ΥΠΕΞ Ινδίας
Κυπριακό

Ενισχύεται ο άξονας Αθήνας-Ν.Δελχί - Η Ινδία στο πλευρό της Κύπρου ενάντια στην Τουρκική προκλητικότητα

Τουρκία και Τουρκοκύπριοι καταδικάστηκαν την Παρασκευή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα σχέδια τους αναφορικά με το μερικό άνοιγμα της εγκαταλελειμμένης πόλης-φάντασμα των Βαρωσίων.

Η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στο νησί που οδήγησε στη διαίρεσή της της Κυπριακή Δημοκρατίας και στη δημιουργία του ψευδοκράτους που αναγνωρίστηκε μόνο από την Άγκυρα.

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε: "Το Συμβούλιο ασφαλείας καταδικάζει την ανακοίνωση στην Κύπρο από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους ηγέτες στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με την επανέναρξη ανοίγματος ενός τμήματος της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά λύπη του για αυτές τις μονομερείς ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του".

Η δήλωση ανέφερε περαιτέρω: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ".

Η Ινδία συνεργάστηκε στενά με άλλες αντιπροσωπείες όπως αυτές των ΗΠΑ, για να διασφαλίσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας μιλά με ''μία φωνή'' και εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πρόσφατη κλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι Ινδία είναι ένα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για περίοδο 2 ετών από την πρώτη Ιανουαρίου 2021. Aυτό σημαίνει ότι ψηφίζει στο ΣΑ χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα veto, το οποίο έχουν αποκλειστικά μόνο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ(ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα-Γαλλία-Μ.Βρετανία).

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο απεσταλμένος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη, TS Tirumurti, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το ζήτημα όταν το θέμα ήρθε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι "η επίλυση του Κυπριακού πρέπει να έχει ως βάση τη δημιουργία διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας" 

https://twitter.com/ambtstirumurti/status/1417891713310396418?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1417891713310396418%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dnaindia.com%2Findia%2Freport-india-works-closely-with-partners-as-unsc-condemns-turkey-on-varosha-issue-2902249

Και το Υπουργείο Εξωτερικών στο Νέο Δελχί σχολίασε επίσης το θέμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Αρίννταμ Μπαγκίι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε την Πέμπτη, ότι "Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο αποφάνθηκε το ΣΑ του ΟΗΕ. Ανησυχούμε βαθιά για τις πρόσφατες μονομερείς ανακοινώσεις σχετικά με το καθεστώς στα Βαρώσια", προσθέτοντας:

 "Υποστηρίζαμε πάντοτε την ειρηνική επίλυση αυτού του ζητήματος σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ. Δυστυχώς, δεν τηρήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της 9ης Οκτωβρίου 2020. Υποστηρίζουμε με συνέπεια την ανεξαρτησία, την κυριαρχία , εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ινδία μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την ΕΕ, τη Νορβηγία, το Ισραήλ, την Ελλάδα και τη Γερμανία εκφράζουν ανησυχία για το θέμα.

Η κίνηση για να ανοίξει εκ νέου ένα μέρος των Βαρωσίων ανακοινώθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επικρίθηκε έντονα και από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Περιέργως, το Πακιστάν σιωπά για την Τουρκία που παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζουμε ότι το Πακιστάν και η Κίνα είχαν πάει στο UNSC μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος από την Ινδία στιες περιοχλές Τζαμού και Κασμίρ τον Αύγουστο του 2019.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σχολιάσει δυσμενώς για την Ινδία, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, γεγονός που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους  για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια.

Το γεωπολιτικό βάρος της Ινδίας

Είναι πάρα πολύ σημαντικό Ελλάδα και Κύπρος να κατανοήσουν το πόσο σημαντικά για τα συμφέροντα του Ελληνισμού είναι η περαιτέρω καλλιέργεια και εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας με την Ινδία, η οποία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, σε λίγα χρόνια θα ξεπεράσει και την Κίνα, είναι πυρηνική δύναμη, είναι ενάντια στον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν και είναι φίλη και σύμμαχος χώρα με τις ΗΠΑ μαζί με τις οποίες ανήκουν στο Quad, το οποίο αποτελεί ανάχωμα για την Κινεζική επέκταση στον Ειρηνικό ωκεανό και την Ασία γενικότερα.

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να "φέρουν" το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας στην ΝΑ Μεσόγειο με τη μορφή αεροναυτικών ασκήσεων , όπως έκανε η Τουρκία με το Πακιστάν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξετάσουν και την αγορά οπλικών συστημάτων από την φίλη και σύμμαχο χώρα της Ινδίας, με έμφαση στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εδάφους-θαλάσσης.

Τυχόν τέτοια αγορά πυραυλικών συστημάτων και εγκατάσταση στα νησιά μας, θα αποτελούσε θανάσιμο κίνδυνο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, από τα πάρα πολλά και αβύθιστα αεροπλανοφόρα που διαθέτει η Ελλάδα στο Αιγαίο, τα νησιά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ