Επιταχύνθηκε η διπλωματική κινητικότητα ενόψει της άτυπης 5 +1 συνάντησης, την οποία η τουρκική πλευρά πρότεινε, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι (σήμερα Τρίτη) στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Ερσίν Τατάρ, θα καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν ως Τουρκία και «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Η «θυγατέρα πατρίδα»
Ο τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε το απόγευμα χθες Δευτέρα στα κατεχόμενα και στη συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία, λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στη θυγατέρα πατρίδα».
Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα.
Για το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ.
«Εμείς προτείναμε ότι θα μπορούσε να γίνει και στη Γενεύη» είπε.
Η επίσκεψή του, συνέχισε, αποσκοπεί στο να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στη σύσκεψη σήμερα υπό τον τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας ότι (χθες Δευτέρα) παρουσία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Σεντάτ Ονάλ, έγινε στο «προεδρικό» τεχνική σύσκεψη.
Στήριξη της Τουρκίας
Στόχος, επίσης, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι με την επίσκεψή του να εκδηλώσει τη στήριξη της Τουρκίας στη νέα «κυβέρνηση».
Ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει και είναι και οι Τουρκοκύπριοι «ένα μέρος του τουρκικού έθνους».
Θα συνεχίσουν, είπε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή. Δόξα τω Θεό, η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα δίπλα μας, ανέφερε ο κ. Σανέρ, ευχαριστώντας τον τούρκο πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο για τη στήριξή τους.
Στη δική του πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε ο «πρωθυπουργός», συζήτησαν το οικονομικό πρωτόκολλο του 2020 αλλά κι αυτό που θα υπογραφεί το 2021.
Είδαμε τους καρπούς αυτών των συζητήσεων και ελπίζω να συνεχίσουμε να τους βλέπουμε και το 2021, πρόσθεσε ο Ερσάν Σανέρ, αναφερόμενος στις συνέπειες, οικονομικές αλλά και υγειονομικές, που προκάλεσε ο κοροναϊός στο ψευδοκράτος.
Δεν θέλησαν οι Ελληνοκύπριοι
Με τα εμβόλια που έστειλε η Τουρκία και θα στείλει ίνσιαλαχ – όπως είπε – «θα υπερπηδήσουμε τα εμπόδια στην οικονομία».
Για το Κυπριακό, ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση είναι πως κατά τη διάρκεια της ιστορίας οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον των ΗΕ.
Η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους των ΗΕ, και οι έξι παράμετροι που αφορούν τη διοίκηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί, συνέχισε ο κ. Σανέρ και τώρα ήρθε η ώρα «να περάσουμε σε διαφορετική διαχείριση».
Κατά τον κ. Σανέρ, πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση, μπορεί να συζητηθεί η λύση δύο κρατών και από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να την υπερασπιστούν.
Το ψευδοκράτος άρχισε πλέον να γίνεται εμφανές στη διεθνή κοινότητα, συνέχισε, λέγοντας πως ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, και ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Τουρκίας και «ας συζητήσουμε πλέον τί μπορούμε να κάνουμε για μια λύση δύο κρατών».
Τσαβούσογλου – Ερτουγρούλογλου
Στις δηλώσεις με τον «υπουργό εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται εδώ και 52 χρόνια στην Κύπρο δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε αποτέλεσμα, αλλά στη διαδικασία από δω και πέρα δεν θα διαπραγματευτούν την ομοσπονδία.
Η πρόταση για συνάντηση 5 +1 ήταν δική μας γιατί πλέον η ομοσπονδία έχει κορεσθεί μετά από 52 χρόνια, ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ, «όλες οι διαδικασίες έχουν κορεσθεί. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα βοηθήσουν.
»Πιστεύω ότι το γνωρίζει αυτό και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δυστυχώς, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ακολουθεί όπως εμείς, μια στάση αρχών και ειλικρίνειας. Δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε για μια ομοσπονδία.
»Πρέπει σε μια άτυπη συνάντηση να δούμε πρώτα τί θα διαπραγματευτούμε.Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Σίγουρα έχουμε ερωτήσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ειλικρινής είναι και η απέναντι πλευρά. Ετσι, θα δούμε εάν υπάρχει ή όχι έδαφος για διαπραγματεύσεις σε αυτήν τη συνάντηση».
Η Τουρκία επιθυμεί να εργαστεί αρμονικά με το ψευδοκράτος, πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μαζί σας θα είμαστε σε αρμονία». Θα δούμε μαζί, είπε, τα δικαιώματα του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων και θα τα υπερασπιστούν μαζί λαμβάνοντας από κοινού αποφάσεις.
Για το Βαρώσι
Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο Βαρώσι, σημειώνοντας ότι οι «εργασίες καταγραφής συνεχίζονται» και μόλις ολοκληρωθούν θα κάνουν βήματα που «δεν θα παραβλέπουν τα περιουσιακά δικαιώματα με τρόπο συμβατό προς τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Δεν είναι σωστό να αναμένονται τα ίδια πράγματα μετά από ανεπιτυχή διαπραγμάτευση 52 ετών, ανέφερε ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, λέγοντας πως στη συνάντηση 5 + Ηνωμένα Εθνη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο θα συμμετάσχουν ως «δύο έθνη, δύο κυρίαρχα κράτη».
Στην πενταμερή, πρόσθεσε, δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες και τα γνωστά κεφάλαια, ούτε και το θέμα των εγγυήσεων, αλλά «θα πάμε με καλή πρόθεση και εάν υπάρχει η ίδια θέληση από την άλλη πλευρά, τότε θα ξανασυναντηθούμε».
Τσαβούσογλου – Σενάρογλου
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε πριν τον «πρωθυπουργό» Σανέρ συνάντηση με τον νέο «πρόεδρο» της «βουλής», Οντέρ Σενάρογλου, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ψευδοκράτους. Και εκεί αναφέρθηκε στην πανδημία και το Κυπριακό και μετέφερε τους χαιρετισμούς του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του αντιπροέδρου Οκτάι.
Στο μεταξύ, ανακοίνωση της εκπροσώπου του τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ για τη σύσκεψη το πρωί με τον τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ αναφέρει ότι παρευρέθηκε ο ειδικός εκπρόσωπος του κ. Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν, και τονίστηκε ότι οι συνθήκες που αναδεικνύονται στο νησί και την περιοχή απαιτούν για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα συνεργασία στην Κύπρο με βάση την κυριαρχική ισότητα των δύο κρατών.
Αντάλλαξαν, πρόσθεσε, απόψεις σχετικά με την άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στην οποία θα παρευρεθούν για να επιδιώξουν μια διαπραγματευτική βάση με το προαναφερόμενο εποικοδομητικό όραμα.