Κυπριακό
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινές πηγές: ''Θα αντιδράσουμε στις τουρκικές προκλήσεις

Η χθεσινή απειλή της Άγκυρας κατά του σχεδίου πόντισης καλωδίου για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Κύπρο και Ελλάδα, αποκάλυψε τις προθέσεις των Τούρκων, “ξεσηκώνοντας” παράλληλα πολλούς σε Ισραήλ και Ελλάδα, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο ισραηλινός τύπος ανέφερε σήμερα ότι η συμμαχία φυσικού αερίου των χωρών της Α.Μεσογείου “κοντράρεται” στα ίσια πλέον με την Τουρκία, με το Ισραήλ και τις υπόλοιπες χώρες να μην αλλάζουν όμως ροτα στα σχέδια τους κάτι που προβληματίζει την Άγκυρα.

Η δημιουργία του φόρουμ για το φυσικό αέριο (EastMed), αντιμετώπισε αρχικά κάποιες εσωτερικές διαμάχες, οι οποίες τώρα όμως εξαφανίστηκαν λόγω των προκλήσεων της Άγκυρας, που θέλει να βάλει “πάγο” σε κάθε σχέδιο στην περιοχή.

“Σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου γεμάτη αντιπαλότητες, συγκρούσεις και μεταβαλλόμενες συμμαχίες, το Ισραήλ έκανε πρόσφατα βήματα για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και την εδραίωση των δεσμών με τους εταίρους του για τη δημιουργία ενός φυσικού δεσμού με την Ευρώπη.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ενεργειακή διπλωματία για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μπλοκ για την αντιμετώπιση των τουρκικών πολιτικών στην περιοχή, και την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε συμφωνίες για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης με άλλες χώρες που επιδιώκουν επίσης να περιορίσουν την Άγκυρα (Ελλάδα-Κύπρο).

Το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ή EMFG, το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Παλαιστινιακή Αρχή βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης και μετατροπής του”, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος.

Αυτό το φόρουμ θα μετατραπεί σε αμυντικό άξονα, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, για την de facto αναχαίτιση των τουρκικών φιλοδοξιών.

Τονίζεται ότι Τουρκία και Κατάρ ηγούνται ενός υπερ-ισλαμιστικού άξονα, ενώ Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ “μετακόμισαν” στο φιλο-δυτικό στρατόπεδο που περιλαμβάνει ερο το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Τουρκία κάνοντας δραστικά βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζει το καθεστώς της Χαμάς στη Γάζα, και την αδελφότητα στην Αίγυπτο.

Στη Μεσόγειο, η Αίγυπτος ευθυγραμμίστηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο, αντιπάλους της Τουρκίας, οι οποίες την κατηγορούν για παράνομες έρευνες φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους.

Στις 8 Μαρτίου, ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz υπέγραψε ένα μνημόνιο συμφωνίας με τους Κύπριους και Έλληνες ομολόγους του, συμφωνώντας να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας στον κόσμο, για να συνδέσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής τους ενέργειας και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συμμαχία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάικλ Χαρίρι, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο και ερευνητής στο Ινστιτούτο Mitvim, δήλωσε ότι το έργο είναι ένα τρομερά σημαντικό εφεδρικό σχέδιο για το Ισραήλ σε περιόδους έκτακτης ανάγκης( πιθανός πόλεμος με το Ιράν).

«Μακροπρόθεσμα, ένας τέτοιος σύνδεσμος, από το Ισραήλ προς την Κύπρο, και από την Κύπρο προς την Ελλάδα και μετά στην Ευρώπη, είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ενεργειακή μας ασφάλεια.», είπε ο ίδιος.

Το Ισραήλ και η Κύπρος συμφώνησαν επίσης σε ένα πλαίσιο για την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαφοράς σχετικά με την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Αφροδίτη-Γισάι.

Το μεγαλύτερο μέρος του πεδίου- τμήμα της Αφροδίτης – βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αλλά το τμήμα που είναι γνωστό ως Yishai, το οποίο είναι περίπου το 10% του πεδίου, βρίσκεται στα ύδατα του Ισραήλ.

Ο Χαρίρι χαρακτήρισε τη συμφωνία «περίπλοκη», δεδομένου του ισχυρισμού της Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα.

Η Τουρκία επιμένει όμως ότι η αποκλειστική οικονομική ζώνη της εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, χάρη σε μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με τη Λιβύη, η οποία εμποδίζει ουσιαστικά την πρόσβαση του Ισραήλ και της Αιγύπτου στην Ευρώπη, και αυτό ενδεχομένως να αναβαθμίσει τα σχέδια του EMFG σε αμυντική συμμαχία ακόμα πιο γρήγορα.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι ότι οι Τούρκοι, εφόσον συνεχίσουν σε αυτό το τέμπο,θα χάσουν και αυτά που τους ανήκουν, αφού μονομερής έλεγχος της Α.Μεσογείου από την Άγκυρα δεν επιτρέπεται από καμία υπερδύναμη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ