«Στο φετινό ημερολόγιο παραθέτουμε φωτογραφίες από Ιερούς Ναούς που βρίσκονται στα κατεχόμενα από τον τουρκικό στρατό εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική αξία για τον Χριστιανικό Κόσμο. Στόχος της επιλογής μας είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία κινδυνεύει από τις βεβηλώσεις και τις καταστροφές που υφίσταται διαρκώς από το 1974, και η, ως εκ τούτου, ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ιστορικών χώρων λατρείας, παράλληλα με την επανάληψη του δίκαιου αιτήματος για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής κυπριακών εδαφών, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και της επανένωσης του νησιού». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο χαιρετισμό του στο Ημερολόγιο της ΔΣΟ για το 2023 που είναι αφιερωμένο στις εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα της Κύπρου. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια πρόκειται για μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση, που αναγράφει τις βασικές εορτές της ορθόδοξης χριστιανοσύνης σε τέσσερεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά.
Πανδημία και Πόλεμος
Στον χαιρετισμό του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «η χρονιά που προηγήθηκε, αν και η παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19 υποχώρησε, εντούτοις, σημαδεύτηκε από νέες σοβαρές ιστορικές προκλήσεις για την Ανθρωπότητα. Η κυριότερη από αυτές είναι αναμφίβολα ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ δυο ορθοδόξων κρατών-μελών της ΔΣΟ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ένοπλη σύρραξη -που επαναφέρει στις μνήμες μας άλλες εποχές της Ιστορίας- έχει ήδη κληροδοτήσει στους λαούς εντός και εκτός Ευρώπης δυσβάσταχτες συνέπειες, που λαμβάνουν διαστάσεις ενεργειακής κρίσης και επισιτιστικής απειλής.
Ως ΔΣΟ εξ αρχής αυτής της αιματηρής αντιπαράθεσης καλούμε σε κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των εμπολέμων μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία βάσει των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».
Καμπάνια για Αγία Σοφία
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογραμμίζει ότι «το 2022, υπήρξε έτος ορόσημο για τον θεσμό μας, καθώς κορυφώθηκε η εκστρατεία ενημέρωσης που έχουμε αναλάβει για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης σε σχέση με την αυθαίρετη και βέβηλη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως σε τέμενος.
Ο Τόμος “Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο” -μεταφρασμένος σε 14 γλώσσες- έχει παρουσιαστεί ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές μητροπόλεις και έχει επιδοθεί σε προσωπικότητες του πολιτικού και του θρησκευτικού φάσματος εγνωσμένου κύρους, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια επιμονή να προβάλλουμε τον Τόμο, ως μια έμπρακτη μορφή πίεσης προς την Τουρκία να σεβαστεί το ιστορικό παρελθόν και την πολιτιστική αξία του μοναδικού αυτού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
30 χρόνια ΔΣΟ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι «το 2023 η ΔΣΟ, ένας θεσμός που συμπεριλαμβάνει στους κόλπους του εκπροσώπους από 25 κοινοβούλια, συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης, με σκοπό την ενότητα της Ορθοδοξίας, την υπεράσπιση των χριστιανικών αξιών και την ειρήνη. Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια του Θεού θα συνεχίσουμε αυτό το έργο. Καλή Χρονιά με υγεία και ειρήνη!».