Μέση Ανατολή

Που σκοντάφτει προσέγγιση Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας και γιατί Ελλάδα-Κύπρος υπερισχύουν

Η Σαουδική Αραβία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι περιφερειακή δύναμη στη Μ. Ανατολή και το αντίπαλο δέος για το Ιράν στην περιοχή του Περσικού κόλπου. 

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο

Ο προσανατολισμός του Ριάντ είναι σαφώς δυτικόστροφος και η συνεργασία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας είναι διαχρονική και πολυεπίπεδη, συμπεριλαμβανομένης της κοινής στάσης που τήρησαν οι δύο χώρες σε πληθώρα προβλημάτων ασφαλείας στην Μ. Ανατολή, όπως οι δύο πόλεμοι του Κόλπου κατά του Σαντάμ Χουσεϊν το 1990 και το 2003, η στάση απένατι στο Ιράν και ο πόλεμος κατά των Χούτι. 

Ωστόσο εσχάτως οι ΗΠΑ επιχειρούν μια άμπωτι από τη Μ.Ανατολή, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, αφήνοντας τους συμμάχους τους όπως η Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό από μόνες τους τις προκλήσεις ασφαλείας. 

Αυτό έχει ως επακόλουθο να χτίζονται νέες συμμαχίες μεταξύ των κρατών στην περιοχή του κολπου και άλλων κρατών και στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας συγκεκριμένα μιλάμε για την συνεργασία και συμμαχία της με την Ελλάδα και Κύπρο με αποκορύφωμα αυτής την αποστολή πυροβολαρχίας Patriot από την Ελλάδα στο Ριάντ για προστασία τους από τις επιθέσεις με πυραύλους και drone των ανταρτών Χούτι, αλλά και με το Ιράκ. 

Σε αυτό εδράζονται οι δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες  που είχε ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα. 

 Οι Σχέσεις  του Ριάντ με Βαγδάτη και Λευκωσία

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσεΐν για να συζητήσουν πτυχές των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών του Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, συζήτησαν επίσης τρόπους υποστήριξης και ενίσχυσης των δεσμών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών και την ενίσχυση του κοινού διμερούς συντονισμού για την προστασία της περιφερειακής σταθερότητας και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις για πολλές περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ανέφερε το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ έλαβε τηλεφώνημα από τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, όπου τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού Εξωτερικών και είπε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Κασουλίδης είπε ότι η χώρα του καταδίκασε τις επαναλαμβανόμενες διασυνοριακές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από την πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης εναντίον του εδάφους του Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού σε διάφορους τομείς, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Κίνας

Παράλληλα η Κίνα εκμεταλλευόμενη την άμπωτι των ΗΠΑ όπως προαναφέραμε, επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της στις χώρες του Κόλπου και φυσικά στη Σαουδική Αραβία

Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία και η Κίνα έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και των διμερών στρατιωτικών σχέσεων, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Σε διαδυκτιακή  επαφή που είχαν  χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Wei Fenghe, και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Salman, συμφώνησαν σε μεγαλύτερο συντονισμό και συνεργασία σε αντίθεση με τις ηγεμονικές και εκφοβιστικές τακτικές στην περιοχή, ενώ συνηγορούν υπέρ της προστασίας των συμφερόντων της περιοχής

Ο Wei δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός είναι πρόθυμος να διατηρήσει στρατηγικές επικοινωνίες με τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με τον μηχανισμό συνεργασίας που σχεδιάζεται μεταξύ τους.

Εξέφρασε επίσης τον στόχο να αυξηθεί η αλληλεγγύη στη σύγκριση της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19.

Ο Khalid bin Salman εξήρε τη στρατηγική εταιρική σχέση και την πρόοδο στις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου, λέγοντας ότι αναπτύσσεται σταθερά και επανέλαβε την ανάγκη για περισσότερη στρατιωτική συνεργασία.

Η στάση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων αραβικών κρατών έναντι των Ουιγούρων

Ο Κινέζος υπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Μπιν Σαλμάν για την αφοσιωμένη υποστήριξη του Βασιλείου στη δίωξη από την Κίνα του μουσουλμανικού πληθυσμού Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ και την καταστολή του δημοκρατικού κινήματος κατά του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Η Σαουδική Αραβία συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών με μουσουλμανική πλειοψηφία που αρνήθηκαν να καταδικάσουν ή να ερευνήσουν τη δίωξη των Ουιγούρων και οι οποίες συμφώνησαν να συνεργαστούν με το Πεκίνο για την απέλαση Ουιγούρων στο εξωτερικό πίσω στην Κίνα. Άλλα περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

Ορισμένοι Ουιγούροι βρίσκονται επίσης υπό κράτηση υπό τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και κινδυνεύουν να απελαθούν πίσω στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ισλαμιστή λόγιου που αναφέρθηκε στις αρχές του μήνα ότι βρισκόταν στα πρόθυρα απέλασης.

Που σκοντάφτει η Τουρκική προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε μια προσπάθεια από την Τουρκία να προσεγγίσει τη Σαουδική Αραβία και τα τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται μετά βεβαιότητας ότι οι δύο χώρες θα τα "βρούν" μετά την επικείμενη επίσκεψη τον Φεβρουάριο του Τούρκου Προέδρου στο Ριάντ.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν της όποιας  τυχόν οικονομικής επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, υπάρχουν πολλά γεωπολιτικά ζητήματα που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, όπως:

To ζήτημα των Ουιγούρων και της μουσουλμανικής αδελφότητας , όπου η Τουρκία είναι η προστάτιδα χώρα σε αντιδιαστολή με τη Σαουδική Αραβία αλλά και πολλές άλλες Αραβικές χώρες στις οποίες οι δύο οντότητες είναι μισητές

Συνεπώς η Τουρκία θα πρέπει κοινώς "να πουλήσει" Ουιγούρους και αδελφούς μουσουλμάνους, αν όντως επιθυμεί βελτίωση των σχέσεών της με τη Σαουδική Αραβία

Στο θέμα επίσης του Ιράν , η μεν Τουρκία είναι σύμμαχος ώρα με την Τεχεράνη, ίδε Συμφωνία της Αστάνα για τη Συρία, η δε Σαουδική Αραβία  είναι αντίπαλος με την Τεχεράνη

Το Ιράκ αποτελεί ένα ακόμη πεδίο τριπλής θα λέγαμε αντιπαράθεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας και Ιράν, όπου θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην εν λόγω, το μεν Ριάντ   μέσω των Σουνιτών που διαβιούν στο κεντρικό Ιράκ κυρίως  , η Τουρκία με την κατάληψη τμήματος του Βόρειου κουρδικού τομέα της χώρας και η Τεχεράνη μέσω του Σιιτικού νότου

Τέλος Σαουδική Αραβία και Τουρκία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ Ριάντ-Αθήνα-Λευκωσία είναι σύμμαχες

Επίλογος

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η όποια προσέγγιση επιτευχθεί μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ θα είναι επιφανειακή και μικράς διάρκειας, αφού οι δύο χώρες έχουν σε πολλά και βασικά ζητήματα αντικρουόμενα συμφέροντα

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να σφυρηλατήσουν ακόμη καλύτερες σχέσεις με το Ριάντ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...