Από εκεί που η Κύπρος μας ήταν το "στολίδι" της Μεσογείου, όπου κυριαρχουσαν ηρεμία, τάξη και νομιμότητα, οι Τούρκοι με τον "ΑΤΤΙΛΑ 1974" , κατάφεραν να μετατρέψουν τα κατεχόμενα εδάφη σε ένα ασφαλές καταφύγιο εγκληματιών.
Σε καταφύγιο εγλκηματιών έχουν μετατραπεί τα κατεχόμενα στην Κύπρο
«Η Βόρεια Κύπρος μπορεί εύκολα να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους καταζητούνται από την Ιντερπόλ ή εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές», αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Κυπριακό Διεθνές ΜΜΕ επισημαίνοντας:
"Τουλάχιστον 11 φυγάδες καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ έχουν εντοπιστεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου τους τελευταίους 20 μήνες, καθώς αυτό το κομμάτι γης γίνεται όλο και περισσότερο ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες που θέλουν να αποφύγουν τον νόμο.
Οι φυγάδες, συμπεριλαμβανομένου του αυστραλιανού αφεντικού του υποκόσμου Mark Douglas Buddle, του Ρώσου βαρόνου ναρκωτικών Viktor Panyushin, του Κινέζου εγκληματία Yanxi Xia, γνωστού και ως Arman Kaya, και του Ιταλού μαφιόζου Sebastiano Claudio Saia, είχαν αγοράσει ακίνητη περιουσία αφού έλαβαν άδειες παραμονής από την τουρκοκυπριακή διοίκηση και έκαναν πολυτελή ζωή εδώ, ενώ κάποιοι είχαν ιδρύσει ακόμη και επιχειρήσεις.
Όλοι οι συλληφθέντες φυγάδες εκδόθηκαν στην Τουρκία. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο κράτος εκτός από την Τουρκία, δεν έχει σε ισχύ συνθήκες έκδοσης και όλες οι συλλήψεις και εκδόσεις που σχετίζονται με την Ιντερπόλ μπορούν να γίνουν μόνο μέσω Τουρκίας.
Στο ψευδοκράτος δεν υπάρχει εποπτεία των διεθνών θεσμών ,το διεθνές δίκαιο και η έννομη τάξη δεν ισχύουν.
Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών ελέγχων για το ποιος εισέρχεται σε αυτό,ποια είναι η κατάσταση των βίζας ή των αδειών τους, καθώς και οι δραστηριότητές τους, έχει μετατρέψει όλο και περισσότερο τον Βορρά σε ένα μέρος όπου οι φυγάδες μπορούν εύκολα να κρυφτούν.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρχές της Μολδαβίας πιστεύουν ότι ο φυγάς ολιγάρχης Vladimir Plahotniuc, ένας από τους πιο σημαντικούς Μολδαβούς πολιτικούς μέχρι το 2019, κρύβεται στο ψευδοκράτος. Ο Plahoutniuc, ο οποίος τυγχάνει κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καταζητείται για υπεξαίρεση κρατικών πόρων, απάτη και δωροδοκία.
Όπως εξηγεί η Δρ Yonca Ozdemir των Διεθνών Σχέσεων, «Οι υφιστάμενοι νόμοι είναι ανεπαρκείς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην εφαρμογή τους και υπάρχει έλλειψη εποπτείας… Επομένως, η βόρεια Κύπρος μπορεί εύκολα να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους αναζητούνται από την Ιντερπόλ ή εμπλέκονται σε παράνομες συναλλαγές».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2023, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καταζητούμενων από την Ιντερπόλ» και «αυτοί οι ξένοι εγκληματίες συνεργάζονται στενά με εγχώριους εγκληματίες».
Ο δείκτης δείχνει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα, όπως εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικά, πορνεία, ξέπλυμα χρήματος και δίκτυα τυχερών παιχνιδιών λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό εκεί ατιμώρητα.
Ο εκτεταμένος μηχανισμός δωροδοκίας υποστηρίζει επίσης το σύστημα, σύμφωνα με την Ozdemir.
Μια μελέτη για τη διαφθορά στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με βάση τη μεθοδολογία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύτηκε πέρυσι, αποκάλυψε ότι το 40% των στελεχών επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν κατέφυγαν σε δωροδοκία τον περασμένο χρόνο.
Το 72% των 350 ερωτηθέντων είπε ότι η δωροδοκία και η διαφθορά ήταν «πολύ συνηθισμένα». Η δωροδοκία διαπιστώθηκε ότι ήταν πιο ανεξέλεγκτη μεταξύ του «πρωθυπουργού» και των «υπουργών».
Απειλή για την Διεθνή ασφάλεια
Η ανεξέλεγκτη ροή ατόμων στο βορρά έχει επίσης αποδειχθεί απειλή για την ασφάλεια. Ο Shamil Kalaev, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Isis, ήταν μεταξύ των 11 ατόμων που καταζητούνται από την Interpol και συνελήφθησαν στο βορρά τους τελευταίους 20 μήνες.
Πέρυσι, τρεις ξεχωριστές ιρανικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και Εβραίων στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτράπηκαν.
Και στις τρεις περιπτώσεις, οι συλληφθέντες ύποπτοι είχαν εισέλθει στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα.
Τον Δεκέμβριο, το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έκανε μια δήλωση με την υπηρεσία πληροφοριών της Μοσάντ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λέγοντας ότι το Ισραήλ «ανησυχεί» από τη χρήση του βόρειου τμήματος της Κύπρου από το Ιράν «τόσο για τρομοκρατικούς στόχους όσο και ως επιχειρησιακή και διαμετακομιστική περιοχή».
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των Ιρανών που ζουν στο βορρά έχει φτάσει τις 15000, ενώ πάνω από 40000 Ιρανοί εισήλθαν στο βορρά μέσω αεροπορικών και θαλάσσιων λιμένων το 2023 σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η ανώτατη δικαστής Narin Ferdi Şefik στην ομιλία της στην έναρξη του δικαστικού έτους 2023-2024 υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι κατά την είσοδο στο ψευδοκράτος και ζήτησε «επείγοντα μέτρα».
Οι απελάσεις και το κόλπο της φοιτητικής βίζας
Εκτός από τους φυγάδες που καταζητούνται από την Ιντερπόλ, άλλα 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού Arash Maheri, απελάθηκαν από το βορρά τους τελευταίους 20 μήνες για λόγους όπως «απειλή του δημόσιου νόμου και τάξης», «διάδοση εχθρότητας μεταξύ των ανθρώπων και κατά του κράτους» και «συνωμοσία».
Δεκαεπτά από αυτούς ήταν Τούρκοι υπήκοοι.Ξεχωριστά, και την ίδια περίοδο, 29 Νιγηριανοί απελάθηκαν από το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Πολλοί από αυτούς ήταν μέλη βίαιων λατρειών όπως οι Bucaneers και το Black Axe, που θεωρούνται από τις πιο εκτεταμένες και επικίνδυνες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο.
Μια έρευνα του BBC για το Black Axe το 2021, για παράδειγμα, ανακάλυψε στοιχεία διείσδυσης στην πολιτική, σεξουαλικές επιθέσεις και δολοφονίες σε όλο τον κόσμο. Και οι 29 είχαν μπει στο βορρά με φοιτητικές βίζες για να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο.
Η ευκολία με την οποία εκδίδονται φοιτητικές βίζες σε συνδυασμό με το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και η γενική έλλειψη ελέγχων έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε κερκόπορτα εισόδου στα κατεχόμενα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 23 πανεπιστήμια εδώ που φιλοξενούν σχεδόν 110.000 φοιτητές. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς τους μαθητές είναι από χώρες της Αφρικής, της Αραβικής Χερσονήσου, της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον το 30% των εγγεγραμμένων φοιτητών είναι «παθητικοί», που σημαίνει ότι έχουν εισέλθει στη χώρα με φοιτητική βίζα, αλλά δεν παρακολουθούν μαθήματα.
Σύμφωνα με την Έκθεση "Trafficking in Persons" του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2023, όταν βρίσκονται στο βορρά, αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν έρθει με φοιτητικές βίζες, καταλήγουν να εξαναγκάζονται σε πορνεία, διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες παράνομες συναλλαγές."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι τα κατεχόμενα έχουν μετατραπεί σε κέντρο παρανομίας -οργανωμένου εγκλήματος ακόμη και Διεθνούς τρομοκρατίας.
Αυτά είναι τα επακόλουθα του "ΑΤΤΙΛΑ 1974".
H Διεθνής Κοινότητα πρέπει και οφείλει να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , που πορλέπουν ένα κράτος στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τελεία και παύλα.