Οπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2015, καταγράφηκαν 56 αποδράσεις από τις Ελληνικές φυλακές σε σύνολο 9.646 κρατουμένων ενώ το ποσοστό κάθε χρονιάς αυξάνεται σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Φυλακές- ξενοδοχεία έχουν καταστεί το τελευταίο διάστημα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καθώς έχουν καταγραφεί αρκετές αποδράσεις, κυρίως από αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας και της Κασσάνδρας, δείγμα του παρωχημένου πλέον συστήματος κράτησης.
Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως πέραν της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές κυρίως του Κορυδαλλού, με την υπερσυγκέντωση κρατουμένων, τις μαφίες π αλλά και την ασύδοτη δράση ποινικών ομάδων που δραστηριοποιούνται έχοντας συνεργούς εκτός φυλακών, η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να κάνει τις δέουσες αλλαγές προκειμένου να σταματήσουν οι αποδράσεις που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με το newpost.gr.
Είναι ενδεικτικό πως στις 28 Αυγούστου, κατάφεραν να αποδράσουν από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας, τέσσερις αλλοδαποί.
Πρόκειται για δυο άτομα Αλβανικής υπηκοότητας, έναν άνδρα από το Μαρόκο και έναν Αιγύπτιο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν Αλβανό ηλικίας 27 ετών στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος μάλιστα είχε προλάβει να πραγματοποιήσει μια κλοπή από κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. Όλοι οι δραπέτες εξέτιαν πολυετείς ποινές για ληστείες και ναρκωτικά. Αυτές οι αποδράσεις είναι η κορυφή του «παγόβουνου» καθώς το τελευταίο διάστημα οι αποδράσεις έχουν πάρει μορφή «χιονοστιβάδας». Στις 7 Ιουλίου είχε καταφέρει να αποδράσει από τις ίδιες φυλακές ο «τοξοβόλος» του Συντάγματος, Γιαννης Μιχαηλίδης, ένας από τους «ληστές του Βελβεντού» και κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Στις 16 Ιουλίου κατάφεραν να αποδράσουν από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας όπου εξέτιαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, δύο αλλοδαποί κρατούμενοι .
Πρόκειται για έναν Αλβανό ηλικίας 31 ετών ο οποίος εξέτιε ισόβια ποινή κάθειρξης και 12 έτη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεση συναυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και έναν ακόμη που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν τέσσερα έτη και 26 μήνες για ανθρωποκτονία με πρόθεση, καθώς και απόδραση από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.
Στις 15 Αυγούστου ακόμη ένας κρατούμενος απέδρασε παραβιάζοντας μετά από εξαήμερη άδεια που είχε λάβει, ενώ μια μέρα αργότερα ακόμη ένα άτομο είχε καταφέρει να αποδράσει από τις ίδιες φυλακές. Τον περασμένο Ιούνιο κατάφεραν να αποδράσουν από τα κρατητήρια του μεταγωγών τέσσερις Αλβανοί, αφού πρώτα είχαν ακινητοποιήσει αστυνομικούς και αφαιρέσει οπλισμό από αστυνομικό. Οι τρεις από αυτούς εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ ένας κατάφερε να διαφύγει και αναζητείτε έως και σήμερα. Η αρχή των αποδράσεων από σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας είχε γίνει την 1η Ιανουαρίου, όταν δυο Αλβανοί κρατούμενοι, είχαν από αποδράσει από τον Κορυδαλλό που κρατούνταν για κλοπές και διαρρήξεις.
Χαρακτηριστικό του παρωχημένου κατά πολλούς πλέον θεσμού των αγροτικών φυλακών, αποτελεί το γεγονός πως ακόμη και τρομοκράτες απολαμβάνουν τα ευεργετικά δικαιώματα του νόμου, ενώ παλαιότερα, στις συγκεκριμένες φυλακές μεταφέρονταν κατάδικοι με μικρές σχετικά ποινές, αλλά και κατάδικοι που ανέμεναν να απολυθούν και οι αγροτικές φυλακές ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας κοινωνικοποίησης τους, πριν επανέλθουν στην κοινωνία.
Όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, «δυστυχώς μια χρήσιμη για τον σωφρονισμό των κρατουμένων δομή, εγκαταλείφθηκε, δεν εκσυγχρονίστηκε, δεν κινήθηκε με όσα η εποχή επιβάλλει, απλά παρέμεινε ως μηχανισμός απόσβεσης ποινών, καθώς κάθε μέρα στις αγροτικές φυλακές και ανάλογα με την εργασία, μειώνει 2 ή και 3 μέρες από την ποινή του κρατούμενου».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, το 2015, καταγράφηκαν 56 αποδράσεις από τις Ελληνικές φυλακές σε σύνολο 9.646 κρατουμένων.
Από αυτές οι 53 αφορούσαν μη επιστροφή από άδεια ή απόδραση από τις αγροτικές φυλακές. Η αναλογία των αποδράσεων ανά 10 χιλ. κρατουμένους ανέρχεται σε 54,9. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, είναι 16,6,. Το 2014, στην Ελλάδα είχαν γίνει 106 αποδράσεις σε σύνολο 12.006 κρατουμένων την 1.9.2014. Από αυτές, οι 68 αφορούσαν μη επιστροφή από άδεια ή απόδραση από τις αγροτικές φυλακές. Το 2013 οι αποδράσεις επί συνόλου 13.238 κρατουμένων, οι αποδράσεις ήταν 110, με το 90% αυτών να είναι αποτέλεσμα μη επιστροφής από άδεια, ή απόδραση από τις αγροτικές φυλακές.
Αξίζει πάντως να καταγραφεί πως οι αποδράσει το 2009 ήταν μόλις 18, ενώ το 2007, καταγράφηκαν μόλις 7, που έγιναν είτε κατά την μεταγωγή των κρατουμένων, είτε από κλειστές φυλακές και όχι από αγροτικές που θεωρούνται δομές ανοιχτού τύπου.