Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Το σχέδιο Ερντογάν με αποδέκτη την ΕΕ για διαχωρισμό του Κυπριακού από την εκμεταλλευσιμότητα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Μεγαλονήσου

Η πρόσφατη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έγινε αποδεκτή θα λέγαμε με υπέρμετρο ενθουσιασμό από ΗΠΑ-ΕΕ, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την έκφραση βούλησης από τον Ερντογάν εισόδου της χώρας του στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ελπίδες δημιουργήθηκαν για βελτίωση όχι μόνο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και επανεκκίνησης των συνομιλιών υπο την αιγίδα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ύστερα από την διαφαινόμενη έγκριση πώλησης των Αμερικανικών F-16 στην Τουρκία.

Ωστόσο αν και η Ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει ξεκινήσει με φαινομενικά καλούς οιωνούς, εντούτοις η στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό, ο οποίος εξακολουθεί να υιοθετεί ως μόνη αποδεκτή λύση αυτή των δύο (2) κρατών στην Μεγαλόνησο, προδιαγράφει δυσάρεστες εξελίξεις, κάτι το οποίο διαβλέπουμε να έρχεται και μάλιστα  σύντομα, μετά μάλιστα την  ενδεικτική περί των προθέσεων της Άγκυρας, τουρκικής απαγόρευσης τέλεσης θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν "βλέπει" ως μόνη λύση στο Κυπριακό αυτή των δύο (2) κρατών και δεν διαπραγματεύεται

Σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ αναφερόμενο στην πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα, με τίτλο "Ο Ερντογάν θάβει τις ελπίδες για ύφεση", επισημαίνει:

"Ο Ερντογάν βρέθηκε στον βορρά σε μια έκτακτη επίσκεψη την Πέμπτη για να γιορτάσει την εισβολή του 1974, που χώρισε το νησί και να εγκαινιάσει  επίσημα τον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Ερτζάν (Τύμπου) και έναν νέο διάδρομο προσγείωσης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του αεροδρομίου, ο Ερντογάν έθαψε τις ελπίδες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση μια αποδεκτή λύση  από τον ΟΗΕ για  διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Υποστήριξε: «Είναι πλέον αδύνατο να μπούμε σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία χωρίς να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων». «Θα ήθελα να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και την αγάπη και των 85.000.000 αδελφών και αδελφών στην Τουρκία».

Σε όλη την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε αναφορές στον Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον Νετζμετίν Ερμπακάν, πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης κατά την εισβολή, και τον ιστορικό ηγέτη του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος κυπριακής καταγωγής, Αλπαρσλάν Τούρκες.

Ο Ερντογάν επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα που είχε κάνει πριν από λίγους μήνες ενώ μιλούσε στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών. Είπε στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να γυρίζει την πλάτη στην «πραγματικότητα στο νησί».

Εγκωμιαστικά σχόλια του Τούρκου Προέδρου για τον ΑΤΤΙΛΑ 1974

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την τουρκική αφήγηση ότι η εισβολή «έφερε ειρήνη, σταθερότητα, δημοκρατία και ηρεμία στο νησί.

«Οι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι ήθελαν να καταστρέψουν, μπορούν να ζήσουν σήμερα με ασφάλεια κάτω από τη σκιά της δικής τους σημαίας». Αναφέρθηκε στην περίοδο 1960-1974, κατά την οποία «χύθηκε τουρκοκυπριακό αίμα, ως αποτέλεσμα σφαγών που έγιναν» από «αυτούς που ορκίστηκαν να μην αφήσουν ούτε έναν Τουρκοκύπριο ζωντανό στο νησί».

Ο Ερντογάν επικαλέστηκε τα δικαιώματα που απορρέουν από τις εγγυητικές συμφωνίες για να υποστηρίξει ότι «οι ηρωικοί Τούρκοι στρατιώτες μας πάτησαν το πόδι τους στο νησί, δείχνοντας για άλλη μια φορά στον κόσμο ότι ο τουρκοκυπριακός λαός δεν ήταν ποτέ μόνος και ότι το τουρκικό έθνος δεν θα μπορούσε ποτέ να υποταχθεί.

«Η 20η Ιουλίου είναι το σύμβολο της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά

Αναφερόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι στην Κυπριακή  Δημοκρατία επικρατεί μια νοοτροπία «που είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και θεωρεί τον εαυτό της ως τον μοναδικό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Για τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε, «Ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης ποζάρει κάτω από τις σημαίες της ΕΟΚΑ και της Ένωσης.

«Η ιστορία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δείξει  καμία ανοχή στους Τουρκοκύπριους.

«Γι' αυτό οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια για λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν έχουν αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ευχόμαστε να δούμε μια δίκαιη  λύση. Ωστόσο, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι πλέον δυνατή. Το όραμα που διατύπωσε ο Ερσίν Τατάρ στη Γενεύη το 2021 θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα».

Τέλος ενδεικτικό των τουρκικών μελλοντικών προθέσεων είναι ότι σήμερα το πρωί  έγινε η πρώτη εμπορική πτήση που αναχώρησε από το νέο διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ercan (Τύμπου).

Η πτήση, που εκτέλεσε η Pegasus Airlines, απογειώθηκε στις 8:30 π.μ., με προορισμό την τουρκική πόλη Άδανα

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν προτίθεται να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη λύση για το Κυπριακό πλην αυτής της λύσης των δύο κρατών.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ξεκινάει από την Λευκωσία, κάτι το οποίο ο ανατολίτης, έμπορας Ερντογάν γνωρίζει καλά και γι' αυτό εκτιμούμε, ότι θα επιχειρήσει δελεάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους στη βάση της συνήθους πρακτικής του win-win για την εκμεταλlευσιμότητα του φυσικού αερίου στη ΝΑ Μεσόγειο, να αποσυνδέσει την επίλυση του Κυπριακού από αυτήν.

Οι κινήσεις που θέλουν την ΕΕ και την φιλότουρκη Μέρκελ, το πιθανότερο, να εμπλέκεται στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σε συνδυασμό με την ανυποχώρητη στάση του Ερντογάν, αρνούμενος να διαπραγματευθεί άλλη λύση εκτός των δύο κρατών στο νησί, θέτοντας μάλιστα ως προαπαιτούμενο να έχει αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, είναι ενδεικτικές των Τουρκικών προθέσεων-στοχεύσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ