Κυπριακό

Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας γιατί δεν μπήκε «σφήνα» η Κύπρος;

Η αναμενόμενη αρνητική αντίδραση της Τουρκίας στην πρόσφατη  συμφωνία  Ελλάδας - Γαλλίας σχετίζεται κυρίως με την ανάσχεση της γαλλικής παρέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την προοπτική της Κύπρου να ενταχθεί στο πλαίσιο συγκρότησης συμμαχίας Ελλάδας-Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η γαλλική TOTAL έχει συμφέροντα έρευνας και εξόρυξης στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Κύπρου. Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι σήμερα ο πόλεμος με την Ελλάδα, αλλά η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία  έχει ανακοινώσει τη διενέργεια ερευνητικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

Καθώς συνεχίζονται οι διεργασίες για το Κυπριακό επανέρχονται στο παρασκήνιο, δυσμενή σενάρια για το Κυπριακό. Το πρόταγμα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η διπλωματική αξιοποίηση της  αναδυόμενης ισχύος της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι απλά η προβολή της συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα προχώρησε σε ένα στρατηγικό άλμα για να εξισορροπήσει τα ισοζύγια δυνάμεων με την Τουρκία στη θάλασσα και στον αέρα, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην επεκτατική πολιτική του Νεο-οθωμανισμού και της Γαλάζιας Πατρίδας. Οι νέες αγορές από τη Γαλλία φτάνουν τα 5 δις ευρώ! Την ίδια στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει για το 2021 μόνο το ένα τρίτο (περίπου 33,2% - €104.283.844) του συνολικού ποσού των 320 περίπου εκ. ευρώ που προσφέρει ο φορολογούμενος πολίτης για την αμυντική του θωράκιση. Σημειώνουμε, δε, ότι το 2020, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν χειρότερη η κατάσταση, αφού δαπανήθηκαν €43.566.390 μόνο.

Η αγορά από την Ελλάδα των 24 γαλλικών Ραφάλ, 3 φρεγατών «Belh@rra», καθώς και 3 κορβετών, με δικαίωμα συν μία, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον ισχύος στη θάλασσα και στον αέρα του Αιγαίου και ευρύτερα.

Η Κύπρος, η οποία στη θάλασσα είναι 11 φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στην ξηρά διαθέτει μόνο υποτυπώδεις ναυτικές δυνάμεις. Και καθόλου αεροπορική δύναμη. Η αισιόδοξη νότα μέσω της αγοράς των νέων γαλλικών Exocet, καθώς και ραντάρ, για την κάλυψη της ΑΟΖ, δεν συνιστά πανάκεια.

Αυτές οι γεωπολιτικές αλλαγές φαίνεται ότι αγγίζουν μερικώς τη Λευκωσία και ότι επιβάλλεται μία στρατηγική αναθεώρηση των σχέσεών της με την Ελλάδα και τη Γαλλία. Εγείρεται, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Εφόσον θα υπέγραφαν μια τέτοια συμφωνία η Ελλάδα και η Γαλλία, γιατί δεν μπήκε σφήνα η Κύπρος; Αληθές είναι ότι η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά αυτήν τη συμφωνία και μάλιστα μέσω του φορολογούμενου πολίτη, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, και τα οποία είναι πολύ περισσότερο από της Κύπρου αλλά θα ήταν δυνατό να συνδυαστούν με κάποιες δικές της βάσεις στη βάση του ενιαίου αμυντικού χώρου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αληθές είναι ότι ακούγονται φωνές που επισημαίνουν ότι τα νέα εξοπλιστικά συστήματα της Ελλάδας μπορούν να εκμηδενίσουν αποστάσεις και να φτάσουν ως την Κύπρο. Οι νέες φρεγάτες και κορβέτες και οι δυνατότητές τους θα ήταν δυνατόν να καλύψουν την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και πέραν αυτής, προς την περιοχή της Κύπρου. Είναι θέμα κατά πόσον υπάρχει στρατηγική προς αυτήν την κατεύθυνση ή όχι. Τα νέα εξοπλιστικά συστήματα έχουν τρομερές δυνατότητες. Είναι όπλα υψηλής τεχνολογίας και αιχμής, δύνανται δηλαδή να διεξάγουν πόλεμο επιφάνειας, ανθυποβρυχιακό και αντιαεροπορικό και θα πρέπει να ιδωθούν σε συνδυασμό με τα άλλα όπλα που διαθέτει ο στρατός μιας χώρας, καθώς και με τα στρατιωτικά και στρατηγικά δόγματα της ίδιας της Ελλάδας.

 Πού είναι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου;

Η Κύπρος ναυτικό και αεροπορία δεν διαθέτει, αλλά και η αντιαεροπορική της ομπρέλα και δη οι Buk είναι γερασμένοι.

Θα μπορούσε όμως να προσφέρει ( Κύπρος ) υποδομές σε αεροδρόμια και λιμάνια για την υπογραφή συμφωνιών με ρήτρες αμοιβαίας συνδρομής όπως έπραξε η Ελλάδα, τόσο με τη Γαλλία όσο και με το Ισραήλ. Ήδη υπάρχει μία στρατιωτική συμφωνία μαζί με τη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς το θετικότερο στην αρχή της αμοιβαιότητας. Με το Ισραήλ όμως τι γίνεται που είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους δρώντες στην περιοχή της Αν, Μεσογείου και σύμμαχος; Και με το Ισραήλ και με τη Γαλλία η Κύπρος έχει κοινά ενεργειακά και άλλα συμφέροντα. Συνεπώς, θα ήταν πλέον δυνατό να στηθεί ένα συμμαχικό σύστημα αεράμυνας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συνδρομή της Γαλλίας, που θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα στις όποιες απειλές  και το οποίο θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και δη την ομαλή εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να αναληφθεί από τη Λευκωσία.

Η συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας υποδηλώνει ότι το Παρίσι θέλει να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στην περιοχή της Μεσογείου, ως εκ τούτου, θα ήταν δυνατό προωθηθεί η εμβάθυνση συνεργασιών σε στρατιωτικό επίπεδο για να ανατραπεί η τουρκική αυθάδεια, η οποία αποτυπώνεται στην επεκτατική πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και της λύσης των δύο χωριστών κρατών στο Κυπριακό.

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο επειδή η Τουρκία διαθέτει ισχύ και η Κύπρος το δίκαιο, χωρίς ισχύ. Συνεπώς, η λύση περνά μέσα από τους κανόνες ισχύος και αποτροπής. Η αντίληψη της ανοχύρωτης πολιτείας ήταν αυτή που τροφοδότησε την τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα. Το παράδειγμα της Ελλάδας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για να αλλάξει και η δική της ( Κύπρος ) προσέγγιση και μεθοδολογία ως προς τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού. Σήμερα η Άγκυρα αναγκάζει την Αθήνα να προχωρεί σε αγορές αποτρεπτικού χαρακτήρα, για να αισθάνεται ασφαλής.

Οι Bellh@rra ή οι φρεγάτες FDI (Defence and Intervension Frigate) έχουν σχεδιαστεί και εξοπλιστεί ώστε να έχουν καθεστώς αυτονομίας και να αντιμετωπίζουν υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής τους δραστηριότητας όπως UAVs, Cyber-attacks, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού. Δύνανται: 1. Να διενεργούν αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς και επιφανείας. 2. Να πλήττουν ακόμη και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν πυραύλους που κινούνται στην επιφάνεια της θάλασσας. 3. Να επιχειρήσουν με πλήρωμα 60 ατόμων, ενώ τα υπόλοιπα 60 άτομα που απαιτούνται για την υποστήριξη του πλοίου (σύνολο 120), μπορούν να συνδράμουν στις λειτουργίες του από ανάλογο κέντρο που θα είναι εγκατεστημένο στην ξηρά.

Οι γαλλικές φρεγάτες αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων και έχουν αυτονομία 45 ημερών και επιχειρησιακή διαθεσιμότητα 3.500 ωρών κατ’ έτος. Από ειδικούς χώρους στο κατάστρωμα μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα βάρους έως 10 τόνων, όπως S-70 ή MH-60, ενώ διαθέτουν και drone. Τα γαλλικά πλοία έρχονται και με το σύστημα RAM για αντιπυραυλική προστασία, ενώ μπορούν να φέρουν φορτίο 32 βλημάτων Aster.

Διαθέτουν βλήματα cruise όπως Scalp NAVAL με βεληνεκές 600 χλμ, αλλά και πυραύλους exocet ώς και 180 χλμ. Επίσης, τον οπλισμό τους συμπληρώνουν πυροβόλα Strales και εκτοξευτές τορπιλών.

Ο χάρτης αποτυπώνει την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας με την αγορά των γαλλικών φρεγατών, κορβετών και μαχητικών τύπου Ραφάλ. Οι θέσεις ανάπτυξης είναι ενδεικτικές και αφορούν στους τρεις κύκλους βεληνεκούς των Αστέρ και Exocet από τα 120 ώς τα 180 και 200 χιλιόμετρα. Τα νέα οπλικά συστήματα θα πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει και τα υποβρύχια και τις λοιπές ναυτικές μονάδες επιφανείας και αέρος. Το ερώτημα είναι αν και πώς η ελληνική ενισχυμένη πλέον αποτροπή μπορεί να φτάσει ως την Κύπρο, που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του Ελληνισμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ