Κύκλωμα που εμπλέκεται στη διακίνηση παράτυπων μεταναστών μέσω Έβρου εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
Σε αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη σε περιοχές του Έβρου, της Καβάλας, της Λάρισας και της Πιερίας, συνελήφθησαν έξι μέλη τής εν λόγω εγκληματικής της οργάνωσης (τρεις Έλληνες και ισάριθμοι αλλοδαποί), μεταξύ των οποίων και αρχηγικό στέλεχος, καθώς και 22 παράτυποι μετανάστες.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, ακινητοποιήθηκε φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε μέλος της οργάνωσης, όπου εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες, τους οποίους είχε παραλάβει από περιοχή του Έβρου, προκειμένου να τους μεταφέρει σε προσωρινό κατάλυμα σε περιοχή της Πιερίας.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική αυτή οργάνωση συγκροτήθηκε και είχε αναπτύξει δράση τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο με συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).
Στην πράξη, οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, με μέριμνα του αρχηγικού μέλους της οργάνωσης, συγκεντρώνονταν ανά ομάδες και εισέρχονταν πεζή στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Έβρου.
Ακολούθως, μέλος της οργάνωσης τους παραλάμβανε με φορτηγό όχημα και τους μετέφερε σε προσωρινά καταλύματα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, όπου κρατούνταν από άλλα μέλη της οργάνωσης μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες της παράνομης διακίνησης και να ενημερωθούν από το αρχηγικό στέλεχος ότι δόθηκαν τα χρήματα για τη διακίνηση.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν 2.500 ευρώ ανά άτομο, ενώ τα χρήματα διακινούνταν μέσω του άτυπου διεθνούς συστήματος μεταφοράς χρημάτων «Ηawala».
Επιπλέον, για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους τηλέφωνα, που ενεργοποιούνταν σε ονόματα «αχυρανθρώπων».
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες, προσωρινά καταλύματα και οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορτηγό, 4.200 ευρώ, πλήθος ψηφιακών μέσων (όπως τηλεφωνικές συσκευές, φορητοί υπολογιστές) και καρτών sim.
Επίσης, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας συνολικά 63 παράτυπους μετανάστες.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ για τους 22 παράτυπους μετανάστες ακολουθήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμη ένας αλλοδαπός, μη συλληφθείς, κατηγορούμενος για τα ίδια αδικήματα.