Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρώπη εν μέσω παρατεταμένης κρίσης.
Μιλάμε για τον γνωστό αγωγό EastMed, που προορίζονταν να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, και τον οποίο μπλοκάρισαν οι ΗΠΑ με πρόσφατη ανακοίνωση.
“Η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία έχει ωθήσει τις τιμές σε τρομερά υψηλά επίπεδα, αναζωπυρώνοντας τις συζητήσεις για τον αγωγό EastMed, που αποτελεί αυτήν την στιγμή ένα έργο που έδινε τρομερή πνοή στην ΕΕ, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Ισραήλ”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek.
Ο Wirth υποβάθμισε τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της επακόλουθης πιθανότητας για ενεργειακή κρίση.
Ο αγωγός EastMed, που προορίζονταν να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά ύδατα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Κύπρου, ανακοινώθηκε το 2016, και για αυτόν έχουν υπογραφεί αρκετές συμφωνίες μεταξύ των τριών χωρών , αναφέρει μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα.
Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,54 δισ. δολάρια) έως το 2025, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για αυτό.
Τον περασμένο Ιανουάριο, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο ότι δεν υποστήριζαν πλέον τον προτεινόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, επικαλούμενες την ανάγκη να «(επιτραπούν) οι μελλοντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς όφελος των εθνών της περιοχής, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα.
Η βιωσιμότητα του αγωγού, ωστόσο, θα επανεξεταστεί, όπως όλα δείχνουν, εν μέσω ανησυχιών ότι έχουμε ήδη μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας υπόκεινται σε κυρώσεις και απαγόρευση.
Το αργό πετρέλαιο Brent ξεπέρασε τα 130 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, έχοντας σημειώσει άνοδο πάνω από 30% από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Ο αγωγός EastMed δεν είναι η μόνη νέα ενεργειακή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στο Ισραήλ.Η Ευρωπαϊκή Ένωση δέσμευσε 657 εκατομμύρια ευρώ (716 εκ. δολάρια) για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ τον Ιανουάριο, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της διασύνδεσης EuroAsia, το οποίο θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας με την Ευρώπη.
Η Ελλάδα ενεργοποίησε τα εργοστάσια λιγνίτη ξανά λόγω κρίσης
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, με ανάρτησή του στο Facebook έκανε γνωστό στον ελληνικό λαό ότι πέφτει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επειδή αυξήθηκαν -επιτέλους- οι λιγνίτες στο ενεργειακό μείγμα.
«Με τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων μετά από πολύ καιρό είμαστε οι φθηνότεροι στην Ευρώπη», γράφει σημειώνοντας ότι, το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι λιγνίτες συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα με ποσοστά κάτω του 10%, τις τελευταίες δύο ημέρες έχουν ανέβει πάνω από 20%, ενώ σήμερα αγγίζουν το 30%.
«Βέβαια ο Ιδιοκτήτης της χώρας, ξέρετε αυτός που δεν χρειάζεται να ρωτάει κανέναν για το τι κάνει για κάθε θέμα που επηρεάζει τη ζωή δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, θα επιμείνει όπως έκανε και πρόσφατα στη Βουλή ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο», σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Αδαμίδης.
Δεν είναι καιρός τώρα για πράσινα σχέδια “ σε πράσινα λιβάδια που θα βόσκουν πράσινα άλογα”, διότι ο κόσμος κινδυνεύει με πολλαπλές κρίσεις λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η βενζίνη “γονατίζει”, τους καταναλωτές σε Ελλάδα και ΕΕ.