Ενέργεια

Δ. Παπαστεργίου: Ορατός ο κίδυνος να μην έχουν θέρμανση τα σχολεία αν δεν στηριχθούν ουσιωδώς οι δήμοι

Την ανησυχία του για τη θέρμανση των σχολείων εν όψει του χειμώνα επανέλαβε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, περιέγραψε την δεινή κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, τονίζοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά σχολεία μπορεί να μην μπορούν να θερμανθούν όπως πρέπει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, μετά και το χθεσινό πρώτο κουδούνι στα σχολεία, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη δεδομένου ότι η κατάσταση με το φυσικό αέριο έχει εκτραχυνθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως εξήγησε «η λειτουργία των σχολείων είναι ευθύνη του κεντρικού κράτους και τα κονδύλια για τη θέρμανσή τους βαρύνουν τους δήμους με χρήματα του κράτους ενώ οι δήμοι είναι απλοί διαχειριστές, παίρνουν, δηλαδή, τα χρήματα και τα αποδίδουν».

Σημείωσε ότι τα χρήματα που παίρνουν οι δήμοι γι αυτόν τον σκοπό, δεν επαρκούν καθώς τη φετινή χρονιά οι ανάγκες αναμένεται να είναι μεγαλύτερες λόγω του ενεργειακού κόστους, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι πολλά σχολεία στην ενδοχώρα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αερίου ενώ υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις και η παράταση λειτουργίας κάποιων σχολείων.

«Το 50% των χρημάτων τα οποία λαμβάνουμε από το κράτος, αφορά σε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια που όμως έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά σε ποσοστό 100%. Επομένως, μας λείπουν τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από τα σχολεία για να βγει η χρονιά», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι την προσεχή Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις και να στηριχθούν ουσιωδώς οι δήμοι καθώς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την κατάσταση των Δημοτικών Επιχειρήσεις Ύδρευσης που συνδέονται άμεσα με την κατανάλωση ενέργειας.

«Ενώ ορθώς επιδοτήθηκαν βασικά αγαθά, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο με το νερό με αποτέλεσμα οι ΔΕΥΑ να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές. Αυτό θα γίνει μόνο αν στη συνάντηση της Πέμπτης μπορέσουμε και πάρουμε ένα πακέτο στήριξης των δημοτικών επιχειρήσεων», είπε.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού συστήματος, μιας πλατφόρμας μέσω της οποία οι δήμοι θα βλέπουν ποιος πολίτης έχει πληρώσει τα δημοτικά τέλη και τι αποδίδεται στο δήμο.

«Είναι χρήσιμο να μπορούμε να τσεκάρουμε τι χρεώνουν οι πάροχοι στους πολίτες σε σχέση με τα δημοτικά τέλη γιατί και στο δήμο Αθηναίων, ή στον δήμο Καλλιθέας όπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι πάροχοι χρεώνουν πολλαπλάσια δημοτικά τέλη στους πολίτες από αυτά που είχε ζητήσει ο ίδιος ο δήμος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...