Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας που δεν την θέλει στα ‘πόδια της” σε συνεργασία με τους Βρετανούς.οπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα φιλοξενήσουν τις δύο πλευρές, δηλαδή τους Τουρκοκύπριους και την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ παρουσία θα έχουμε και από τις εγγυήτριες χώρες, Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η ένωση είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες συνομιλίες της Κύπρου στο Crans-Montana το 2017 ως παρατηρητής και αυτό απαιτεί και τώρα.
“Το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά προβλήματα, αλλά ανεξάρτητα από το ποια λύση θα δοθεί, η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ, και ως φυσική και λογική συνέπεια αυτού, θα είμαστε εκεί, όπως απαιτείται”, είπε ο διπλωμάτης.
Για να συμμετάσχει η ΕΕ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρέπει να υποβάλει επίσημη πρόσκληση.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να παράσχει «βοήθεια» και στις δύο πλευρές καθώς και στον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες του ΟΗΕ για την Κύπρο, αφού είναι “πρόβλημα και της ΕΕ.”
“Όσο πιο γρήγορα η ΕΕ συμμετέχει πλήρως στις συνομιλίες για την διευθέτηση, τόσο το καλύτερο”, έγραψε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell σε κοινωνικό δίκτυο μετά την επίσκεψή του στο νησί της Κύπρου, όταν και συναντήθηκε με Τουρκοκύπριο επικεφαλής Ersin Tatar και τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Τούρκοι αξιωματούχοι όμως εξέφρασαν σκεπτικισμό για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η ένωση έχει δείξει μια μεροληπτική στάση για το θέμα.
Το Κυπριακό παραμένει άλυτο παρά μια σειρά προσπαθειών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του ΟΗΕ του 2017 με τη συμμετοχή των εγγυητριών χωρών.
Ο Έρσιν Τατάρ, ο οποίος είναι η απόλυτη “μαριονέτα” του Ερντογάν δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτα χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, και αυτό κάνει αυτού τους είδους τις συνομιλίες χαμένες από την αρχή.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με έρευνα, το 60,4 τοις εκατό των Τουρκοκυπρίων και το 51,9 τοις εκατό των εποίκων που απέκτησαν «υπηκοότητα» στο Βορρά, είναι διχασμένοι ως προς την λύση της ομοσπονδίας, ενώ συντρέχουν και άλλοι λόγοι για αυτό.
Οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν το σημερινό ισλαμικό καθεστώς του ΑΚΡ, ούτε την τουρκική κυβέρνηση αφού τους θεωρεί ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Για αυτό και υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι Τουρκοκύπριοι να εξεγερθούν κατά των τουρκικών αρχών, προκαλώντας την παρέμβαση της δύσης και του ΟΗΕ, ακόμη και με τα όπλα.