Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σέρβο ομόλογό του
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο δεύτερος με τη σειρά του έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει και ότι, με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναφερόμενος στο λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, επανέλαβε ότι «είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα μνημόνιο αυτής της μορφής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ' εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με τη γείτονα Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στη βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, συνακόλουθα δε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αναφερόμενος σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της, έκανε λόγο για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και για τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, εκτός από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραβιάζει και τη σχετική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς το Κυπριακό υπογράμμισε ότι πρόκειται για διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνοντας: «Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, αυτό σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό τής -κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο- κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Ευχαρίστησε δε τη Σερβία για τη διαχρονική συμπαράστασή της στην επίλυση του Κυπριακού, υπό τους ως άνω δίκαιους όρους.
Απευθυνόμενος στον Σέρβο ομόλογό του, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλει στην ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων Ελλάδος-Σερβίας και τον ευχαρίστησε θερμά για τν φιλοξενία που του επιφύλαξε στο Βελιγράδι πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2017.
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε μια μακρά φιλία, με βαθιές ιστορικές ρίζες και κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της ειρήνης και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχει συμβάλει, σε μεγάλο βαθμό, και η κοινή μας θρησκευτική κληρονομιά, μέσα από τις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη θεσμοθετημένα πολύ αποτελεσματικά «εργαλεία» προς την κατεύθυνση εμπέδωσης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας -που θα συνεδριάσει αύριο για τρίτη φορά- και η Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας.
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει σταθερά και εμπράκτως και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός σταθερού νοτιοανατολικού πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αφήνει πίσω του τα Βαλκάνια των πολέμων, των διχασμών και των αντιπαραθέσεων και τα κράτη του συνεργάζονται αρμονικά για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη εκείνα της περιοχής μας που δεν είναι ακόμη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιταχύνουν την ευόδωση της ευρωπαϊκής τους προοπτικής, υπό τους εξή, αυτονόητους όρους: Πρώτον, την εκ μέρους τους πλήρη, δίχως εξαιρέσεις και εκπτώσεις, προσαρμογή σε όλες τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και, δεύτερον, την προηγούμενη οριστική επίλυση των κάθε είδους διαφορών τους με άλλα κράτη, δοθέντος ότι, ως εκ της φύσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή και αποδεκτή η μεταφορά των προβλημάτων αυτών εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Τέλος, επισήμανε ότι η Σερβία έχει εμπράκτως αποδείξει την ετοιμότητά της ν' ανταποκριθεί στις ως άνω προϋποθέσεις και έχει κάνει μεγάλες προόδους εν προκειμένω. «Γι' αυτό -και όχι μόνο λόγω της παραδοσιακής φιλίας μας- η Ελλάδα, όπως ήδη επισήμανα, στηρίζει, εμπράκτως και σταθερά, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας, της Σερβίας, και είναι έτοιμη, ανά πάσα στιγμή, να σας προσφέρει τις υπηρεσίες της, ώστε η προοπτική αυτή να οδηγηθεί σε αίσιο πέρας, το ταχύτερο δυνατό» κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη θερμή υποδοχή και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Θα υποστηρίζουμε πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η στάση μας αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη και στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς.
Αναφερόμενος, τέλος, στο «μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ισχύει και για την Κύπρο».