Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Bloomberg: Αγωγός φυσικού αερίου East Med και συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου θα σώσει την Ευρώπη-Εκτός οι Τούρκοι

“Το Ισραήλ προτείνει τη δημιουργία ικανότητας εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για προμήθειες από τη Μεσόγειο”.

Αυτό δήλωσε ο Τζόναθαν Μίλερ, ειδικός απεσταλμένος για την ενέργεια στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα για να στηρίξει τις ευρωπαϊκές ενεργειακές προκλήσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα φτάνει αυτό το αέριο στην Ευρώπη, και αυτή παραμένει μία από τις προκλήσεις.

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη κίνηση του Ισραήλ να πουλήσει φυσικό αέριο στην ΕΕ πιθανότατα θα βασίζεται στη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να στείλει σημαντική ποσότητα αερίου στον τερματικό σταθμό LNG στην Αίγυπτο”, είπε ο Miller, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «μίλησε με τους Αιγύπτιους εταίρους για τη δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου για πώληση LNG στην Ευρώπη».

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της έχουν έρθει σε επαφή με το Ισραήλ για πιθανή προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή”, είπε ο Μίλερ, σημειώνοντας ότι τα σχέδια αφορούν τον  μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

"Βραχυπρόθεσμα, αυτά δεν είναι μεγάλα μεγέθη γιατί πρέπει να βασιζόμαστε στις υπάρχουσες υποδομές, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντική στιγμή για την Ευρώπη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους εταίρους μας, να κοιτάξουμε σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για το πώς θα πετύχουμε επάρκεια για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η ανακάλυψη την τελευταία δεκαετία μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος θα μπορούσαν ενδεχομένως να στείλουν το φυσικό τους αέριο μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, κάτι που θα βοηθούσε την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Οι μακροπρόθεσμες λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου East Med, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στη φάση αξιολόγησης σκοπιμότητας.

Ωστόσο, ο East Med θα πρέπει προς το παρόν να θεωρείται «περισσότερο ως έννοια» διεθνούς συνεργασίας παρά ως συγκεκριμένη λύση”, είπε ο Μίλερ.

Η μελλοντική συνεργασία θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο LNG, και στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αιγύπτου, καθώς και στην κατασκευή φθηνότερων αγωγών από το Ισραήλ εκτός από μελλοντικές εγκαταστάσεις LNG και πλωτές πλατφόρμες LNG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, μπορεί επίσης να είναι βιώσιμο «αν η τιμή είναι σωστή».

Τα μακροπρόθεσμα έργα είναι δύσκολο να υπολογιστούν», προειδοποίησε ο Ισραηλινός απεσταλμένος, καθώς «δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα παραμείνει η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου σε αυτό το επίπεδο.

Ο Αλ Σίσι ξεκινά έρευνες σε Κόλπο του Σουέζ και Δέλτα του Νείλου με την ιταλική ENI

Η Αίγυπτος και η ιταλική Eni υπέγραψαν συμφωνία αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για εξερεύνηση πετρελαίου στον Κόλπο του Σουέζ και στο Δέλτα του Νείλου.

Ο Σίσι ήταν παρόν στην συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της ιταλικής εταιρείας με επικεφαλής τον CEO Claudio Descalzi παρουσία του Αιγύπτιου υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Tarek El Molla.

Ο Descalzi τόνισε ότι η αιγυπτιακή αγορά είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία παγκοσμίως, υπό το φως των υποσχόμενων επενδυτικών ευκαιριών που διατίθενται πλέον στον ενεργειακό τομέα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος εξέτασε την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της Αιγύπτου, ιδίως όσον αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τα τελευταία χρόνια, η Eni έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου στη Δυτική Έρημο της χώρας καθώς και στη λειτουργία σταθμών φυσικού αερίου, καθώς η Αίγυπτος στοχεύει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί θέλουν να στείλουν το φυσικό τους αέριο μέσω Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας στην ΕΕ, ενώ η χώρα μας επιτέλους μετά από χρόνια απραξίας κινείται για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Μόνο θετικά θα είναι τα όποια αποτελέσματα, ενώ η συγκυρία  είναι τρομερή για την χώρα μας, ώστε να τεθούν τα θεμέλια για να βρει διέξοδο και πόρους η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ