Πυρ και μανία κατά των δύο βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, διότι αποτελούν απειλή για την Τουρκία και τα κατεχόμενα’, ζήτησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Ντιριλίς Ποστασί, "ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για ανύπαρκτες «πραγματικότητες» στα κατεχόμενα.
Αναφέροντας ότι η Κύπρος, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι εμπορικοί δρόμοι διασταυρώνονται στη Μεσόγειο, έχει τη δυνατότητα «να ξεπεράσει το Ντουμπάι», ο Τατάρ δήλωσε: «Οι αυξανόμενες αξίες και οι πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο από την άποψη της γεωπολιτικής και της γεωστρατηγικής έχουν αναβαθμίσει το καθεστώς της τδβκ» όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.
Ο Τατάρ μίλησε και για την παραχώρηση του κατεχόμενου αεροδρομίου του Λευκόνοικου στον τουρκικό στρατό αναφέροντας ότι «έχουμε προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις για να είμαστε προετοιμασμένοι για απειλές που προέρχονται από το εξωτερικό.
Για παράδειγμα, παραχωρήσαμε το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου για τη χρήση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με κοινοβουλευτική απόφαση. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη τόσο για τις ανάγκες της ίδιας της Δημοκρατίας της Τουρκίας όσο και για την ασφάλεια της τδβκ. Βρισκόμαστε σε επίσημη διαβούλευση με την Τουρκία για το θέμα αυτό».
Επισημαίνοντας ότι η αυξανόμενη ένταση στη Μεσόγειο απειλεί την ειρήνη, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βρετανική παρουσία στο νησί.
Αναφέροντας ότι οι Βρετανοί παρεμβαίνουν σε κοντινές περιοχές, ιδίως στη Μέση Ανατολή, από τις δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί, ο κ. Τατάρ δήλωσε ότι «τα αεροσκάφη που απογειώνονται από εδώ και εμπλέκονται σε κάποια πράγματα σε άλλα μέρη μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Μπορεί να γίνεται στόχος», κατέληξε ο ίδιος.
Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι στην Κύπρο αντιγράφοντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο
Πιστεύεται ότι τουλάχιστον τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ελλάδας, και της Τουρκίας έχουν εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο.
Οι Βρετανοί γενικά ελέγχουν το 2% του νησιού με δύο στρατιωτικές βάσεις τους. Ωστόσο, η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Άγκυρα θεωρεί επιτρεπόμενη τη στρατιωτική της επέμβαση στο έδαφος της Κύπρου σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης του 1960 με αφορμή τις εγγυήσεις που αφορούν τους Τουρκοκύπριους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προειδοποιεί: «Η Τουρκία θέλει να πάρει όλο το νησί»
Σε προ ετών δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της του Χριστού Γεννήσεως στην Τάλα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε δηλώσει προφητικά: “επιθυμία και στόχος της Αγκυρας είναι κάποτε να πάρει ολόκληρη την Κύπρο”.
Πρόσθεσε πως στο τέλος ο στόχος της Τουρκίας είναι να πάρει ολόκληρη την Κύπρο, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να το έχει υπόψιν ο κυπριακός λαός και να μην ξεχνά ότι η Τουρκία τροχοδρόμησε και έχει φέρει πέραν των 300 χιλ. εποίκων για να αλλάξει την δημογραφική σύνθεση της Κύπρου.
Όταν σημείωσε, “θα γίνουν οι Τούρκοι περισσότεροι από εμάς τότε θα αξιωθεί να κάνει δημοψήφισμα και θα μας λέει ό,τι θέλει ο λαός”.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, είχε τονίσει ότι το μάθημα τους το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι γιατί έχουν πάρει πολλά εδάφη που δεν ήταν δικά τους και δυστυχώς σήμερα είναι δικά τους όπως είναι η Αλεξανδρέττα και η Αντιόχεια.
Εμπόδιο τώρα εκτός την ΕΛΔΥΚ, την Εθνική Φρουρά, την ειρηνευτική δύναμη, οι Τούρκοι θέλουν εκτός και τις βρετανικές βάσεις με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα.
Ο Τατάρ εκτελεί προθύμως και άνευ αντιλογίας κάθε εντολή του Τούρκου προέδρου Ρ.Ν. Ερντογάν, για το νησί, και θέλει να διώξει τους πάντες για να πάρουν το νησί οι Τούρκοι στρατιώτες σαν ώριμο φρούτο στα χέρια τους.
Υπενθυμίζουμε ότι, εφόσον ινστιτούτα σαν το Gatestone, ακόμα και Τούρκοι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό αναφέρουν τις άνομες προθέσεις της Άγκυρας, τότε το μήνυμα είναι ότι ο ελληνισμός όχι μόνο στην Κύπρο,αλλά και στο Αιγαίο, κινδυνεύει σοβαρά από την τουρκική επεκτατική πολιτική, που αναζητά εναγωνίως μέσω Ουκρανίας να βρει διέξοδο, για όσους δεν κατανόησαν τι υλοποιεί η Τουρκία όλα αυτό το διάστημα.