Πιο κοντά, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, φέρνουν την Αθήνα και την Άγκυρα οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προκλήσεις που μπορούν να προκύψουν από μια νέα προσφυγική κρίση.
Μπροστά σε αυτήν την προοπτική, τις ενδεχόμενες συνέπειες για τις δύο χώρες από την κρίστη στο Αφγανιστάν και την επάνοδο της εξουσίας των Ταλιμπάν συζήτησαν σε θετικό κλίμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για περίπου μισή ώρα, χθες το απόγευμα.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν διεξοδικά απόψεις, καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί το ότι και οι δύο χώρες θα επηρεαστούν -σε κάθε περίπτωση- από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αφού στην πραγματικότητα Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την «ίδια πρόκληση» -αυτή μιας νέας ισχυρής προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης- και χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει χαρτογραφηθεί το τοπίο, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.
Και οι δύο χώρες, ωστόσο, έχουν δώσει ένα πρώτο δείγμα των προθέσεών τους, κοιτάζοντας κυρίως προς τη Δύση, προκειμένου να επιβαρυνθούν το λιγότερο δυνατό από την νέα κατάσταση στο Αφγανιστάν. Κοιτάζοντας προς τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος Πρόεδρος διαμήνυσε πως η χώρα του «δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών της Ευρώπης», την ώρα που η Ελλάδα έχει επίσης δεχθεί μεγάλο βάρος ως πρώτη, ευρωπαϊκή χώρα στην πορεία των μεταναστών προς την Ευρώπη, ήδη από το 2015.
Κοντά στις εστίες
Έχοντας ήδη δοκιμάσει τις αντοχές των κοινωνιών τους στην περίπτωση της Συρίας, αμφότεροι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησαν, κατά πληροφορίες, στην ανάγκη να υποστηριχθούν έμπρακτα οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Παράλληλα, τη συζήτηση των δύο ηγετών απασχόλησε και η κλιματική αλλαγή, αφού Αθήνα και Άγκυρα βίωσαν πολλαπλές δασικές πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι, φαινόμενο το οποίο αποκτά επίσης χαρακτηριστικά πρόκλησης για όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Κοινός βηματισμός
Σε κάθε περίπτωση, για την ελληνική πλευρά οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία στην παρούσα φάση με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ, καθώς η οριοθέτηση των αντοχών των δύο χωρών απέναντι σε ένα ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα από την πρώτη αρχή του, μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στις επικείμενες αποφάσεις για την υποστήριξη των Αφγανών προσφύγων τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και βέβαια τις ΗΠΑ.
Κοινοί φράκτες
Συντονίζοντας σε διπλωματικό πεδίο τις κινήσεις, Αθήνα και Άγκυρα εκπέμπουν το ίδιο μήνυμα προς τα έξω, επιταχύνοντας ταυτόχρονα και οι δύο χώρες τα έργα φύλαξης και «θωράκισης» των εξωτερικών τους συνόρων. Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η κατασκευή φράκτη στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Με τις συμπληρωματικές εργασίες «οχύρωσης» του Έβρου -πέραν του φράχτη- να εξελίσσονται σχεδόν ακατάπαυστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αυτοψία στα νέα έργα πραγματοποίησαν σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταβαίνοντας σε στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού.
«Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, προσθέτοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμιά απόπειρα παραβίασής τους».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως «η αφγανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί και πιθανότητες μεταναστευτικών ροών», ενώ παρά τις όποιες επικείμενες, ευρωπαϊκές αποφάσεις, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών που πιθανόν να προκύψουν», κατέληξε.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα σχέδιο πλήρους κάλυψης του ποταμού Έβρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η ολοκλήρωση του νέου φράκτη προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ δεκάδες στρατιωτικά οχήματα μεταφέρουν τμήματα του προσωρινού φράκτη (που είχε τοποθετεί εκτάκτως μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2020) και άλλα εμπόδια, σε περιοχές λιγότερες προετοιμασμένες (και λιγότερο επίφοβες), ώστε η κάλυψη του ποταμού να είναι σχεδόν καθολική, φτάνοντας μέχρι το βορειότερο τμήμα του.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και επιβεβαίωσε πως «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».
Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων στον Έβρο:
· ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων
· ολοκληρώθηκε το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή στο εξής.
Στο ίδιο πλαίσιο, σειρά αποτρεπτικών ενεργειών αναμένεται να ξεδιπλωθούν σύμφωνα με τους δύο υπουργούς τις επόμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ώστε να λειτουργήσουν ανασχετικά στην προσέγγιση μεταναστευτικών κυμάτων.