Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινή NewMed Energy: Ξεκινά τις γεωτρήσεις στο κοίτασμα φυσικού αερίου ”Αφροδίτη” ανοιχτά της Κύπρου

Η NewMed Energy του Ισραήλ, πρώην Delek Drilling (μέρος του Ομίλου Delek του Yitzhak Tshuva), η οποία κατέχει μερίδιο 30% στο κοίτασμα «Αφροδίτη», δήλωσε ότι η γεώτρηση του φρεατίου αξιολόγησης αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Άλλοι εταίροι στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη»,  το οποίο κατέχει περίπου 124 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, είναι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron και η Shell, που κατέχουν ο καθένας μερίδιο 35%.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», βρίσκεται περίπου 170 χιλιόμετρα (περίπου 105 μίλια) νότια της Λεμεσού στην Κύπρο και 30 χιλιόμετρα (περίπου 18 μίλια) βορειοδυτικά της δεξαμενής αερίου Λεβιάθαν  του Ισραήλ, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις αερίου βαθέων υδάτων στον κόσμο.

Η γεώτρηση έχει σκοπό να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως παραγωγικό πηγάδι μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Νωρίτερα αυτό το έτος, οι εταίροι στο κοίτασμα Λεβιάθαν NewMed Energy, Chevron και Ratio Oil Corp, ανακοίνωσαν σχέδια να ενισχύσουν την ετήσια παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2025 για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Επί του παρόντος, μια μέγιστη χωρητικότητα έως και 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, ή 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, διοχετεύεται από τη δεξαμενή Λεβιάθαν για την προμήθεια και πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος, έχουν αναδειχθεί ως εξαγωγείς φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια, μετά από σημαντικές υπεράκτιες ανακαλύψεις, καθώς η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Τον  περασμένο Ιούνιο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δει το Ισραήλ να εξάγει το φυσικό του αέριο στο μπλοκ για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το ισραηλινό αέριο θα μπορούσε να προμηθεύεται στην ΕΕ μέσω των εργοστασίων LNG της Αιγύπτου.

Η NewMed Energy ανέφερε ότι, η γεώτρηση αξιολόγησης γίνεται για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις σχετικά με τη φύση και το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου της «Αφροδίτης», που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 4,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και σηματοδοτεί ένα «σημαντικό βήμα» προς την ανάπτυξή του.

Τον Σεπτέμβριο, οι εταίροι στο πεδίο φυσικού αερίου ενέκριναν έναν προϋπολογισμό περίπου 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση της γεώτρησης και για την εκτέλεση των εργασιών μηχανικής προτροφοδότησης, που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Το συνολικό κόστος του σχεδίου ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους εγκατάστασης των αγωγών προς τις αγορές-στόχους, εκτιμάται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εταίροι επιδιώκουν να προμηθεύουν φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτης» στην εγχώρια αγορά της Κύπρου και να εξάγουν φυσικό αέριο με αγωγούς σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής αγοράς και της παγκόσμιας αγοράς LNG. Η προμήθεια φυσικού αερίου από τη δεξαμενή της «Αφροδίτης» αναμένεται το νωρίτερο το 2027, σύμφωνα με τη NewMed Energy.

Τον Νοέμβριο του 2019, η κυβέρνηση της Κύπρου χορήγησε στους εταίρους στο κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη», που βρίσκεται στο Μπλοκ 12 εντός της υπεράκτιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας, άδεια παραγωγής για 25 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης της θητείας κατά άλλα 10 χρόνια.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Αίγυπτος μαζί με το Ισραήλ, θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στον ανεφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο.

Η Τουρκία παραγκωνίζεται από ΗΠΑ-ΕΕ οι οποίες μετέχουν ως  μόνιμοι παρατηρητές στον EMFG, ο οποίος είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε με την ενοποίηση των χωρών της περιοχής κατά της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της επιθετικής εξωτερικής πολιτικής της στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που καθορίζει τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και την  ανατολική Μεσόγειο υπό μια μαξιμαλιστική προσέγγιση

Ο EMFG, δημιουργήθηκε από την Αίγυπτο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη το 2019.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ