Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην πατρίδα μας έχουμε εκτόξευση στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην χονδρεμπορική, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας άλμα κατά 72,3% στη μέση τιμή εκκαθάρισης μέσα σε ένα διήμερο.
Άλμα κατά 56.25% έκανε χθες Δευτέρα η μέση χονδρεμπορική τιμή στην ελληνικά Αγορά Επόμενης Ημέρας φτάνοντας στα 173,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 111,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχε διαμορφωθεί την Κυριακή.
Πάντως τα δείγματα είναι ανησυχητικά, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου κινείται πάνω από τα 40 ευρώ/MWh και την Παρασκευή έκλεισε στα 42,07 ευρώ/MWh με άνοδο 1,1% ενώ και η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα ανέβηκε κατά 2,2% στα 67,69 ευρώ/MWh.
Πρόκειται για καταστροφική αύξηση που όχι μόνο ροκανίζει τα πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών που υποφέρουν σε Σούπερ Μάρκετ και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά φρενάρει την όποια σοβαρή ανάπτυξη θα είχε η χώρα μας.
Τα εργοστάσια και οι γενικά όλες οι επιχειρήσεις, αλλά και το ίδιο το κράτος σπαταλούν πολλά εκατομμύρια ευρώ από την πανάκριβη ενέργεια.
Η Ελλάδα πουλάει τόνους λιγνίτη στα Σκόπια
Σύμφωνα με άρθρο μας, καθημερινά εκτελούνται δρομολόγια μεταφοράς λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα μέσω του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα. Η ύπαρξη πολλών φορτηγών στο τελωνείο της Νίκης είναι συνηθισμένη εικόνα πλέον. Το τελωνείο της Νίκης αποτελεί σημαντικό σημείο ελέγχου για τη μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα προς τα Σκόπια, διασφαλίζοντας την τήρηση των κανονισμών και των διεθνών συμφωνιών κατά την εξαγωγή του συγκεκριμένου ορυκτού.
Η διακρατική συμφωνία για μεταφορά λιγνίτη από την Ελλάδα στην γειτονική χώρα έγινε πριν ένα χρόνο περίπου.
Ο λιγνίτης καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στα Μπίτολα, αλλά μέρος των ποσοτήτων χρησιμοποιείται και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Οσλομέι.
Μετά την “μετάβαση” της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια, οι λιγνιτικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί κατά πολύ κι ως εκ τούτου η καύση ορυκτών καυσίμων, γι αυτόν και για άλλους λόγους, η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με την γειτονική χώρα για μεταφορά λιγνίτη.
Ο λιγνίτης εκτοπίζει το φυσικό αέριο στο γερμανικό μείγμα ενέργειας
Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν ωθήσει την χρήση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ανοίγοντας ακόμη μεγαλύτερο χώρο για τον λιγνίτη, ανέφερε πριν μερικές ημέρες ο ξένος τύπος.
Η μέση ημερήσια παραγωγή αερίου στη Γερμανία έχει υποχωρήσει στα 3,8 GW μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο από 4,2 GW τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο και 4,1 GW τον Ιούλιο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η παραγωγή λιγνίτη ανέβηκε στα 9 GW από 7,2 GW τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο και 7,4 GW τον Ιούλιο.
Η παραγωγή με καύση άνθρακα έχει επίσης μειωθεί στα 2,9 GW μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο από λίγο περισσότερο από 3 GW τον Σεπτέμβριο, αλλά υψηλότερη από τους μέσους όρους των 2,3 GW τον Αύγουστο και 1,4 GW τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, υποστηρίζοντας τη ζήτηση για παραγωγή θερμικής καύσης, η γερμανική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί στα 30,3 GW μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο από μόλις 32 GW τον Σεπτέμβριο όταν αυξήθηκε η παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά ελαφρώς πάνω από τα 29,5 GW τον Αύγουστο όταν η παραγωγή ανέμου ήταν χαμηλότερη.
Η εναπομένουσα γερμανική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες καλύφθηκε από εισαγωγές, οι οποίες έχουν αυξηθεί σε καθαρά 3,8 GW μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα από 3,4 GW τον Σεπτέμβριο, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα 6,2 GW τον Αύγουστο.
Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία είναι περιστασιακά φθηνότερες από την εγχώρια παραγωγή και μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των κενών μεταξύ της γερμανικής ζήτησης και προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ένας συνδυασμός μεταβαλλόμενης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, σταθερές τιμές λιγνίτη και χαμηλότερες τιμές εκπομπών έχουν ωθήσει τις αλλαγές στο γερμανικό μείγμα ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές λιγνιτικές μονάδες προμηθεύονται συνήθως καύσιμα από γειτονικά ορυχεία, απομονώνοντας ουσιαστικά τις εγχώριες τιμές λιγνίτη από τις εξωτερικές δυνάμεις της αγοράς.
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bnetza υπέθεσε νωρίτερα φέτος ότι ο εγχώριος λιγνίτης θα κόστιζε περίπου 3 €/MWh το 2024-25.
Η πιο ανταγωνιστική παραγωγή με καύση λιγνίτη έχει επίσης αρχίσει να λειτουργεί ως εγχώριο απόθεμα για να καλύψει τα κενά μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που αφήνει η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από τον Απρίλιο, η Γερμανία είχε 82,4 GW χωρητικότητας φυσικού αερίου, αλλά μόλις 15,1 GW δυναμικότητας λιγνίτη και 11,5 GW εργοστασίων με καύση άνθρακα, σύμφωνα με την υπηρεσία Bnetza.
Μετά την εκλογή Τραμπ, έχουμε τέρμα το πάρτι με ανεμογεννήτριες και καθαρή ενέργεια στις ΗΠΑ, αφού κατακρημνίζονται οι μετοχές των εταιρειών.
Την ίδια περίοδο έχουμε χιλιάδες απολύσεις σε αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες που ασχολούνται με το αυτοκίνητο στην Ευρώπη, με την κρίση να εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη πλέον ταχύτητα, οπότε τέρμα τα πειράματα και να κινηθούμε με βάση την λογική από εδώ και στο εξής.