O Eρντογάν φαίνεται ότι εργαλειοποιεί εκ νέου το μεταναστευτικό, γεγονός που ωθεί Ελλάδα και Βουλγαρία να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας των συνόρων τους, σε μια προσπάθεια στεγανοποίησης τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της επίσημης Ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Περιοχή Ευθύνης της XII Μ/Κ ΜΠ και στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης.
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχτηκε στο Προγεφύρωμα Πετάλου στον Έβρο τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. George J. Tsunis και την αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Οργανισμού «Business Executives for National Security» (BENS), η οποία επισκέφτηκε το ΓΕΕΘΑ την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022.
Μετά την ενημέρωσή τους για τον αποτρεπτικό φράχτη και τον σχεδιασμό για την επέκτασή του, μετέβησαν στον Λιμένα Αλεξανδρούπολης και ενημερώθηκαν από την Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και από Προσωπικό της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού για την πορεία των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών του λιμένα, καθώς και για τον αναβαθμισμένο ρόλο του τόσο σε εθνικό όσο και σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.
Ακολούθως, επισκέφτηκαν την έδρα της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, όπου ενημερώθηκαν για την διυπηρεσιακή συνεργασία του Δ΄ Σώματος Στρατού με την ΕΛ.ΑΣ. και το ΛΣ/ΕΛ.ΑΚΤ, σε θέματα ασφάλειας και φύλαξης συνόρων.
Επίσης άρθρο Βουλγαρικού ΜΜΕ με τίτλο, "Σε τρεις παραμεθόριες περιοχές της Βουλγαρίας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης", αναφέρεται εκτενώς στο μεταναστευτικό πρόβλημα, επισημαίνοντας:
"Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σε τμήματα τριών νότιων περιοχών στα σύνορα με την Τουρκία: Μπουργκάς, Χάσκοβο και Γιαμπόλ, λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης. Στόχος είναι η άρση ορισμένων διαδικαστικών απαιτήσεων και η έναρξη επειγουσών εργασιών επισκευής δασικών δρόμων, ορισμένοι από τους οποίους είναι αδιάβατοι ή ερειπωμένοι, δήλωσε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ στο Malko Turnovo της Νότιας Βουλγαρίας.
Ο Demerdzhiev είπε ότι οι δασικοί δρόμοι στο όρος Strandja θα υποβληθούν σε επείγουσες επισκευές οι οποίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν εντός δύο εβδομάδων.
Θα δημιουργηθούν κοινές περιπολίες μεταξύ δασοφυλάκων και αξιωματούχων της δασικής αστυνομίας για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατά της παράνομης μετανάστευσης και της παράνομης υλοτομίας, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Εν τω μεταξύ, το Χάσκοβο της Νότιας Βουλγαρίας, ο Περιφερειάρχης Minko Angelov κήρυξε την Παρασκευή μερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους δήμους Svilengrad και Topolovgrad, στα σύνορα με την Τουρκία, λόγω της περίπλοκης κατάστασης στη συνοριακή περιοχή που προκαλείται από την αυξημένη μεταναστευτική πίεση.
Η κίνηση αποσκοπεί στην αποτροπή απώλειας ζωών και ζημιών σε περιουσίες, επιχειρήσεις και περιβάλλον.
Η μερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα είναι σε ισχύ έως το μεσημέρι της 29ης Σεπτεμβρίου.
Είναι η πρώτη φορά που κηρύσσεται μερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή λόγω υψηλής μεταναστευτικής πίεσης. Το καλοκαίρι ίσχυε για λίγο μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των μαινόμενων δασικών πυρκαγιών.
Μιλώντας στο BTA την Παρασκευή, ο Angelov ανέφερε στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με τα οποία 103.998 άτομα προσπάθησαν να περάσουν παράνομα από την Τουρκία από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ποσοστό που είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα, 5.864 άτομα προσπάθησαν να περάσουν στη Βουλγαρία,έναντι 5.254 άτομα που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα από αυτήν".
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας εκτιμούσαμε ότι:
Οι δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων περί τάχα ευρέσεως τρόπου επανασύσφιξης των σχέσεων Άγκυρας-Δαμασκού, είναι για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία, λόγω του κλίματος δυσαρέσκειας των Τούρκων πολιτών προς τον Ερντογάν για τα 3 εκατομμύρια των προσφύγων και των επικείμενων εκλογών, σε μια προσπάθεια ο Τούρκος Πρόεδρος να πείσει ότι θα επαναπατρίσει πάρα πολλούς Σύριους πρόσφυγες τους επόμενους μήνες.
Προϋπόθεση για να τα βρούν Ερντογάν-Άσαντ είναι από τον Σύριο Πρόεδρο,να φύγει ο τουρκικός στρατός από τα Συριακά εδάφη που κατέλαβε, κάτι που ο Τούρκος ομόλογός του δεν συζητάει
Το προσφυγικό θα ενταθεί σε βάρος της Ελλάδας από την Τουρκία, αφού οι Τούρκοι θα απελαύνουν δια της βίας ολοένα και περισσότερους Σύριους πρόσφυγες προς την πατρίδα τους όσο πλησιάζουμε στις εκλογές του 2023.
Οι τελευταίοι θα προτιμήσουν να περάσουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία παρά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάτω από το απολυταρχικό καθεστώς του Άσαντ.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών μέσω Τουρκίας, στα σύνορα με τη χώρα μας στον Έβρο αλλά και στα Τουρκοβουλαρικά σύνορα, επαληθεύουν την εκτίμησή μας ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί ολοένα και περισσότερο το μεταναστευτικό, όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών.
Ελλάδα και Βουλγαρία με επέκταση του φράχτη που κατασκεύασε η πρώτη σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που έχει λάβει για την περιφρούρηση των συνόρων της και με κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών παραμεθόριων περιοχών της η δεύτερη , επιχειρούν να σταματήσουν την εισβολή μεταναστών στο έδαφός τους.