σύνορα Έβρου
Εσωτερική Ασφάλεια
Ενημερώθηκε στις:

Σχέδιο «Μάρτιος 2020»: Οι ελληνικές δυνάμεις λαμβάνουν δράση για την προστασία των συνόρων

Με οδηγό όλα όσα εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020 όταν η Ελλάδα δέχθηκε την υβριδική απειλή από την Τουρκία σφραγίζοντας τα σύνορά της σε ξηρά και θάλασσα φαίνεται ότι προχωράει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της κρίσης στο Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν.

Η αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση στο Αφγανιστάν τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το μεσημέρι της Τετάρτης με τα μέλη του να στέλνουν το μήνυμα σε λεκτικό επίπεδο ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα».

https://www.youtube.com/watch?v=GA7aXM0Ob4w

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τόσο η αστυνομία, όσο και το λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε ενίσχυση των δυνάμεών τους στα κρίσιμα σημεία, στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Για την ώρα, πάντως, η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αξιωματικοί της πρώτης γραμμής είναι ότι για τα μεν νησιά του Αιγαίου η πίεση δεν είναι πολύ μεγάλη καθώς περιορίζεται στα 4-5 περιστατικά σε καθημερινή βάση, για τον μεν Έβρο υπολογίζονται σε 500 τα άτομα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή πρόσθετο «όπλο» για τις ελληνικές αρχές είναι ο φράχτης μήκους 27 χιλιομέτρων η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί σε συνδυασμό με την εγκατάσταση και λειτουργία αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης συνόρων που αποτελείται από 11 κάμερες και ραντάρ με δυνατότητα «όρασης» σε βάθος έως 15 χιλιομέτρων. Στη μάχη, κατά την ίδια πηγή, έχουν πέσει και τα drones για έλεγχο της μεθορίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην κρίση του Μαρτίου του 2020 η κυβέρνηση προχώρησε και στην απόφαση για αναστολή των διαδικασιών ασύλου, «βέλος» που παραμένει στη φαρέτρα και θα χρησιμοποιηθεί αναλόγως των εξελίξεων. Σε πρώτη φάση όπως διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. «αυτονόητα θα πρέπει να δώσουμε άσυλο σε αυτούς που εργάστηκαν για τα Κράτη-Μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά πρέπει να δράσουμε προληπτικά αποφεύγοντας παράτυπες μεταναστευτικές ροές».

Ο κ. Μηταράκης έχει διαμηνύσει εξάλλου τις προηγούμενες ημέρες ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης του 2015 τονίζοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει «μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, επίσης, ότι προτεραιότητα αποτελεί ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ήδη ανακοίνωσε την, Τρίτη, τον πρώτο απεγκλωβισμό. Με τις πληροφορίες να ανεβάζουν σε 10 τον αριθμό των ατόμων που θέλει να απεγκλωβίσει η Ελλάδα από την Καμπουλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...