Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικές δυνάμεις καταδρομών έτοιμες να επέμβουν στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο ενώ η Άγκυρα χαίρεται για το ψευδοκράτος

Χαράς ευαγγέλια για τον Ερντογάν που ψάχνει απεγνωσμένα ακόμα και για την πιο μικρή νίκη.

Αυτή εμφανίστηκε με την αποδοχή, όπως όλα δείχνουν του ψευδοκράτους των κατεχομένων στην Κύπρο, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκοφώνων Κρατών.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αποδεχθήκαμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να είναι μέλος παρατηρητής του Οργανισμού μας, εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου περί αδελφοσύνης μας.»

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξη που παρείχε ώστε το ψευδοκράτος να γίνει δεκτό ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Ο Τατάρ σε γραπτή δήλωση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και την τουρκική διπλωματία.

«Παίρνοντας περισσότερο θάρρος από αυτή την θετική εξέλιξη θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας χωρίς να επιβραδύνουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η ένταξη της «ΤΔΒΚ» σε έναν ακόμα διεθνή οργανισμό, ο Τατάρ σημείωσε τα εξής:

«Για πρώτη φορά, το κράτος μας απέκτησε το καθεστώς αυτό σε έναν διεθνή οργανισμό με τη συνταγματική του ονομασία ως Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου. Αυτό το στοιχείο που έχει την ιδιότητα ενός ορόσημου, το οποίο θα γραφτεί στις δέλτους της ιστορίας, αποτελεί μια επιπλέον πηγή υπερηφάνειας για εμάς.»

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε τον έντιμο αγώνα μας χωρίς να επιβραδύνουμε παίρνοντας περισσότερο θάρρος από αυτή την θετική εξέλιξη που πηγαίνει πιο μπροστά το στάτους μας. Είθε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή που απεκτήσαμε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών να είναι επωφελής για όλο το λαό μας και το μεγάλο Τουρκικό Έθνος», αναφέρει ο, Ερσίν Τατάρ, στη γραπτή δήλωση του.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκία Φουάτ Οκτάι ο οποίος μίλησε σε εκπομπή του ειδησεογραφικού καναλιού TRT Haber μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε την έκκληση που απεύθυνε ο Πρόεδρος της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην διεθνή κοινότητα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών «να βάλει τέλος στην καταδυνάστευση των Τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την ΤΔΒΚ το συντομότερο δυνατό».

Η «ΤΔΒΚ» είναι αναπόσπαστη στο πλαίσιο της πολιτικής της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Οκτάι και πρόσθεσε τα εξής:

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ της ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά παρομοίως και είναι εκ των ων ουκ άνευ της ασφάλειας της ΤΔΒΚ. Δηλαδή μιλάμε για μια συνάρτηση στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει η Τουρκία χωρίς την ΤΔΒΚ και η ΤΔΒΚ χωρίς την Τουρκία.»

Ο Οκτάι είπε ότι δεν επιτεύχθηκε κάποιο αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι το τουρκικό Έθνος είπε «ναι» σε όλα τα σχέδια λύσης στην Κύπρο και πως η μοναδική λύση βρίσκεται πλέον στη δομή δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν βροντοφώναξε από τα ΗΕ σε όλο τον κόσμο ότι η ΤΔΒΚ πρέπει να αναγνωριστεί, είπε.

«Θα το κάνουμε αυτό μέσω της αναγνώρισης. Ήρθε η ώρα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, Φαχρετίν Αλτούν, συνεχάρη την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος που έγινε δεκτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.

Ο Αλτούν αναφέρει τα εξής σε ανάρτηση του στο Twitter:

«Η αποδοχή της ΤΔΒΚ ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών αποτελεί εκδήλωση της άνευ όρων στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων και μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Είθε να είναι επωφελής.»

Απέναντι σε αυτό τον «οργασμό» χαράς στην Άγκυρα η Αθήνα απάντησε με την εξής αυστηρή απάντηση: «Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών.

Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.

Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη.

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.»

Υπάρχουν πληροφορίες ότι πέραν από την ενίσχυση των φυλακίων τους στη νεκρή ζώνη, οι Τούρκοι έχουν στα μετόπισθεν έτοιμες δυνάμεις καταδρομών για να επέμβουν, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε έναν επεισόδιο στη νεκρή ζώνη από πλευράς του τουρκικού στρατού μεταδίδουν Κυπριακά ΜΜΕ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2023, ο κ. Κασουλίδης είπε πως με το παραμικρό όταν κάποιος γεωργός πάει για να καλλιεργήσει τη γη του εντός της νεκρής ζώνης βγαίνουν οι Τούρκοι στρατιώτες, δημιουργούν επεισόδιο.

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για να δοθεί ίσο διεθνές καθεστώς στο ψευδοκράτος, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στο θέμα πρόσκλησης στο ψευδοκράτος να παρίσταται ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.

Εμείς έχουμε κινητοποιηθεί και ζητήσαμε βοήθεια όχι μόνο προς Δυσμάς, ανέφερε. Είπε πως δυο τουρκόφωνα κράτη, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, όπου στάλθηκε διπλωματική αποστολή από την Κύπρο, κατέστησαν σαφές πως δεν πρόκειται να παραβιάσουν τη διεθνή νομιμότητα.

Κατόπιν τούτου, σημείωσε η Τουρκία ζήτησε να αλλάξει το καταστατικό που αναφέρει πως οι παρατηρητές πρέπει να είναι κράτη ή διεθνείς οργανισμοί, πιέζοντας να προστεθούν οντότητες. Ο κ. Κασουλίδης είπε πως το Ουζμπεκιστάν υπαναχώρησε και μέχρι σήμερα έμεινε να ανθίσταται μόνο το Καζακστάν στην αλλαγή του καταστατικού. Όμως φαίνεται πως δεν θέλει να μείνει μόνο του να αντιστέκεται, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως εφόσον υπάρξει αλλαγή του καταστατικού, αυτό θα γίνει για να γίνει παρατηρητής το ψευδοκράτος ως οντότητα, όπως είναι στην Ισλαμική Διάσκεψη η τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Κασουλίδης πως αυτό δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη, αλλά οι Τούρκοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχει προοπτική το ίσο διεθνές καθεστώς που επιδιώκουν, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Σε σχέση με την εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για καλά νέα μέχρι τις 15 του μήνα για το άνοιγμα γραφείων του ψευδοκράτους σε ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Κασουλίδης είπε πως έγιναν παραστάσεις και με τη βοήθεια και άλλων κρατών, δεδομένου ότι αυτή τη φορά υπάρχει και η συγκυρία της προσπάθειας που γίνεται για ίσο διεθνές καθεστώς στα κατεχόμενα. Σημείωσε, περαιτέρω, πως ήδη υπάρχουν γραφεία του ψευδοκράτους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με βάση το ιδιωτικό δίκαιο, ως οργανισμοί ή εταιρείες. Αυτά τα γραφεία δεν γίνονται αποδεκτά στη διπλωματική λίστα ούτε έχουν διπλωματικά προνόμια, ούτε προσκαλούνται ούτε έχουν σχέση με τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών, πρόσθεσε.

Ποιος είναι όμως αυτός ο Οργανισμός που έγινε αποδεκτό το ψευδοκράτος και προκάλεσε την ανακοίνωση της Αθήνας;

Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών , που παλαιότερα ονομαζόταν Τουρκικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών, είναι διακυβερνητικός οργανισμός του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.

Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ το 2006, και ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009, στο Ναχιτσεβάν.

Η Γενική Γραμματεία του οργανισμού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Το Τουρκμενιστάν είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής. Ωστόσο, λόγω της τουρκογενούς δομής του, είναι πιθανό μελλοντικό πλήρες μέλος του συμβουλίου. Το Τουρκμενιστάν έλαβε καθεστώς παρατηρητή στην 8η σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά την 8η σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2021, το συμβούλιο αναβαθμίστηκε σε οργανισμό, και επακολούθησε και η αλλαγή του τίτλου του.

Εν ολίγης είναι επί της ουσίας ένα φερέφωνο της Τουρκίας κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να έχει και ιδιαίτερη σημασία η εξέλιξη αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ