Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Πάμε για κρίση στην Κύπρο “εποχής” S-300; Απειλές για το πυραυλικό πρόγραμμα IRON DOME της Λευκωσίας

Πρωτόγνωρες απειλές που θυμίζουν την "άγρια" περίοδο του 1990 που αφορούσε την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κύπρο, θυμίζει αυτή την στιγμή, (με αφορμή των ανακοινώσεων περί κυπριακού εξοπλιστικού προγράμματος), στο οποίο αναφέρεται η αγορά ισραηλινών πυραύλων του συστήματος,IRON DOME, με τους  Τούρκους να απειλούν με κρίση και ...πιθανή τουρκική στρατιωτική...δράση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   

Ο Τούρκος αναλυτής αμυντικής πολιτικής Turan Oğuz ( και μαριονέτα του τουρκικού καθεστώτος) προανήγγειλε σημαντικές κινήσεις στην εφημερίδα milliyet.com.tr. Κατά της Κύπρου.

«Χθες, ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ επέκρινε τις νέες πρωτοβουλίες για αγορά ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας της  κυπριακής Εθνοφρουράς και προειδοποίησε την Λευκωσία ότι θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Η Κύπρος έκανε κάτι παρόμοιο και στο παρελθόν, κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 για την αγορά του συστήματος αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300.

Όταν επετεύχθη συμφωνία μετά από αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Τουρκία αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτήν.

Το ελληνοκυπριακό σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-300 θα ανέτρεπε την ισορροπία στην περιοχή.
Υπήρξε μια μακρά περίοδος μεγάλων εντάσεων στην περιοχή, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Όταν η Τουρκία επέμεινε ότι μπορούσε να κάνει προληπτικό χτύπημα και να καταστρέψει αυτά τα συστήματα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση εγκατέλειψε την προσπάθεια.

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έδωσε ρωσικά συστήματα αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς TOR και BUK στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ξεπεράστηκε η κρίση.

Τώρα από τις δηλώσεις που διέρρευσαν στα ΜΜΕ διαβάζουμε ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται εδώ και καιρό με το Ισραήλ για την αγορά του συστήματος Iron Dome.

Πέρα από αυτό, ακούμε ότι έχουν και άλλες συναντήσεις, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το περιεχόμενό τους.

Το ισραηλινό σύστημα Iron Dome μπορεί να εντοπίσει και να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 70 χιλιομέτρων.Οι τουρκικές δυνάμεις θα απειλούνταν από συστήματα τύπου Iron Dome μικρής/μεσαίας εμβέλειας.

Οι Κύπριοι εάν θέλουν να αγοράσουν ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς, η Τουρκία μπορεί και πάλι να αντιταχθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά μέχρι τέλους, καθώς οι τουρκικές “ειρηνευτικές δυνάμεις” Κύπρου μπορούν να τους απειλήσουν από τα Κατεχόμενα.

Η όποια επιλογή κι αν είναι της Λευκωσίας δεν είναι καλοπροαίρετη και θα προκαλέσει κάποιο επίπεδο έντασης με την Τουρκία.

Σε περίπτωση ανάγκης, η Τουρκία μπορεί καταρχήν να καταστρέψει όλα αυτά τα συστήματα ( της Κύπρου), πόσο ακόμα και  με πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Οι τουρκικοί πύραυλοι με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα και ικανότητα κρούσης ακριβείας έως 1 m είναι υπεραρκετοί για αυτό ( για να καταστρέψουν οτιδήποτε στην Κύπρο).

Επομένως, αυτό το βήμα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης  δεν θα έχει άλλο όφελος από  την πρόκληση νέας διεθνούς κρίσης.

Η Τουρκία πρέπει να περιορίσει τα μονομερή, προκλητικά βήματα εξερεύνησης υδρογονανθράκων της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης γύρω από το νησί, εκτός των καθορισμένων συνόρων, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της ίδιας όσο και της ΤΔΒΚ ως εγγυήτριας δύναμης.

Σε αυτή τη διαδικασία, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν μπορεί να προσελκύσει τη Δύση όπως θέλει, μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση ως πρόσθετη πίεση στην Τουρκία”, καταλήγει ο ίδιος.

Πρόκειται για Τούρκο αμυντικό δημοσιογράφο του στενού προεδρικού περιβάλλοντος που εκφράζει απόψεις από το Σαράι του Ερντογάν.

Πάμε λοιπόν για νέα κρίση στην Κύπρο με αφορμή την αγορά ισραηλινών πυραύλων, μόνο και μόνο για να μείνει το νησί έρμαιο στα σχέδια των Τούρκων σχετικά με την ΑΟΖ του;      

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ