«Ο θάνατος του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη είναι αποτέλεσμα των μεθοδεύσεων που υπήρξαν από πράκτορες της CIA στην Ελλάδα για να προχωρούν στην παρακολούθηση 104 μελών της κυβέρνησης Καραμανλή, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ αλλά και για σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Η τωρινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αναφέρεται σε δολοφονία και όχι αυτοκτονία (όπως είχαν αποφανθεί τουλάχιστον επτά δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.) του υπαλλήλου της Vodafone προσδιορίζεται ως μια δικαίωση της οικογένειάς του. Ομως ίσως λίγο μεταβάλει το εντυπωσιακό όσο και δυσώδες παρασκήνιο της υπόθεσης που ερευνάται πάλι, ύστερα από 12 χρόνια. Τώρα πλέον θα αναζητηθεί από τον εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να συνδέει τον άτυχο Τσαλικίδη με τον 68χρονο πράκτορα της CIA Γουίλιαμ Μπ. ή "Βασιλειάδη", όπως τον ήξεραν στην ΕΛ.ΑΣ. και ο οποίος ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα ότι οργάνωσε μέσω Vodafone το σύστημα των 14 τηλεφώνων σκιών. Υπάρχει ένα πλέγμα πρώην στελεχών της Αντιτρομοκρατικής, σημαντικών υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνίας, αλλά ίσως και βουλευτών που μπορεί να είχαν γνώση του παρασκηνίου και οι οποίοι αναζητήθηκαν στις έρευνες, μέχρι τώρα». Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούν τη νέα, σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση του θανάτου του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, που είχε βρεθεί απαγχονισμένος στις 9 Μαρτίου 2005, στο σπίτι του στον Κολωνό και ο θάνατός του αποδίδεται πλέον σε δολοφονία.
Οι «σκιές» και οι έρευνες
Ο Κώστας Τσαλικίδης εργαζόταν στη Vodafone από το 1994 και είχε προαχθεί σε υπεύθυνο σχεδιασμού δικτύου, ενώ ήταν και εξουσιοδοτημένος χρήστης του συστήματος νομίμων συνακροάσεων της Vodafone. Το σύστημα αυτό φερόταν τυπικά ότι ήταν κλειστό (ακόμη δεν είχε διασυνδεθεί με τα συστήματα ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ που αποκτήθηκαν τρία χρόνια αργότερα). Ωστόσο υπήρχαν πληροφορίες ότι υπήρχε περιστασιακή χρήση του συστήματος, τότε, για σοβαρές υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων και σε άλλες παράτυπες χρήσεις.
Στο κείμενο που είχε παραδώσει παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσω του δικηγόρου κ. Θέμη Σοφού ο αδελφός του φερόμενου ως αυτόχειρα ανέφερε: «Ο αδελφός μου Κώστας βρέθηκε από τη μητέρα μου Γεωργία Τσαλικίδη περί ώρα 07.30 π.μ. απαγχονισμένος έξωθεν του λουτρού. Ο αδελφός μου το προηγούμενο βράδυ είχε αναφέρει στην αρραβωνιαστικιά του για τον υψηλό πυρετό της μητέρας του που τον ανησυχούσε και ότι έπρεπε να κάνει εξετάσεις. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μαρτυρία τίποτε δεν έδειχνε ότι επρόκειτο για ένα αποχαιρετιστήριο τηλεφώνημα. Αλλωστε, ένας άνθρωπος που ανησυχεί για την υγεία της μητέρας του δεν θα δεχόταν να τον βρει το επόμενο πρωί σε αυτή την κατάσταση».
Την επόμενη ημέρα της ανεύρεσης της σορού του υπαλλήλου της Vodafone υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας προχώρησαν σε ενημέρωση του Πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών για το συμβάν αυτό αλλά και για την παρείσφρηση στο σύστημα υποκλοπών της εταιρείας με το σύστημα των 14 τηλεφώνων σκιών.
Η πορεία των γεγονότων
Η έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη αρχικά ανατέθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κολωνού και ακολούθησαν έρευνες του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Στελιου Σύρου (είχε συμμετάσχει και στις έρευνες για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη») και των δικαστικών λειτουργών κ.κ. Ιωάννη Διώτη, Χάρη Λακαφώση και άλλων από τις οποίες δεν ανέκυπτε σαφής ένδειξη για δολοφονία του 39χρονου υπαλλήλου.
Η υπόθεση των υποκλοπών αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2016 σε συνέντευξη κυβερνητικών στελεχών. Εκεί συνεκτιμήθηκε και πόρισμα της ΕΥΠ που ανέλυε το πλέγμα τηλεφωνικών υποκλοπών και αναφερόταν ότι οι επίμαχες αγορές των κινητών-σκιών είχε γίνει σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Ακολούθησαν νέες έρευνες της ΑΔΑΕ όπου υπήρχε ανάλυση των παρεμβολών στο σύστημα νομίμων συνακροάσεων, η διαγραφή σχετικών στοιχείων κ.λπ.
Το πόρισμα Διώτη
Το πόρισμα του κ. Ι. Διώτη συντάχθηκε στις 20 Ιουνίου 2006. Εκεί γίνεται επίκληση της έκθεσης του ιατροδικαστή Γεώργιου Ντι Λέρνια όπου ανέφερε ότι το πτώμα δεν έφερε κανένα ίχνος πάλης ή άσκησης βίας. Επιπλέον, στο πόρισμα Διώτη σημειώνεται ότι «ο απαγχονισμός όπως τελέστηκε δείχνει πως προηγήθηκε ακριβής μελέτη του εγχειρήματος, δεδομένου ότι το σχοινί προσδέθηκε στους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που βρίσκονται σε πατάρι πάνω από το λουτρό του διαμερίσματος. Είναι προφανές ότι τυχαίος επισκέπτης του διαμερίσματος δεν μπορεί να γνώριζε την ύπαρξη των σωλήνων αυτών». Επίσης στο πόρισμα Διώτη συνυπολογιζόταν ότι ο υπάλληλος της Vodafone είχε «εκμυστηρευθεί στη μνηστή του ότι υπήρχε κίνδυνος να κλείσει η εταιρεία Vodafone και της ζήτησε να ορκιστεί ότι δεν θα το έλεγε σε κανέναν, καθώς και ότι για αυτόν ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου να φύγει από την εταιρεία». Μνημονεύεται ακόμη ότι σε σημειώσεις του Κ. Τσαλικίδη είχε βρεθεί με κόκκινα γράμματα η λέξη «αυτοκτονία».
Χωρίς ωστόσο ούτε από την έρευνα του κ. Διώτη ή άλλη να δοθεί απάντηση στο κύριο ερώτημα: αν τελικώς η χρήση του παράνομου λογισμικού της Vodafone υπήρξε ύστερα από κεντρικές συνεννοήσεις διοικητικών στελεχών της εταιρείας που ακολούθησε ο άτυχος Τσαλικίδης ή αν ο συγκεκριμένος υπάλληλος και άλλοι χαμηλόβαθμοι υπάλληλοι είχαν προσεγγισθεί από τους οργανωτές του κυκλώματος των υποκλοπών.
Ακολούθησαν νέες έρευνες και εκταφή το 2014 της σορού του Κ. Τσαλικίδη προκειμένου να εξετασθεί - με βάση ανώνυμη καταγγελία στην οικογένειά του - ότι του είχε δοθεί νευροπαραλυτικό δηλητήριο προκειμένου να διευκολυνθεί η σκηνοθεσία της δήθεν δολοφονίας του. Χωρίς να ανιχνευθεί οτιδήποτε.
Την περίοδο 2014-2015 ύστερα από μεθοδικές έρευνες του εισαγγελέα Εφετών κ. Δημήτρη Δασούλα και Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Φούκα, και από διερεύνηση της αγοράς των κινητών-σκιών στο προαναφερόμενο κατάστημα του Πειραιά, ανακαλύφθηκε ότι οργανωτής των υποκλοπών το 2004 ήταν ο 68χρονος ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA. Είχε καταγωγή και οικογενειακό σπίτι στην Κάρπαθο και βρισκόταν από το 1997 στην Ελλάδα με συνεχείς επαφές με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ σε έρευνες για 17Ν, Αλ Κάιντα κ.λπ. Ο 68χρονος πράκτορας αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών αναχώρησε για το Αφγανιστάν και επέστρεψε στη χώρα μας αργότερα. Πλέον έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ και αρνείται να παρουσιασθεί στις ελληνικές αρχές.
BHMA