Σε λίγες ώρες θα σημάνουν οι σειρήνες στην Κύπρο όπως έγινε 49 έτη νωρίτερα, υπενθυμίζοντας την μαύρη επέτειο του ΑΤΤΙΛΑ 1974, όπου η Κύπρος απώλεσε το 34.85% του εδάφους της από την τουρκική εισβολή.
Από το 1974 μέχρι σήμερα
Έκτοτε πολλές διπλωματικές προσπάθειες έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα, που κατέληξαν όμως σε αποτυχία λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης. Μάλιστα η Τουρκία το 1983 δημιούργησε κατά παράβαση κάθε έννοιας της Διεθνούς νομιμότητας το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ από την πλευρά του, συνεχίζει να ανανεώνει την θητεία της ειρηνευτικής αποστολής του στην "πράσινη γραμμή", εκδίδοντας παράλληλα ψηφίσματα υπέρ ενός κράτους στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Αυτό δεν το ασπάζονται Ερντογάν και Τατάρ οι οποίοι επιθυμούν λύση δύο κρατών στην Κύπρο, επικαλούμενοι φαιδρούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς περί αποτυχίας εξεύρεσης λύσης μέχρι τώρα και τάχα νέων δεδομένων στο νησί.
Εσχάτως ο Τούρκος Πρόεδρος στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία, εξέφρασε την βούληση ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο προσέγγισης με την ΕΕ
"Η σκληρή προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό παραμένει ένα από τα κύρια εμπόδια μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ", αναφέρει Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
Ο αξιωματούχος της ΕΕ σχολίασε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, το οποίο περιλαμβάνει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Οι σχέσεις με την Τουρκία θα αποτελέσουν το αντικείμενο του γεύματος εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών. Τα άλλα κύρια θέματα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της οικονομικής ασφάλειας.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Για την Τουρκία, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι μετά την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν και τον διορισμό νέας κυβέρνησης, «αυτή είναι η στιγμή να συζητήσουμε μια από τις σημαντικότερες σχέσεις της ΕΕ, με έναν από τους μεγαλύτερους γείτονές της, καθώς την υποψηφιότητά της προς ένταξη».
Η ξεκάθαρη τοποθέτηση Borrell για το Κυπριακό
Ο Josep Borrell, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συναντήθηκε πρόσφατα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan στην Ινδονησία. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι δυο τους είχαν μια ουσιαστική επανεξέταση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ΕΕ και την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας και της Λιβύης, και των εσωτερικών υποθέσεων.
Είπε ότι «ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας» είναι η προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό, με τον Μπορέλ να ξεκαθαρίζει ότι η μόνη δυνατή διέξοδος για την ΕΕ είναι μια λύση που βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
«Η Κύπρος θα είναι στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών και τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνουν σημαντικές αναφορές για την Κύπρο που θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματα».
Η Τουρκία έχει σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να χαλαρώσει τη στάση της για λύση δύο κρατών για την Κύπρο, εάν εξομαλυνθεί η ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.
Η τυχόν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού;
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ερντογάν θα ατονίσει το θέμα των δύο κρατών στην Κύπρο το επόμενο χρονικό διάστημα, σε μια κίνηση τακτικής προκειμένου να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ και αυτοί την Κύπρο να μην προβάλλει veto στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.
Όπλο του Τούρκου Προέδρου θα αποτελέσει στη βάση του win-win, το ξεμπλοκάρισμα της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κυπριακής ΑΟΖ από πλευράς του. Ωστόσο με αυτά δεν δεσμεύεται ουδόλως για την συνέχεια επίλυσης του Κυπριακού, πράγμα που θα πρέπει να αποτελέσει προαπαιτούμενο από Κυπριακής πλευράς κατά την εκτίμησή μας.
Άποψή μας είναι ότι η Κύπρος θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρό να υποβάλλει αίτημα ένταξης της στο ΝΑΤΟ που χρονικά θα προβλέπει την ένταξη της στη Συμμαχία, ταυτόχρονα με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η χρονική συγκυρία υποβολής ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ είναι θετική για μια σειρά από λόγους, όπως:
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία
- Η πρόσφατη είσοδος της Φινλανδίας και η επικείμενη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- Οι άριστες σχέσεις της Κύπρου με ΗΠΑ-Ισραήλ
- Η γεωγραφική εγγύτητα με την ασταθή Συρία
- Η παρατεινόμενη αντιπαλότητα του Ισραήλ με Χεζμπολάχ-Χαμάς-Ιράν και το στρατηγικό βάθος που η Κύπρος προσδίδει σε τέτοια περίπτωση στο Ισραήλ.
Αν η Τουρκία προβάλλει veto στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, τότε και η Κύπρος θα προβάλλει veto στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι πιέσεις των εταίρων της στην ΕΕ.
Εκτίμησή μας είναι ότι στην περίπτωση υλοποίησης των παραπάνω και ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και της Τουρκίας στην ΕΕ, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα καλούντο να αποχωρήσουν από την Κύπρο, την ασφάλεια της οποίας θα εγγυάτο το ΝΑΤΟ, το οποίο θα ανέπτυσσε δική του δύναμη στο νησί, με τις ΤΟΥΡΔΥΚ-ΕΛΔΥΚ-Εθνοφρουρά και Βρετανικές βάσεις να περιέρχοντο σε δύναμη ανάλογη με εκείνη προ του ΑΤΤΙΛΑ του 1974, διασφαλίζοντας τις προβλέψεις ιδρύσεως του Κυπριακού κράτους το 1960.
Τέλος, θα ήταν ευχερής η υλοποίηση των αποφάσεων του ΣΑ στην Κύπρο για ένα κράτος στα πλαίσια μιας διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπου οι τουρκοκύπριοι ως κοινότητα πλέον και όχι ως ψευδοκράτος θα απολάμβαναν των προνομίων των πολιτών της ΕΕ.