκεί. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την τουρκική παρουσία στην Κύπρο".

Ο εκπρόσωπος της ΤΔΒΚ Μπακού Ουφούκ Τουργκάνερ δήλωσε ότι η Ομάδα Εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα για την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της ΤΔΒΚ σε διπλωματικό, οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο Turganer δήλωσε ότι, ως ΤΔΒΚ, χαιρέτησαν την απόφαση με μεγάλη ικανοποίηση και είπε, "Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν μεγαλύτερα βήματα τις επόμενες ημέρες". είπε.

'Ωρα αποφάσεων για Κύπρο-Ελλάδα

Η ίδρυση της ομάδας εργασίας της ΤΔΒΚ στο Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ως ένα βήμα στη διαδικασία αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να θέσουν το θέμα άμεσα  στην ΕΕ-ΗΠΑ - Γενική Συνέλευση και Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για επιβολή κυρώσεων προς το Αζερμπαϊτζάν και απαίτηση άρσης της κίνησης σύστασης ομάδας εργασίας για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις, αφού το ψευδοκράτος δεν είναι Διεθνώς αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ και συνεπώς το κοινοβούλιο του δεν έχει καμια απολύτως Διεθνή νομική υπόσταση.

Τέλος  οι  παραπάνω κινήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν για το ψευδοκράτος, προδιαγράφουν την  πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού  δεν θα πρέπει πλέον κανείς να έχει την παραμικρή διαφωνία ότι θα οδηγηθούν σε ρήξη.

Κοινώς καλή  ήταν η ανάπαυλα που προκάλεσε στην ένταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η "Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας" που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Ερντογάν, αλλά είναι καιρός να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα αναφορικά με τις επιδιώξεις των "γειτόνων" σε βάρος του Ελληνισμού.

Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες με τους Τούρκους, οι οποίοι εκτός από την αρνητικότατη στάση τους στο Κυπριακό και την προσπάθεια Διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από τις επιδιώξεις τους σε βάρος μας στο Αιγαίο και ούτε έχουν άρει το CASUS BELLI εναντίον μας.

Υπό το βάρος όλων αυτών θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στην Τουρκία, για τα αποτελέσματα της οποίας κρατάμε πάρα πολύ μικρό καλάθι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ