Ενέργεια

Πλήθος ενστάσεων από φορείς και πολίτες κατά του αιολικού πάρκου στη Μάνη

Με δεκάδες ενστάσεις από μεμονωμένους πολίτες, φορείς και συλλόγους ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η δημόσια διαβούλευση που είχε θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης 37 ανεμογεννητριών της εταιρείας «Volton» στο Γαϊδοροβούνι και άλλα διπλανά βουνά της Μάνης.

Oπως γράφει η Βίκυ Βετουλάκη για το tharrosnews.grΕκτός από τους έξι φορείς που δημοσιεύσαμε χθες ότι είχαν υποβάλει τη γνωμοδότησή τους, δηλώνοντας αδυναμία λόγω ελλείψεων στη μελέτη, κανείς άλλος δεν προσέθεσε στη δημόσια διαβούλευση γνωμοδότηση, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και για το έργο «MORES» της VOLTON που προβλέπει ανεμογεννήτριες στα 4 βουνά της Πελοποννήσου Μαίναλο, Πάρνωνα, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού.

Βουνά της Πελοποννήσου

Για τα τέσσερα βουνά της Πελοποννήσου, που υπήρχε ξεχωριστή διαβούλευση, σύμφωνα με τα κινήματα που οργάνωσαν διαμαρτυρόμενοι πολίτες και κάτοικοι των περιοχών, το υπόμνημα με τις ενστάσεις που συνέταξε δικηγόρος και κατατέθηκε περιελάμβανε 46 υπογραφές φορέων και 6.001 υπογραφές πολιτών.

Μάλιστα, όπως σημείωσαν σε ανάρτησή τους, αυτό πιθανόν να αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής πολιτών σε διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο. «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα δε θα ήταν εφικτό χωρίς το εντυπωσιακό κύμα στήριξης που αναπτύχθηκε από όλους/ες σας στον αγώνα για τη διάσωση της Πελοποννήσου. Εξίσου ελπιδοφόρα είναι τα νέα που μας έρχονται από τη Μάνη, καθώς για το αιολικό MORES II στο Νότιο Ταΰγετο (που αποτελεί το 2ο τμήμα του έργου) κατατέθηκε Δ11, το οποίο συνυπογράφουν 5.425 πολίτες και φορείς, ενώ και πάλι κατατέθηκαν περισσότερα Δ11 από περισσότερους λογαριασμούς. Εξαιρετικά πολύτιμη υπήρξε και η συμμετοχή στις δύο διαβουλεύσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που κατέθεσε 2 Δ11 με σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις των αιολικών σταθμών στα πτηνά.

Η συμβολή των πρωτοβουλιών SOS Μαίναλο και Save Mani’s Mountains είναι καθοριστική σε αυτόν τον αγώνα και δε θα φτάναμε ως εδώ αν δεν ενώναμε τις δυνάμεις μας. Αξιοσημείωτη είναι και η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού ήδη οι 4 από τους 6 Δήμους στους οποίους υπάγεται το έργο της VOLTON έχουν αποφασίσει αρνητικά για αυτό, και μάλιστα ομόφωνα! (Δήμος Δυτικής Μάνης, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Άργους Μυκηνών, Δήμος Βόρειας Κυνουρίας) Υπολείπονται ακόμα οι αποφάσεις των Δήμων Τρίπολης και Ανατολικής Μάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα αυτά έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα στην εταιρεία και στο ΥΠΕΝ ότι είμαστε όλοι/ες ενωμένοι/ες και αποφασισμένοι/ες και ότι δε θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί αυτό το καταστροφικό για τη φύση και την κοινωνία έργο. Ο αγώνας μας δε σταματάει φυσικά εδώ, αλλά μόλις άρχισε!», ανέφερε με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης η Συλλογικότητα «Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων».

Ενστάσεις για τη Μάνη

Στη διαβούλευση για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μάνη, περισσότεροι από 40 φορείς και μεμονωμένοι πολίτες υπέβαλαν ξεχωριστές ενστάσεις, με κορυφαία αυτή της κίνησης “Save Mani’s Mountain”, που συνοδεύεται από σχεδόν 5.500 υπογραφές και επιχειρηματολογία κατά της μελέτης και του έργου από νομικό.

Ειδικότερα, ενστάσεις κατατέθηκαν και από τους εξής φορείς και συλλόγους:

-Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών, όπου η ΜΠΕ του έργου χαρακτηρίζεται ως πρόχειρη και αναξιόπιστη.

-Μανιάτικη Αλληλεγγύη, όπου στην εκτενή ένσταση αναφέρεται με έμφαση ότι το υπό μελέτη έργο εντάσσεται σε περιοχή εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011 (Α’60) και συγκεκριμένα στην ΕΖΔ GR2550006 «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη ΖΕΠ GR2550009 «Όρος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης». Επιπλέον, το έργο χωροθετείται εντός των ορίων περιοχών οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ευρώπης (Important Bird Areasin Europe – priority sitesfor conservation), που συντάχθηκαν από την οργάνωση Bird Life International και συγκεκριμένα της περιοχής GR120 IBA «Όρος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη». Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στα πάμπολλα σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

-Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα», όπου η ΜΠΕ χαρακτηρίζεται ως πρόχειρη και αναξιόπιστη.

-Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ): Αναλύονται οι λόγοι που πρέπει να απορριφθεί η μελέτη και να μη γίνει το έργο.

-Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Μεταξύ άλλων, στο εισαγωγικό που κατέθεσε αναφέρεται: «Ο εν λόγω ΑΣΠΗΕ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αδειοδοτηθεί. Αρχικά, εμφανίζει τόσο κραυγαλέες ελλείψεις στο τμήμα που αφορά στην ορνιθολογική μελέτη, που δεν μπορεί καν να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός της διεξαγωγής εργασίας πεδίου 30 ημερών. Εκτιμούμε, δηλαδή, ότι δεν υλοποιήθηκαν εργασίες πεδίου στο βαθμό που αναφέρεται. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από το γεγονός ότι απουσιάζει εξειδικευμένος ερευνητής – ορνιθολόγος από την ομάδα εργασίας. Επιπρόσθετα, η ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου θίγει τους θεσμοθετημένους Στόχους Διατήρησης της ΖΕΠ κατ’ ελάχιστον για τα απειλούμενα είδη Χρυσαετό και Σπιζαετό. Τέλος, η συγκεκριμένη δραστηριότητα (ΑΣΠΗΕ κατηγορίας Α1) έχει κριθεί μη συμβατή με τη διατήρηση των προστατευτέων αντικειμένων της συγκεκριμένης ζώνης των ΕΖΔ και ΖΕΠ του Ταΰγετου, σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) 10α, η οποία έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΝ».

-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης. Περιγράφει τις ελλείψεις στην ΜΠΕ.

-Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκτρου Μάνης, που αναφέρει στο εισαγωγικό του: «Η συγκεκριμένη μελέτη φαίνεται πως έχει εκπονηθεί βιαστικά, χωρίς την απαραίτητη λεπτομέρεια και επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτεί ένα έργο τέτοιας κλίμακας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Αυτό δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία των συμπερασμάτων της και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή. Η υποχρέωση διαφάνειας και αξιοπιστίας τόσο των νόμων όσο και των υπηρεσιών είναι θεμελιώδης και διακυβεύεται με την παρούσα διαδικασία».

-Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λαγκάδας, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Λαγκάδας, που σημειώνει: «Εντός του χώρου (ΠΟΛΥΓΩΝΟ Β) “Κουρνούτο” – “Κοσελόρο” – “Εμπλουτσός” – “Κοτρώνι” – “Κακοβούνι”, που θα χωροθετηθούν συνολικά 23 ανεμογεννήτριες, όπως παρουσιάζεται στην ΜΠΕ., περιλαμβάνονται βοσκήσιμες γαίες, καθώς και οι μελισσότοποι, που έως και σήμερα διαθέτει η κοινότητα στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής πληρώνοντας για πλείστα έτη κοινοτική βοσκή και νυν δημοτική βοσκή. Πέραν αυτού περιλαμβάνει ιδιωτικές καλλιεργήσιμες γαίες, με καλλιέργεια Καρυδιών, Μηλιών, Καστανιών και λοιπών οπωροφόρων, καθώς και σταβλικές εγκαταστάσεις μετά των λοιπών παρακολουθημάτων αυτών, καλύβες, αλώνια, στέρνες, πηγάδια και λοιπές κατασκευές περιβάλλοντος χώρου, όπως περιφράξεις και αναλημματικούς τάφρους, κατασκευές οι οποίες δηλώνουν νομή, κυριότητα, κατοχή, χρήση των εν λόγω γεωτεμαχίων. Πέραν των παραπάνω ως ιδιοκτήτης ακινήτου που περιλαμβάνεται στον παραπάνω χώρο, σας απαγορεύω να εντάσσετε την ιδιοκτησία μου στο παραπάνω έργο, δε σας επιτρέπω με κανέναν τρόπο να εισέλθετε, να αλλοιώσετε και να ενεργείτε επί της ιδιοκτησίας μου».

-Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νίκωνα, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Αγίου Νίκωνα, που αναφέρεται επίσης στα βοσκοτόπια και τις καλλιέργειες στην περιοχή παρέμβασης.

-Πρόεδρος Κοινότητας Θαλαμών

-Πρόεδρος Κοινότητας Πλάτσας

-Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μάνης»

-Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών Καρδαμύλης, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το εν λόγω έργο θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο παραγόμενο τουριστικό προϊόν στο οποίο στηρίζεται κατά βάση η τοπική οικονομία κατά τα τελευταία έτη, καθώς αποτελούμε τουριστικό πόλο έλξης για την πολιτιστική μας κληρονομιά και κυρίως για το φυσικό μας πλούτο, τα γενικότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες της Δυτικής Μάνης, το περιβάλλον μας, τη χλωρίδα, την πανίδα. Περιβαλλοντικός πλούτος ο οποίος κινδυνεύει με την κατασκευή του εν λόγω».

-Σύλλογος Αγίου Νίκωνος

-Πρόεδρος Κοινότητας Νομιτσί

-Σύλλογος Επαγγελματιών Στούπας.

Όλοι, φυσικά, ζητούν απόρριψη της ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...