Ο αρχιτέκτονας του δόγματος της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, απόστρατος Αντιναύαρχος και πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής (TURKDES), Δρ. Ο Cihat Yaycı μίλησε σε τουρκική εφημερίδα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις νέες ευκαιρίες για προμήθεια φυσικού αερίου, όπως τις κατανοεί η Άγκυρα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι “θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής συνεργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει τη Λιβύη και την Παλαιστίνη, προκειμένου να διαταραχθεί το ελληνοκυπριακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο Yaycı είπε ότι τα νομικά εμπόδια στην εξερεύνηση αερίου στην Α.Μεσόγειο μπορούν να ξεπεραστούν με την προώθηση της σημαίας των Κατεχομένων στα πλοία εξερεύνησης και στα πλωτά γεωτρύπανα.
Σημειώνοντας ο ίδιος ότι οι εταιρείες από ΗΠΑ-Ιταλία-Κατάρ πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή δραστηριότητες σεισμικής έρευνας σε δύο σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε την πρόταση της Τουρκίας να παράσχει υποστήριξη πλοίων στο ψευδοκράτος για εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή και τα πλοία αυτά να μετακινηθούν στη Μεσόγειο με σημαία του ψευδοκράτους.
Ο Γιατσί δήλωσε ότι για να διαταραχθεί το ελληνο-κυπριακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να υπογραφεί άλλη μια συμφωνία συνεργασίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, καθώς και της Λιβύης.
Επίσης ο Τούρκος ειδικός τόνισε ότι η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου του Βορείου Ιράκ στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας θα πρέπει να προσεγγιστεί προσεκτικά, ενώ υπογράμμισε ότι μόνο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να έχει την κύρια ευθύνη σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και όχι οι Κούρδοι.
Ο Cihat Yaycı δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τον χάρτη της Σεβίλλης στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 20 Δεκεμβρίου 2020 και είπε: «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Κύπρου ανακοίνωσε μια Navtex στις 27 Απριλίου 2022 και είπε ότι θα ξεκινήσει δραστηριότητες γεώτρησης στα νοτιοδυτικά και νότια του νησιού της Κύπρου.
Η απαίτηση μας μέχρι τώρα ήταν ότι τα Κατεχόμενα έχουν δικαίωμα σε όλα τα ύδατα γύρω από το νησί της Κύπρου και ότι οι δραστηριότητες έρευνας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μονομερώς.
Φυσικά, το τουρκικό κράτος παίρνει κάποιες αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη τις ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής.
Γιατί οι άρχοντες του κράτους μας έχουν την κύρια ευθύνη», είπε.
Υποδεικνύοντας ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Yaycı είπε: «Το μέρος που δεν χρησιμοποιούμε δεν είναι δικό μας. Η παρουσία μας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη πρέπει να αποδεικνύεται όχι μόνο από πολεμικά σκάφη, αλλά και από σεισμικά, γεωτρητικά, ερευνητικά και αλιευτικά.
Πρέπει να αναπτύξουμε μια στρατηγική που θα διευκολύνει το μακρύ χέρι του κράτους της Τουρκίας».
«Εκτελούν εργασίες σε συνεργασία με εταιρείες ΗΠΑ, Ιταλία και Κατάρ, με την άδεια που δόθηκε από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Αν βγάλουν το φυσικό αέριο, δεν θα φύγουν από εκεί κάθε χρόνο”, τόνισε ο ίδιος.
Νέα τροπή ο αγωγός EASTMED κατά τον Γιατσί
Ο Yaycı είπε επίσης ότι, "λόγω του πολέμου, η Ευρώπη αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, και ως εκ τούτου οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από το αγωγό Eastmed. Αυτός ο αγωγός τώρα, μπορεί να περάσει τόσο κάτω από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά εντός των συνόρων των Κατεχομένων και αυτό θα κοστίσει λιγότερο.
Για το λόγο αυτό, ένα ορισμένο ποσοστό των εσόδων από τη μεταφορά φυσικού αερίου μπορεί να δοθεί στην Τουρκοκυπριακή πλευρά, ενισχύοντας την οικονομία της.
Στόχος μας στη Μεσόγειο είναι να αναγνωριστεί η “ΤΔΒΚ” και να διαταράξουμε το ελληνο-κυπριακό παιχνίδι στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σχεδιάσαμε την Τουρκική Ασπίδα με τη Λιβύη για να διαταράξουμε το ελληνικό παιχνίδι. Στην Ανατολή, μπορούμε να σχεδιάσουμε την Τουρκική Ασπίδα με μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την Παλαιστίνη.
Με άλλα λόγια, με τη συμφωνία αποκλειστικής οικονομικής συνεργασίας που θα συναφθεί με τη Λιβύη στα ανατολικά της Κρήτης και με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ στα δυτικά της νήσου Κύπρου, θα εξαλειφθεί η σχέση της ελληνο-κυπριακής πλευράς.
Έτσι η Τουρκία θα αποκτήσει δικαιοδοσία στη θάλασσα ίση με το μέγεθος ενός νησιού σαν την Κύπρο, ενώ η Παλαιστίνη αποκτά θαλάσσια δικαιοδοσία 8 φορές το μέγεθος της.
Ο χαμένος θα είναι η Ελληνοκυπριακή πλευρά και το φόρουμ της Α.Μεσογείου", κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Δεν θέλουν πολλά οι Τούρκοι σε Μέση Ανατολή και Α.Μεσόγειο, παρά μόνο να ελέγχουν τους αγωγούς από το Ιράκ, το Ισραήλ, να υφαρπάξουν το 80% της ΑΟΖ της Κύπρου, το 30% της ελληνικής ΑΟΖ, και να κάνουν ότι γουστάρουν μέχρι τις ακτές της Λιβύης. Η κρίση στην περιοχή αυτή είναι προ των πυλών, και θα μοιάζει πολύ πιθανόν με τον ουκρανικό πόλεμο.