Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Μ. Βρετανίας -Τουρκίας-Πόσο επικίνδυνη είναι για Κυπριακό και οριοθέτηση της ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο;

Οι εξελίξεις τρέχουν με επίκεντρο τα εξοπλιστικά  τόσο στη χώρα μας όσο και στην γειτονική Τουρκία.

Νέοι εξοπλισμοί Ελλάδας-Τουρκίας από τις ΗΠΑ

Οι Τούρκοι μετά την επικύρωση από τον Ερντογάν της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου της χώρας του υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, βρίσκονται περισσότερο κοντά από ποτέ στην απόκτηση των  40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.

Επίσης η Ελλάδα επιβραβεύεται για μια ακόμη  φορά από τις ΗΠΑ ως πιστή σύμμαχος και εταίρος, με την πώληση 20+20 μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 αλλά και την δωρεάν παραχώρηση ή  με καταβολή συμβολικού αντίτιμου από το απόθεμα της Υπερδύναμης, άλλων οπλικών συστημάτων και μέσων.

Συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για τις ακόλουθες προτεινόμενες μεταφορές επιχορηγήσεων υπέρβασης αμυντικών ειδών (EDA) προς την Ελλάδα:

- Δύο αεροσκάφη EDA C-130H,

- Δέκα κινητήρες EDA για αεροσκάφη P-3 και

- 60 οχήματα μάχης πεζικού Bradley ως EDA (Excess Defence Articles)

-Τρία πλοία κλάσης Protector ως EDA- και

- Διάφορα φορτηγά και ρυμουλκούμενα ως EDA.

Ταύτιση απόψεων Μ. Βρετανίας-Τουρκίας για επίλυση Παλαιστινιακού

Πέραν των ανωτέρω ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν επιχειρώντας να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Μ.Βρετανία συναντήθηκε χθές στο γραφείο αντιπροσωπείας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο συζήτησαν πολλά και ενδιαφέροντα Διεθνή αλλά και διμερή θέματα.

Στη συνάντησή τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε την επείγουσα ανάγκη για «πλήρη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα για την περιφερειακή ειρήνη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί λύση 2 κρατών για διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το Τουρκικό Πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, το οποίο επισημαίνει:

Περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα η Γάζα, και οι διμερείς σχέσεις συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της 90λεπτης κατ' ιδίαν συνάντησης.

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ασφάλεια της  Μαύρης θάλασσας στο επίκεντρο

Ο Κάμερον εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ενέκρινε το σχετικό πρωτόκολλο.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η σημασία της ασφάλειας της Μαύρης Θάλασσας.

Ενίσχυση συνεργασίας των 2 χωρών στην αμυντική βιομηχανία

Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στο εμπόριο, την οικονομία και την αμυντική βιομηχανία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής του περιοδείας, ο Κάμερον επισκέφθηκε το Ισραήλ, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Κατάρ πριν φτάσει στην Τουρκία.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μια θανατηφόρα επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή απάντηση σκότωσε 26.083 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 64.487. Σχεδόν 1.200 Ισραηλινοί πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πόλεμος έχει αφήσει το 85% του πληθυσμού της Γάζας εκτοπισμένο εσωτερικά εν μέσω έντονων ελλείψεων σε τρόφιμα, καθαρό νερό και φάρμακα, ενώ περισσότερες από τις μισές υποδομές του θύλακα έχουν καταστραφεί , σύμφωνα με τον ΟΗΕ."

Ο ρόλος της Μ. Βρετανίας μετά το Brexit και η σχέση win-win με την Τουρκία

Η Μ. Βρετανία είναι γεγονός ότι μετά το Brexit έχει επαναπροσδιορίσει την εξωτερική της πολιτική, αφού πλέον δεν δεσμεύεται από τις Βρυξέλλες και την ΕΕ.

Αυτό της προσδίδει μία μεγάλη δυνατότητα ευελιξίας και χάραξης αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής στα πλαίσια πάντοτε του ΝΑΤΟ, της ιδιότητάς της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ιδιαίτερης σχέσης  της με τις ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη περιοχή ενδιαφέροντος για την Μ.Βρετανία προκειμένου να επανακάμψει  στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα είναι η  ΝΑ Μεσόγειο και δη η Κύπρος, στην οποία  το Λονδίνο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις, ενώ έχει την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης μαζί με Ελλάδα και Τουρκία.

Ωστόσο η Κύπρος όντας μέλος της ΕΕ καθορίζει τις κινήσεις της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με βάση το ίδιο συμφέρον της αλλά και τις επιταγές ΕΕ-ΗΠΑ των οποίων αναζητεί τη στήριξη προς επίλυση του Κυπριακού.

Πόσο επικίνδυνη είναι η σχέση ΗΒ-Τουρκίας για Κυπριακό και οριοθέτηση της ΑΟΖ  στη ΝΑ Μεσόγειο;

Συνεπώς για την Μ. Βρετανία υπάρχουν στενά περιθώρια επηρεασμού των εξελίξεων στη Μεγαλόνησο από πλευράς της Ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που δεν συμβαίνει με το απομονωμένο  Διεθνώς ψευδοκράτος στα κατεχόμενα και την Τουρκία, η οποία είναι μια πολύ μεγάλη αγορά, με δυνατότητα συνεργασίας με το ΗΒ στους τομείς της οικονομίας του εμπορίου και κυρίως της αμυντικής βιομηχανίας.

Θα λέγαμε η Τουρκία χρειάζεται την Μ. Βρετανία για απόκτηση γνώσης και πολεμικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και αιχμής, η δε Μ. Βρετανία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως "χώρα- όχημα",  έτσι ώστε να επανακάμψει μέσω αυτής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, με αφετηρία την ΝΑ Μεσόγειο και δη την Κύπρο.

Άποψή μας είναι ότι  η  ραγδαία εμβάθυνση  που παρατηρείται στις σχέσεις Μ.Βρετανίας-Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για τον Ελληνισμό, ενώ όπως είναι γνωστό ο κινητήρας για το μαχητικό 5ης γενιάς "τουρκικό" αεροσκάφος ΚΑΑΝ αναπτύσσεται από την Turkish Air Engine Company (TAEC), μια συνεργασία μεταξύ της Kale Group που κατέχει το 51% των μετοχών και της Βρετανικής  Rolls-Royce που κατέχει ποσοστό 49%. 

Η στενή συνεργασία Τουρκίας- ROLLS-ROYCE είναι σε θέση, να "υποθηκεύσει" τη στάση του ΗΒ  υπέρ της Άγκυρας στο Κυπριακό,στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη ΝΑ Μεσόγειο, κατά την εκτίμησή μας.

Πέραν αυτού ο Ερντογάν  μέσω της συνεργασίας με την εν λόγω εταιρεία, έχει αποκτήσει έναν πολύ σημαντικό ενισχυτικό βραχίονα αποδέσμευσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του από άλλες Δυτικών χωρών , ενώ παράλληλα απογειώνει τις δυνατότητες της, οδηγώντας την στην παραγωγή λίαν προηγμένων οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ