Τουρκία και Τουρκοκύπριοι επιμένουν να συντηρούν κλίμα έντασης με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τάχα την τήρηση μεροληπτικής στάσης από μέρους της υπέρ της ελεύθερης Κύπρου.
Κατηγορίες κατά ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για τραυματισμό Τούρκου στρατιώτη
Ενδεικτικό είναι άρθρο τουρκικού ΜΜΕ με τίτλο "Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ επιτίθενται σε Τουρκοκύπριους στρατιώτες στη ζώνη της ΤΔΒΚ", το οποίο επισημαίνει:
"Οι Ειρηνευτικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο την Τρίτη επιχείρησαν να επιτεθούν στους στρατιώτες της Διοίκησης των Δυνάμεων Ασφαλείας (GKK) σε έδαφος που ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) που συνορεύει με την Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία..
Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ εισήλθαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ στρατιώτες του GKK εργάζονταν για να καθαρίσουν τα ζιζάνια με μηχανήματα στην οδό Burhan Tan, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ένας στρατιώτης του GKK χτυπήθηκε στη συμπλοκή που ακολούθησε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒΚ Tahsin Ertuğruloğlu κατηγόρησε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ότι «απέτυχαν να αφομοιώσει αυτό που συνέβη σχετικά με τον δρόμο Pile-Yiğitler» και ότι έγιναν «επιθετικές εξαιτίας αυτού».
«Αυτό που έκαναν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απαράδεκτο. Θα δώσουμε την απαραίτητη απάντηση. Να είστε βέβαιοι, δεν θα ξεφύγουν με αυτό», είπε ο Ερτουγρούλογλου στους δημοσιογράφους του Anadolu Agency.
«Όλες οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ απαιτείται να συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα συμπεριφοράς και είναι πάντα υπόλογοι για τις ενέργειές τους. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα μετά από ενδελεχή έρευνα», ανέφερε το γραφείο του Παγκόσμιου οργανισμού για την Κύπρο στο X, πρώην Twitter.
Το τμήμα του νησιού επέστρεψε στο προσκήνιο τον περασμένο μήνα, όταν μια ομάδα ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ εμπόδισε τα τουρκοκυπριακά πληρώματα που εργάζονταν σε έναν δρόμο που θα συνέδεε το Pile, ένα χωριό εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη, με το χωριό Yiğitler (Asos) στα βόρεια του νησιού.
Μια συμπλοκή μεταξύ ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και τουρκοκυπρίων γνώρισε διεθνή καταδίκη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε «την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ή ενέργειες κλιμάκωσης της έντασης από οποιοδήποτε μέρος που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στο νησί και να βλάψει τις προοπτικές διευθέτησης».
Ο ΟΗΕ ήταν προκατειλημμένος σχετικά με την "ανθρωπιστική οδοποιία" όπου επέτρεψε πολλές παρόμοιες ελληνοκυπριακές διοικητικές κατασκευές χωρίς διαφωνίες. Η Τουρκία ζήτησε «αμεροληψία».
Η επέκταση του δρόμου είναι στρατηγικής σημασίας για τους κατοίκους, καθώς θα τους δώσει περισσότερες επιλογές για να φτάσουν στο Pile, όπου ζουν μαζί Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.
Οι κάτοικοι του Pile θα μπορούν να διανύουν μικρότερες αποστάσεις και δεν θα χρειαστεί να περάσουν από τις βρετανικές βάσεις όταν περνούν στην τουρκική πλευρά, όταν τελειώσουν οι εργασίες κατασκευής και επισκευής μήκους 11,6 χιλιομέτρων (7,2 μίλια).
Τα πρώτα 7,5 χιλιόμετρα του δρόμου θα περάσουν από το χωριό Yiğitler και τα δεύτερα 4,1 χιλιόμετρα θα περάσουν από το Pile.
Ο πρόσφατα εκλεγμένος ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, Νίκος Χριστοδουλίδης, πιέζει για επανέναρξη των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Ersin Tatar, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης να επενδύσει περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις που διευκόλυνε ο ΟΗΕ και να διορίσει έναν ανώτερο αξιωματούχο για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της διαδικασίας.
Η Τουρκική Κύπρος αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα λόγω της «φιλοελληνικής στάσης» της ΕΕ σχετικά με την κρίση και πώς «μπλόκαρε μια αποδεκτή συμφωνία και διαιώνισε το status quo».
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004 αφού ματαίωσε ένα σχέδιο του ΟΗΕ για λύση, αλλά μόνο ο ελληνοκυπριακός νότος απολαμβάνει πλήρως τα οφέλη του.
Ο Τατάρ είπε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόλις η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα της Τουρκικής Κύπρου.
Ο Χριστοδουλίδης στέλνει επιστολή στον Γκουτέρες ζητώντας διορισμό απεσταλμένου
"Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζητώντας το διορισμό νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο", αναφέρει σε άρθρο του Κυπριακό ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Η επιστολή εμφανίστηκε σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, με τον Χριστοδουλίδη να υποστηρίζει ότι «η κατάλληλη στιγμή για να ανακοινωθεί ο διορισμός απεσταλμένου θα είναι μετά από μια τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες» των κοινοτήτων της Κύπρου.
Ο Χριστοδουλίδης απέστειλε την επιστολή «σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια αναβίωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού και την προοπτική συνολικής λύσης» και είπε ότι βλέπει το γεγονός ότι όλα τα μέρη θα είναι σύντομα παρόντα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, ως ευκαιρία για επανασύνδεση.
«Έπειτα από περισσότερα από έξι χρόνια από την αποτυχημένη ολοκλήρωση της Κυπριακής Συνόδου Κορυφής στο Κραν Μοντάνα, είναι καιρός η διαπραγματευτική διαδικασία να επανέλθει σε τροχιά και να τελειώσει το παρατεταμένο αδιέξοδο», είπε.
Πρόσθεσε τις ευχαριστίες του στον Γκουτέρες για το συνεχές ενδιαφέρον του για το Κυπριακό και για τις προσπάθειες που κατέβαλαν η Rosemary DiCarlo και ο Miroslav Jenca.«Παραμένω πλήρως αφοσιωμένος σε μια συνολική λύση που συνεπάγεται μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», είπε.
Δήλωσε επίσης αποφασισμένος να «συνεχίσει την προσπάθεια για λύση από το σημείο που διακόπηκε στο Crans Montana».
Επισημαίνοντας μια σειρά από γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως οι τουρκοκυπριακές κινήσεις στα Βαρώσια και η πρόσφατη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Πύλα, είπε ότι η προκύπτουσα αστάθεια «καθιστά επιτακτική την εξεύρεση συνολικής λύσης» και είπε ότι «η σημερινή διεθνής κατάσταση» την καθιστά «ακόμα πιο επιβεβλημένη».
«Η διαιώνιση αυτής της κατάστασης δεν είναι βιώσιμη» και είπε «είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι να λάβουν υπόψη τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Χριστοδουλίδης.
Είπε ότι ένας απεσταλμένος θα «παρέχει σημαντική υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επιστροφή στις κανονικές συνομιλίες για μια βιώσιμη λύση».
Ελπίζω ότι ο διορισμός απεσταλμένου θα είναι ένα απτό βήμα προς θετικές εξελίξεις για την Κύπρο και την περιοχή.
Ο Χριστοδουλίδης πρόκειται να συναντήσει τον Γκουτέρες στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η χρήση του "Οργανισμού τουρκικών κρατών" από την Τουρκία για αναγνώριση του ψευδοκράτους
Ωστόσο η Τουρκία τραβάει τον δρόμο της για επίλυση του Κυπριακού, με την οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου και την δημιουργία δύο κρατών στο νησί, αφού σύμφωνα με άρθρο Αζέρικου ΜΜΕ, "προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της Βόρειας Κύπρου με τον Τουρκικό κόσμο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βόρεια Κύπρο, αναφέρει το Report.
«Θα μιλήσουμε γι' αυτό στις συναντήσεις μας σήμερα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Κύπρου συνεχίζεται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού: "Τα έργα που υλοποιούμε είναι μια εκδήλωση της αδελφότητας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας. Η μοίρα μας είναι μία. Κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μας Η Βόρεια Κύπρος και η Τουρκία θα συνεργαστούν σε όλους τους τομείς».
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται η σταθερά αρνητική στάση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων στην αναβίωση του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε ένα κράτος και η επιδίωξή τους για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.