Από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν συλληφθεί 6.020 παράτυποι μετανάστες οι οποίοι δεν είχαν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο που να νομιμοποιεί την είσοδο στην χώρα μας. Μαζί με τα άτομα αυτά συνελήφθησαν και 162 διακινητές.
Οι συλλήψεις είναι πολλές, αλλά το μεταναστευτικό στην Ελλάδα μοιάζει τα τελευταία χρόνια με τη Λερναία Ύδρα, με πολλούς διακινητές και ακόμα περισσότερους μετανάστες που πρόθυμα πληρώνουν τεράστια ποσά.
Παρά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τις αστυνομικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή, αρκετοί μετανάστες, όπως ανέφερε στο Sputnik αστυνομική πηγή, καταφέρνουν να περάσουν από τα σύνορα και στη συνέχεια κατευθύνονται στην ενδοχώρα.
Οι περισσότεροι εκ των μεταναστών, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκινούν το «ταξίδι» τους για την Ελλάδα είτε από την Κωνσταντινούπολη ή από την Αδριανούπολη και μόνο για αυτή τη διαδρομή καλούνται να πληρώσουν στους διακινητές περίπου 2.000 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι από τους διακινητές είναι Πακιστανοί, Αφγανοί και Μολδαβοί.
Πολλοί από τους παράτυπους μετανάστες είναι άνδρες νεαρής ηλικίας, ταξιδεύουν μόνοι τους χωρίς οικογένεια, προέρχονται από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, κάποιοι είναι Άραβες και αρκετοί από τις βορειοαφρικανικές χώρες. Έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου στη συνέχεια να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η πίεση που δέχονται τα σύνορα αλλά και ο νομός της Θεσσαλονίκης από τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών είναι μεγάλη όπως φαίνεται κι από τις συλλήψεις που πραγματοποιούνται και οι οποίες, σχεδόν στο σύνολό τους, είναι μετά από σκληρές καταδιώξεις στην Εγνατία οδό ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Για τον λόγο αυτό μάλιστα, εδώ και λίγο καιρό, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 50 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) έχουν τοποθετηθεί στους Δήμους Βόλβης και Δέλτα όπου υπάρχουν πολλές δομές μεταναστών και προσφύγων για την «αποκλειστική διαχείριση του μεταναστευτικού» ενώ αποτελούν «κι ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχων επί της Εγνατίας Οδού».
Οι διακινητές χρησιμοποιούν γρήγορα και μεγάλου κυβισμού ΙΧ προκειμένου να ξεφεύγουν σε μια καταδίωξη ενώ από την άλλη πλευρά η αστυνομία έχει σημαντικές ελλείψεις στον τομέα αυτό όπως και σε άλλα υλικά όπως διόπτρες νυχτερινής όρασης ή και σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Το ιστιοφόρο που μετέφερε 49 παράτυπους μετανάστες και πιάστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πρέβεζας
Τα κυκλώματα των διακινητών είναι πολύ καλά οργανωμένα. Όπως αυτό που ξεσκεπάστηκε στις 22 Οκτωβρίου μετά από πληροφορίες που είχε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και συνελήφθησαν μετά από μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος, εν πλω στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας σε ένα μεγάλο ιστιοφόρο σκάφος, πέντε αλλοδαποί διακινητές και 49 παράτυποι μετανάστες, ο καθένας από τους οποίους είχε πληρώσει 5.500 ευρώ για να περάσουν στην Ιταλία.
Ο νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε «μεγάλη πίεση» σε σχέση με το μεταναστευτικό, όπως ανέφερε αστυνομικός στο Sputnik, τονίζοντας ότι η διαχείρισή του αποτελεί πρώτη προτεραιότητα προσθέτοντας με νόημα ότι «η διακίνηση μεταναστών σε παγκόσμια επίπεδο ξεπερνά τους τζίρους των ναρκωτικών και των όπλων».
Αναλυτικά οι συλλήψεις διακινητών και παράτυπων μεταναστών στο νομό Θεσσαλονίκης:
- Δεκέμβριος 2019: 16 διακινητές και 1.183 παράτυποι μετανάστες
- Ιανουάριος 2020: 28 διακινητές και 959 παράτυπου μετανάστες
- Φεβρουάριος 2020: 18 διακινητές και 885 παράτυποι μετανάστες
- Μάρτιος 2020: 4 διακινητές και 368 παράτυποι μετανάστες
- Απρίλιος 2020: 3 διακινητές και 207 παράτυποι μετανάστες
Ακόμα:
- Μάιος 2020: 9 διακινητές και 384 παράτυποι μετανάστες
- Ιούνιος 2020: 12 διακινητές και 553 παράτυποι μετανάστες
- Ιούλιος 2020: 14 διακινητές και 501 παράτυποι μετανάστες
- Αύγουστος 2020: 31 διακινητές και 527 παράτυποι μετανάστες
- Σεπτέμβριος 2020: 27 διακινητές και 453 παράτυποι μετανάστε