Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

"Σύννεφα" για τον East Med; Γιατί η Ευρωπαία Επίτροπος δεν τον συμπεριέλαβε μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων;

Πολύ σημαντικές παραμέτρους για το ενεργειακό μέλλον της ΕΕ και κατ΄επέκτασιν τον αγωγό East Med καταθέτει σε άρθρο του στην cyprus-mail ο Τσαρλς Έλληνας, πρώην επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων.

Αποκρυπτογραφεί την πρόσφατη παρουσία στην Κύπρο δύο σημαντικών προσώπων.  Από την μια η Ευρωπαία επίτροπος ενέργειας Kadri Simson και από την άλλη ο διευθυντής εξερεύνησης παραμεθόριων περιοχών της ExxonMobil Tristan Aspray.

Όσον αφορά στην πρώτη στο άρθρο του ο Τ. Έλληνας αναλύει όσα είπε εκείνη σε συνέντεύξη της.  Συγκεκριμένα ρωτήθηκε αν "το φυσικό αέριο παραμένει επομένως χρήσιμο για τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης". Επιβεβαίωσε ότι "η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγεί η αγορά φυσικού αερίου από τον άνθρακα μακροπρόθεσμα. Έτσι, ορισμένοι τομείς θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο με υδρογόνο, για παράδειγμα, και αυτή είναι μια επένδυση που υποστηρίζεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Έλληνας συνεχίζει: 

Στη συνέχεια μίλησε για την πράσινη μετάβαση. "Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Αν τα πετύχουμε όλα αυτά... τότε θα μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 30% μέχρι το 2030 και δεν θα χρειαζόμαστε πλέον ρωσικό αέριο. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και απαιτείται ταχύτερη δράση εκ μέρους μας. Πρέπει να αντικαταστήσουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου".

Αλλά δεν συμπεριέλαβε την East Med μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων. Είπε: "Μέχρι στιγμής το φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει αντικατασταθεί από υγροποιημένο φυσικό αέριο ή αέριο αγωγών που ήρθε στην Ευρώπη από τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν ή την Αλγερία. Και το [αμερικανικό] υγροποιημένο φυσικό αέριο έπαιξε σημαντικό ρόλο" - όλα από υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που συζητούνται επί του παρόντος από τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και στις στρατηγικές με τις οποίες θα μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε όλα τα στάδια απέφυγε να δημιουργήσει προσδοκίες ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο/LNG του East Med, εκτός από αυτό που έχει δεσμευτεί μέσω του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ ΕΕ-Αιγύπτου-Ισραήλ που υπογράφηκε τον Ιούνιο. Οι ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, δηλαδή μέχρι το 2030 - που είναι και η διάρκεια του Μνημονίου - για να στηρίξει την προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια του EMGF οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσαν με μεγάλη σαφήνεια τι θα ήθελαν να δουν να συμβαίνει - μπορείτε να το ονομάσετε "λίστα επιθυμιών για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου". Είναι αποκαλυπτικό ότι ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας Tareq El Molla ζήτησε από την ΕΕ και τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επενδύσουν στην ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, ιδίως καθώς η ΕΤΕπ και η ΕΤΑΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν χρηματοδοτούν πλέον έργα φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε πέρυσι ότι "το φυσικό αέριο έχει τελειώσει".

Είναι σημαντικό να ακούσουμε προσεκτικά τι είναι αυτό που θέλει η ΕΕ και να λάβουμε υπόψη τα μηνύματα της Kadri Simson. Η αγνόηση αυτών και η προσήλωση στο "όνειρο" των βραχυπρόθεσμων εξαγωγών φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη αποσπά την προσοχή από αυτό στο οποίο θα έπρεπε να επικεντρωθούμε: "την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας". Αυτό ακριβώς συνέστησε ο Kadri Simson.

Οι νέες ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο είναι βραχυπρόθεσμες και, ως εκ τούτου, μπορούν να προέλθουν μόνο από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Με την επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ προς την πράσινη ενέργεια και το υδρογόνο, το μέλλον της ενέργειας στην East Med θα εξαρτηθεί από μια νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας, την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τη χρήση του φυσικού αερίου σε περιφερειακό επίπεδο, για την υποστήριξη των ΑΠΕ κατά την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης.

Τι ακριβώς είπε ο Tristan Aspray;

Και τώρα κάτι διαφορετικό. Ένα καλό παράδειγμα του χαμένου στη μετάφραση.

Στην παρουσίασή του στη Σύνοδο Κορυφής του Economist την Τετάρτη, ο Aspray επανέλαβε αυτό που έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν: η ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κοινοπραξίες. Για να γίνει αυτό, ο κλάδος απαιτεί την κατάλληλη στήριξη μέσω προβλέψιμων φορολογικών πολιτικών, δηλαδή μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην κυβερνητική φορολογική πολιτική για τους υδρογονάνθρακες. Αυτό μεταφράστηκε ως απαίτηση "δημοσιονομικής στήριξης". Με άλλα λόγια, κάτι εντελώς διαφορετικό και εντελώς άσχετο με αυτό που είπε ο Aspray, και σίγουρα όχι αυτό που ζητούν οι IOCs.

Είπε επίσης ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι μικρά και σε βαθιά νερά και είναι ακριβό να αναπτυχθούν, απαιτώντας μακροχρόνιες εξαγωγές. Ζήτησε από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και την Ευρώπη να παράσχουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη μελλοντική ασφάλεια της ζήτησης - με άλλα λόγια, να αποδεχθούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου για να διευκολύνουν την ανάπτυξή τους.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ