Εισβολή με όλη τη σημασία της λέξης στον Έβρο, καθώς κατά εκατοντάδες οι μετανάστες προσεγγίζουν τα σύνορα από την τουρκική πλευρά, υβρίζοντας τους Έλληνες αστυνομικούς και στρατιωτικούς που εμποδίζουν την παράνομη είσοδό τους στη χώρα.
Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα στις Φέρες, όταν μία ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει παράνομα από τα σύνορα, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNN Greece στον Έβρο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αστυνομικοί, στρατός αλλά και κάτοικοι σταμάτησαν την προσπάθειά τους, ενώ υπήρξαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.
Οι Αρχές θα είναι σε επιφυλακή όλο το βράδυ για να αποτρέψουν νέες προσπάθειες, ενώ ο κοινοτάρχης Φερών, Αθανάσιος Πεμούσης, μιλώντας στο CNN Greece, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές.
Εκατοντάδες μετανάστες πιέζουν στα σύνορα
Με το μέτωπο στις Καστανιές Έβρου να παραμένει αρραγές, οι μετανάστες προσπαθούν να βρουν άλλες διόδους εισόδου προς την Ελλάδα. Η πίεση έχει αρχίσει να αυξάνεται γεωμετρικά τις τελευταίες ώρες στο Νότιο Έβρο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Φερών.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πλήθος άνω των 1000 παράνομων μεταναστών, που προσπαθούν να περάσουν επί ελληνικού εδάφους. Συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, επί ποδός βρίσκονται δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Η κατάσταση που δημιουργείται φανερώνει ότι ο Έβρος δέχεται πιέσεις από πολλά περισσότερα σημεία κι όχι μόνο από το κεντρικό μέτωπο στο κλειστό τελωνείο Καστανεών.
Αύριο αναμένεται στην περιοχή και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι λαθρομετανάστες ήδη προκαλούν αφόρητες πιέσεις και προκαλούν τις ελληνικές δυνάμεις με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και σχόλια.
"Άδειασμα" από τον ΟΗΕ
Η αναστολή για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου ήταν μία από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ωστόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτή την ενέργεια.
«Ούτε η Συνθήκη του 1951 για τους πρόσφυγες, ούτε το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ παρέχει οποιαδήποτε νομική βάση για την αναστολή της υποδοχής αιτήσεων ασύλου», τονίζεται σχετικά, ωστόσο ο ΟΗΕ φαίνεται πως παραβλέπει το γεγονός πως οι εισβολείς στον Έβρο δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία δεν κατάγονται από τη Συρία.
Σχετικά με το άρθρο 78.3 της Συνθήκης της ΕΕ, που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι: «Αυτό επιτρέπει τη υιοθέτηση προσωρινών μέτρων από το Συμβούλιο, με πρόταση από την Κομισιόν και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίπτωση που μία ή περισσότερες χώρες- μέλη αντιμετωπίζουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την ξαφνική εισροή πολιτών τρίτης χώρας, ενώ δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της αίτησης ασύλου και την αρχή της μη επαναπροώθησης που επίσης τονίζεται στο δίκαιο της ΕΕ. Τα άτομα που εισέρχονται ακανόνιστα στο έδαφος μιας χώρας επίσης δεν πρέπει να τιμωρούνται, αν εμφανίζονται στις αρχές χωρίς καθυστέρηση για να ζητήσουν άσυλο».
Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάνει έκκληση για ηρεμία και αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. «Σε τέτοιες καταστάσεις είναι σημαντικό οι αρχές να αποφεύγουν όποια μέτρα μπορεί να εντείνουν την ταλαιπωρία ευάλωτων ανθρώπων. Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις άτακτες μετακινήσεις, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης ισχύος και να διατηρούν τα συστήματα για τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου με ομαλό τρόπο», υπογραμμίζει.
Ακόμη επισημαίνει την ανάγκη για ευρωπαϊκούς πόρους και αλληλεγγύη, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίδραση της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση. Την ίδια ώρα, σημειώνει, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η διεθνής στήριξη προς την Τουρκία, που ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, και προς άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. «Την ώρα που η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας και η μετακίνηση πολλών χιλιάδων ανθρώπων είναι ανησυχητική, η ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη βορειοδυτική Συρία και οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ιντλίμπ για περίπου 950.000 εκτοπισμένους ανθρώπους εξακολουθούν να απαιτούν επείγουσα δράση», καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες