Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Καταπέλτης ο Μάϊκλ Ρούμπιν κατά της Τουρκίας για το Κυπριακό:"Ο Μπάϊντεν πρέπει να αντιμετωπίσει το λάθος του Κίσινγκερ στην Ανατολική Μεσόγειο"

Είναι γνωστό ότι ο Χένρι Κίσινγκερ απεβίωσε πρόσφατα σε ηλικία 100 ετών, όντας μια υπερμεγέθη προσωπικότητα της αμερικανικής διπλωματίας του 20ου αιώνα,  με πολλά μέρη του κόσμου να  συνεχίζουν να αγωνίζονται με την  κακή "κληρονομιά" που τους άφησε.

Ο Κίσινγκερ έγινε διάσημος για την προσέγγιση με την κομμουνιστική Κίνα και κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ. 

Η κακή κληρονομιά του Κίσιγκερ σε Ταϊβάν και Κύπρο

Σε δύο πλευρές του πλανήτη ωστόσο, η "κληρονομιά"  και η τάση του Κίσινγκερ να δίνει προτεραιότητα σε βραχυπρόθεσμες παραχωρήσεις και να καταπιέζει με  δικτατορίες απειλεί να επιστρέψει τις περιοχές σε πολύ πιο αιματηρούς πολέμους, επισημαίνει ο Michael Rubin , κουρυφαίoς αναλυτής παγκοσμίου κύρους και συνεργάτης στο American Enterprise Institute, ο οποίος αναφέρει:

Πρώτον, υπάρχει η Ταϊβάν, όπου ο Κινέζος πρωθυπουργός Τζου Ενλάι έπαιξε με τη ματαιοδοξία του Κίσινγκερ, κερδίζοντας παραχωρήσεις στην Ταϊβάν και βάζοντας  την Κίνα στον δρόμο να διεκδικήσει στρατιωτικά την κυριαρχία σε αυτήν.

Η εισβολή του Αττίλα 1974

Δεύτερον υπάρχει το Κυπριακό. Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο , φαινομενικά για να προστατεύσει τον πολύ μικρό  κυπριακό μουσουλμανικό πληθυσμό καθώς η ελληνική χούντα προσπαθούσε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.

Η ελληνική χούντα έπεσε μια εβδομάδα αργότερα, και η Ελλάδα επέστρεψε στη δημοκρατία και έχασε τις αξιώσεις της στην Κύπρο.

Τότε ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονταν στη Γενεύη για να αναγκαστεί σε αποχώρηση η Τουρκία, αυτή συνέχισε την επίθεσή της, προβαίνοντας σε  κατάφωρη αρπαγή γης. Τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν και προέβησαν σε εθνοκάθαρση στο 1/3  της χώρας, ενώ η κατοχή συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Κίσιγκερ στο πλευρό των Τούρκων

Από την πλευρά του ο Κίσινγκερ τάχθηκε στο πλευρό των Τούρκων. «Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι δεν πρέπει να έχουν το ένα τρίτο της Κύπρου», είπε στον Πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ. «Η τουρκική τακτική είναι σωστή . Αρπάξτε ότι θέλετε και μετά διαπραγματευτείτε με βάση την κατοχή».

Ποτέ δεν εξήγησε γιατί η τουρκική επιθετικότητα με πράσινο φως από τις ΗΠΑ  ήταν προς το συμφέρον τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση της Τουρκίας στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους

Εξάλλου, οι Τούρκοι τάχθηκαν στο πλευρό της Γερμανίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Τουρκία παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Ναζί και οι φασίστες ρήμαζαν την Ευρώπη.

Μόνο όταν η ήττα των Ναζί ήταν σίγουρη, ενώθηκαν με τους συμμάχους.

Ο Κίσινγκερ έγραψε αργότερα ότι ευνοούσε την Τουρκία από την επιθυμία να διατηρήσει εκεί τα πυρηνικά όπλα, αλλά, όπως και με την Κίνα, οι παραχωρήσεις του αψηφούσαν ακόμη και τις προσδοκίες των πιο ένθερμων εχθρών του.

Ο "Κυπριακός κυνισμός" του Κίσινγκερ παραμένει ένας κρίκος στη δυτική διπλωματία

Το Σχέδιο Ανάν του 1994 απέτυχε σε μεγάλο βαθμό επειδή προώθησε την εθνοτική διαίρεση πάνω από την ιθαγένεια, απέτυχε να αποστρατικοποιήσει το νησί και επέτρεψε σε Τούρκους εποίκους, ξένους όχι μόνο για τους Ελληνοκύπριους αλλά και για τους Κύπριους Μουσουλμάνους, να παραμείνουν.

Ενώ η κυβέρνηση Κλίντον έδινε προτεραιότητα στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η τουρκική αποικιακή αρπαγή εδαφών που ευλογήθηκε από τον  Κίσινγκερ έγινε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Οι επισημάνσεις Μπάιντεν ως Γερουσιαστής για το Κυπριακό

Στις 27 Ιανουαρίου 1989, ο  τότε Γερουσιαστής Τζο Μπάιντεν έγραψε στον πρόεδρο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου:

«Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων έχουν καταπατηθεί και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιώσεις τους για προγονική γη και περιουσία που κατασχέθηκαν κατά την εισβολή του 1974 δεν διακυβεύονται. Τέλος, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να απομακρύνει και τον τελευταίο στρατιώτη από την Κύπρο».

Ο Μπάιντεν είχε δίκιο. Οι σημερινές διαιρέσεις αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά του Κίσινγκερ.

Τα επόμενα χρόνια, ο Κίσινγκερ φέρεται να επωφελήθηκε ακόμη και από τους δεσμούς του με την Τουρκία καθώς η συμβουλευτική εταιρεία του Kissinger Associates φέρεται να έκανε εισαγωγές μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και Τούρκων ηγετών.

Η αξία της Κύπρου για ΗΠΑ-Δύση

Καθώς η Κύπρος γίνεται περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και δημοκρατία στην πρώτη γραμμή κατά της απολυταρχίας, η σημασία της για τη Δύση αυξάνεται.

Κάθε χρόνο εν τω μεταξύ, η Τουρκία γίνεται ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τη Δύση.

Η βραχυπρόθεσμη λύση του Κίσινγκερ θέτει πλέον σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο θάνατός του είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για ενδοσκόπηση αλλά και για τον Μπάιντεν να ηγηθεί μιας δικομματικής αναθεώρησης της πολιτικής για να θέσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη δημοκρατία πάνω από το προσωπικό κέρδος, τις αποικιακές φιλοδοξίες και τον εναγκαλισμό της δικτατορίας.

Η Τουρκία πρόξενος σοβαρών προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι επισημάνσεις του Ρούμπιν για την κακή κληρονομιά που άφησαν ως παρακαταθήκη για την Κύπρο στις ΗΠΑ οι κινήσεις στήριξης από τον Κίσιγκερ στους Τούρκους και τα αποτελέσματα αυτών, αποτελούνόχι απλά άποψη αλλά ιστορική αλήθεια.

Η Τουρκία χάρη στον Κίσιγκερ, έβαλε πόδι στην Κύπρο και έκτοτε έχει γίνει πρωταγωνιστής εντάσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και σε ολόκληρη τη ΝΑ Μεσόγειο, ερχόμενη σε προστριβές με Ισραήλ-Ελλάδα-Αίγυπτο, φθάνοντας το 2020 στο παραένα πριν την στρατιωτική αναμέτρηση με τη χώρα μας, και αντιστρατευόμενη τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ στην περιοχή.

Τελικά αν έχεις τέτοιους φίλους, όπως οι ΗΠΑ την Τουρκία, τότε τί  να τους κάνεις τους εχθρούς.

Τέλος εκείνο  που πρέπει να γίνει αντιληπτό από Κύπρο-Ελλάδα-ΗΠΑ -ΕΕ και λοιπούς συμμάχους είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα φύγουν από την Κύπρο με τα λόγια, αλλά με τη λόγχη.

https://www.youtube.com/watch?v=ZilXP5qoscQ

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...