Ήταν πρωί Τρίτης, 18 Ιουνίου 2013, όταν οι διακοπές του Αλεξέι Μπελάν στην Αθήνα διακόπηκαν απροσδόκητα. Στις 11.40 εκείνης της ημέρας αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων Αττικής του πέρασαν χειροπέδες. Εις βάρος του εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ. Ο νεαρός χάκερ, όμως, γνωστός στο Διαδίκτυο με τα ψευδώνυμα «M4G» και «Magg», δεν θα παρέμενε για πολύ καιρό σε ελληνικό έδαφος. Προτού εκδοθεί στις ΗΠΑ τα ίχνη του χάθηκαν. Xρόνια μετά, το όνομά του ενεπλάκη σε νέες υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος με συνεργούς του Ρώσους διπλούς πράκτορες, ένας εκ των οποίων καταδικάστηκε πρόσφατα στη Μόσχα για προδοσία.
Αν και ο Μπελάν βρίσκεται σήμερα στη λίστα του FBI με τους πιο καταζητούμενους κυβερνοεγκληματίες και το σχετικό έντυπο που τον επικηρύσσει με 100.000 δολάρια μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τις αμερικανικές αρχές, οι λεπτομέρειες του περάσματός του από τη χώρα μας δεν είχαν φωτιστεί επαρκώς μέχρι και τώρα. Η πορεία της υπόθεσής του και η τελευταία εξέλιξη την περασμένη εβδομάδα με την καταδίκη τού Ρώσου πράκτορα βάζουν και την Ελλάδα στο κάδρο ενός ψυχρού κυβερνοπολέμου.
Γεννημένος το 1987 στη Ρίγα της Λετονίας και κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου, ο Μπελάν ανέπτυξε δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο από τα 18 του. Τότε κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα ψευδώνυμά του μεταξύ Ρώσων χάκερ σε διαδικτυακές ομάδες συζήτησης.
Οι ΗΠΑ τον έβαλαν στο στόχαστρό τους τον Ιανουάριο του 2012 και τον Ιούνιο του 2013 κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για παράνομη πρόσβαση στο δίκτυο των αμερικανικών εταιρειών Zappos (ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης υποδημάτων), Evernote και Scribd (πλατφόρμες αρχειοθέτησης κειμένων). Στην πρώτη περίπτωση ο Μπελάν φέρεται να υπέκλεψε τις πληροφορίες 24 εκατομμυρίων πελατών.
Σύλληψη και διαφυγή
Αυτές οι δύο υποθέσεις οδήγησαν στη σύλληψή του στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2013. Ο Μπελάν είχε λάβει βίζα από τις 10/6/2013 έως και τις 9/7/2013 για να επισκεφθεί την Ελλάδα. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», ταξίδευε με πέντε φίλους του ηλικίας από 24 έως 26 ετών, εις βάρος των οποίων διαπιστώθηκε ότι δεν εκκρεμούσε κάποιο ένταλμα. Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών στο τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών έδωσε εντολή για προσωρινή κράτηση του Μπελάν, καθώς ήταν διεθνώς διωκόμενος. Μετά τη σύλληψή του ο Ρώσος χάκερ μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού όπου παρέμεινε για ένα μήνα. Στις 19 Ιουλίου 2013 κατέβαλε εγγύηση και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Επειτα εξαφανίστηκε.
Η «Κ» ζήτησε να ενημερωθεί επίσημα από το τμήμα Βουλευμάτων του Εφετείου Αθηνών για το εάν εξετάστηκε από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το αμερικανικό αίτημα έκδοσης του Μπελάν και ποια ήταν η έκβαση. Αν και η εξέταση ενός αιτήματος έκδοσης είναι δημόσια διαδικασία, ανοιχτή στο ακροατήριο, η αρμόδια υπηρεσία του Εφετείου Αθηνών αρνήθηκε να απαντήσει στο σχετικό αίτημα επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα. Αναρμόδιοι δήλωσαν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου επίσης απευθύνθηκε η «Κ».
Σε έγγραφο, πάντως, των αμερικανικών εισαγγελικών αρχών αναφέρεται ρητά ότι «ο Μπελάν διέφυγε στη Ρωσία μετά τη σύλληψή του και την αποφυλάκισή του με εγγύηση στην Ελλάδα».