Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες στα Χανιά σε περίπτωση πολέμου και αεροπορικού βομβαρδισμού; Υπάρχουν καταφύγια στο νομό Χανίων για τον άμαχο πληθυσμό; Αντίστοιχα, ποιοί είναι οι χώροι καταφυγής πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού; Ολα αυτά τα αποκαλύπτει ενημερωτικό δημοσίευμα του flashnews.gr .
Στα Χανιά υπάρχουν καταφύγια και των δύο κατηγοριών, δηλαδή τόσο χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού για την προστασία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς, όσο και για την περίπτωση σεισμών και φυσικών καταστροφών που λειτουργούν ως χώροι καταφυγής πληθυσμού, χώροι παροχής βοήθεια και καταυλισμού στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Τα καταφύγια της πρώτης κατηγορίας είναι υπόγειοι χώροι που επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων από το τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α), σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.
Στα Χανιά μέχρι πρόσφατα υπήρχαν χωροθετημένα 14 τέτοια καταφύγια και κάλυπταν μόνο τον πληθυσμό του δήμου Χανίων, ωστόσο έπειτα από μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των αρμόδιων αρχών, η λίστα επικαιροποιήθηκε και ο νομός διαθέτει συνολικά 51 καταφύγια, χωρητικότητας 115.000 κατοίκων.
Υπόγεια πάρκινγκ στα Χανιά και υπόγεια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων συγκαταλέγονται στη λίστα που έχει σταλεί στην υπηρεσία ΠΣΕΑ Ηρακλείου για έγκριση.
Από την άλλη πλευρά, οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και φυσικών καταστροφών είναι κυρίως ανοιχτοί χώροι όπως πάρκα, πλατείες, χώροι πρασίνου, γήπεδα, προαύλια σχολεία κτλ και αποσκοπούν στην ασφαλή εκτόνωση του πληθυσμού, που εκδηλώνεται ως πρώτη αντίδραση σε ένα σεισμικό γεγονός.
Που βρίσκονται όμως αυτοί οι χώροι στα Χανιά. Η Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει χωροθετήσει τέτοιου είδους καταφύγια που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη, ενώ και ο δήμος Χανίων έχει επικαιροποιήσει σχετική λίστα ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε το ποσό των 350.000 ευρώ για εργασίες στους χώρους που έχουν επιλεγεί ως χώροι καταφυγής
Χώροι καταφυγής δήμου Χανίων
Τα "απόρρητα" καταφύγια σε περίπτωση πολέμου στα Χανιά
Όσον αφορά τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου, αυτά είναι απόρρητα και δεν δημοσιοποιούνται ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός για την ενημέρωση και κατεύθυνση του πληθυσμού σε αυτούς τους χώρους.
Στα Χανιά το τελευταίο διάστημα έγινε συντονισμένη προσπάθεια για έλεγχο των υπαρχουσών καταφυγίων και την προσθήκη νέων χώρων. Στα πλαίσια αυτά, από τα 14 καταφύγια, τα 7 κρίθηκαν ακατάλληλα ενώ προστέθηκαν 44 νέοι χώροι, κυρίως υπόγεια πάρκινγκ και ξενοδοχείων.
Η τελευταία επιθεώρηση των καταφυγίων είχε γίνει πριν 4 χρόνια, όπως ανέφερε στο Flashnews.gr, ο Στέλιος Βαρδιάμπασης, Α' Υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, ο οποίος, στα πλαίσια συνεργασίας με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, έχει υπό την αρμοδιότητά του θέματα πολιτικής άμυνας και ΠΣΕΑ.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδιάμπασης, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων συστάθηκε μια επιτροπή ελέγχου των καταφυγίων με πρόεδρο τον ίδιο και μέλη εκπρόσωποι από την ΠΥ, έναν πολιτικό μηχανικό από την διεύθυνση τεχνικών έργων της ΠΕ Χανίων και έναν επόπτη δημόσιας υγείας της ΠΕ Χανίων.
"Αυτή η Επιτροπή είχε ως αρμοδιότητα να επιθεωρήσει τα 14 υπάρχοντα καταφύγια που υπήρχαν στο νομό Χανίων και να επιθεωρήσει και άλλους χώρους οι οποίοι πιθανόν να πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα καταφύγια.
Η Επιτροπή επιθεώρησε τους χώρους, ωστόσο κάποιοι από αυτούς δεν πληρούσαν τους όρους και δεν περιλαμβάνονται πλέον στην σχετική λίστα. Από τα 14, τα 7 κρίθηκαν ακατάλληλα ενώ η τελευταία επιθεώρηση είχε γίνει πριν από 4 χρόνια. Πρόκειται για μικρούς χώρους που βρίσκονταν σε πολυκατοικίες και είχαν μετατραπεί σε πάρκινγκ, πυλωτές ή καταστήματα".
Πώς επιλέγονται οι χώροι, τι προύποθέσεις πρέπει να πληρούν
"Επιλέγονται χώροι οι οποίοι είναι υπόγειοι, κάτω από το έδαφος, που έχουν είσοδο και έξοδο, με φωτισμό, με χώρο αποθήκευσης τροφίμων, τουαλέτες, με δυνατότητα παραμονής για κάποιο χρονικό διάστημα όσων καταφύγουν σε αυτά. Επίσης, για να είναι ασφαλή σε περίπτωση βομβαρδισμού, απαραίτητη προυπόθεση είναι πάνω από το υπόγειο να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρεις όροφοι.
Η Επιτροπή διαπίστωσε οτι οι εναπομείναντες χώροι που κρίθηκαν ως κατάλληλοι για να υποδεχτούν με ασφάλεια κόσμο ήταν πολύ λίγοι και κάλυπταν μόνο το δήμο Χανίων και μάλιστα πολύ λίγο πληθυσμό, περίπου 15 με 20.000 άμαχο πληθυσμό. Στόχος ήταν να καλυφθεί όσο περισσότερος άμαχος πληθυσμός και όχι μόνο στην πόλη των Χανίων αλλά και στους περιαστιικούς δήμους, σε κωμοπόλεις και σε χωριά.
Η Επιτροπή λοιπόν αποφάσισε με σύμφωνη γνώμη του Αντιπεριφερειάρχη, να επιλέξουμε νέους χώρους, να τους επιθεωρήσουμε και να τους προτείνουμε για ένταξη ως χώρους καταφυγίων".
Οι χώροι που επιλέχθηκαν
"Επιλέχθησαν κατά κύριο λόγο, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με χώρους που τηρούν τις προϋποθέσεις και επαρκούν για την προστασία μεγάλου αριθμού αμάχων. Επίσης υπόγειοι χώροι γκαράζ είναι πολύ καλοί χώροι για καταφύγια καθώς έχουν όλες τις προϋποθέσεις όπως ορόφους πάνω από τα καταφύγια, επαρκή φωτισμό κλπ, και τέτοιοι χώροι παρκινγκ υπάρχουν στα Χανιά.
Η χρήση των καταφυγίων θα γίνεται για λίγη ώρα, όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι βομβαρδισμοί.
Η Επιτροπή επιθεώρησε 44 καινούριους χώρους και έστειλε τα πρακτικά στην Αντιπεριφέρεια για έλεγχο και από εκεί θα σταλούν στο τμήμα ΠΣΕΑ στο Ηράκλειο προκειμένου να ελεγχθούν για έγκριση. Η ένταξη των καταφυγίων ανήκει πλέον στην υπηρεσία ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Κρήτης.
Συνολικά υπάρχουν 51 καταφύγια με δυναμικότητα που αγγίζει τις 115.000 πληθυσμό και πιστεύουμε οτι είναι επαρκής πληθυσμός με βάση τον πληθυσμό του νομού. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φυσικά καταφύγια όπως σπηλειές κτλ. που μπορούν να βρουν καταφύγιο οι άμαχοι.
Οι χώροι των ξενοδοχείων, θεωρούνται ιδιωτικά καταφύγια και όχι δημόσια με αποτέλεσμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι, οι ένοικοι και αυτοί που θα βρίσκονται στο ξενοδοχείο εφόσων είναι καλοκαίρι, και εν συνεχεία εφόσων υπάρχει δυνατότητα θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και άλλοι κάτοικοι"
Εξοπλισμός των καταφυγίων
"Εφόσων οι χώροι εγκριθούν και ορισθούν ως καταφύγια θα πρέπει να σημανθούν με ειδική σήμανση, να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες των χώρων για την χρήση του χώρου ως καταφυγίου. Η Αντιπεριφέρεια Χανίων είναι αρμόδια για τον εξοπλισμό του χώρου με κουβέρτες, τρόφιμα, ξηρά τροφή, ηλεκτρονικά συστήματα και ότι άλλο χρειαστεί σε μια τέτοια έκτακτη περίπτωση.
Η Επιθεώρηση και ο έλεγχος έγινε με την συναίνεση των ιδιοκτητών και δεν υπήρξε καμία περίπτωση άρνησης ή αντίρρησης από αυτούς αρκεί όπως τόνισαν να είναι ενήμεροι και να ξέρουν τι πρεπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση", τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.