Τουρκικά εναέρια οχήματα και μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκονται στην τουρκική Κύπρο για να την προστατεύσουν από όλες τις πλευρές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, προμηνύοντας σκηνικό έντασης στη Μεγαλόνησο και ένταξή της σε στενό κλοιό παρακολούθησης από την Τουρκία, με απώτερο στόχο τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου και την αδελφική Κύπρο.
Ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, δήλωσε πως «επειδή πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, είτε (η βάση) είναι (στημένη) είτε όχι, τα μαχητικά μας θα βρίσκονται αμέσως στη βόρεια Κύπρο μόλις απογειωθούν από την ηπειρωτική χώρα». «Για μια μόνιμη λύση πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα δεδομένα στο Νησί», πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Χουριέτ.
Οι δηλώσεις Ερντογάν για ενίσχυση των Κατεχομένων με οπλικά συστήματα, έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων που επιβεβαιώνουν και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, για “δωρεά” BAYRAKTAR στα Κατεχόμενα, μια μεταφορά όπλων που προκαλεί ανησυχία στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο η Τουρκία θα “δωρίσει” μεγάλο αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB-2 και επιθετικών ελικοπτέρων στην ψευδο-”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ως απάντηση στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν γνωρίζουμε αν η συγκεκριμένη πληροφορία αφορά την αλήθεια ή αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο ψυχολογικών επιχειρήσεων αλλά εκτιμάται ότι ανήκει στην σφαίρα του τουρκικού δόγματος για δύο λόγους:
- Η Άγκυρα ετοιμάζει στην περιοχή της Καρπασίας μια μεγάλη αεροναυτική βάση, ενώ το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, προορίζεται σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα για βάση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου BAYRAKTAR.
- Στο παρελθόν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είχε “δωρίσει” επίσημα δύο αποβατικά παλαιάς τεχνολογίας στο αποκαλούμενο τουρκοκυπριακό πολεμικό ναυτικό, και η πρακτική της “δωρεάς” οπλικών συστημάτων στο Κατεχόμενο τμήμα είναι πάγια πολιτική της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό εισηγείται εγκαταστάσεις κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πρόταση σημειώνεται πως «η Τουρκία πρέπει να ιδρύσει ναυτική βάση σε κατάλληλη θέση στην κατεχόμενη περιοχή».
Από τα τέλη Αυγούστου η ανάπτυξη τουρκικών drones στα Κατεχόμενα έχει εξοργίσει και την Αίγυπτο, η οποία θεωρεί την κίνηση «πρόκληση» που θα αυξήσει το επίπεδο της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο, Αιγύπτιοι αναλυτές αποκλείουν οποιεσδήποτε αιγυπτιακές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν τις εντάσεις με την Άγκυρα αυτή τη στιγμή.
Ο λεγόμενος "ηγέτης" των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, καυχήθηκε στην τουρκική τηλεόραση ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στην αεροπορική βάση στο Gecitkale θα μπορούσαν να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι από βάσεις στην ηπειρωτική Τουρκία για να «επιθεωρήσουν την περιοχή» μέχρι την ακτή της Αιγύπτου.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου βρίσκονται σε αδιέξοδο παρά τις συνομιλίες που έγιναν για την εξομάλυνση των σχέσεών τους. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από την Τουρκία προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την οποία ακολούθησε μεγάλος αριθμός ηγετών των Αδελφών Μουσουλμάνων που αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Τουρκία.
Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη drone ως μέσο για την Τουρκία να συνεχίσει την «επεκτατική της ατζέντα», χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα για να επεκτείνει την εμβέλειά της και να ενισχύσει τον έλεγχό της σε μια περιοχή που δυνητικά διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου.
Η Τουρκία έχει τοποθετήσει βαρέα όπλα και περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στη βόρεια Κύπρο από τότε που το νησί διχάστηκε 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν παρανόμως στο νησί. Η τοποθεσία των drones παρέχει στην Τουρκία μια ευρύτερη ικανότητα κρούσης που έχει αυξήσει την περιφερειακή ανησυχία.
Αιγύπτιος αξιωματούχος περιέγραψε την ανάπτυξη ως μέρος των «προκλητικών μέτρων της Άγκυρας» που απαιτεί «σθεναρή αντίδραση» από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Κύπρος.
Αν και οι τουρκικές κινήσεις ανησυχούν την Αίγυπτο, οι αναλυτές αποκλείουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της Αιγύπτου προς την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, δεδομένου ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι επί του παρόντος παγωμένες και υπάρχει συμφωνία για αποφυγή έξαρσης μέχρι να επιτευχθεί διευθέτηση αμφιλεγόμενων ζητημάτων.