Ως ημέρα σταθμό μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την σημερινή για την πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά και για ολόκληρη τη Θράκη μας, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας αναδόχου του έργου κατασκευής πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Gastrade. Ότι ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της.
Για την υλοποίηση του έργου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωσή του σύμφωνα με το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη μας αναβαθμίζονται ενεργειακά όπως και η Ελλάδα με το εν λόγω έργο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενεργειακή πολυμορφία και προσφέροντας μια νέα ενεργειακή οδό με την οποία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από τη ΝΑ Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Σημειώνουμε ότι η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί μέσω αγωγού μήκους περίπου 29 χιλιομέτρων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το αεριοποιημένο πλέον φυσικό αέριο να διοχετεύεται στις αγορές της Ελλάδας, αλλά και σε εκείνες γειτονικών και άλλων χωρών της Ευρώπης , όπως της Βουλγαρίας ,της Ρουμανίας, της Σερβίας ,της Β. Μακεδονίας, της Μολδαβία και της Ουκρανίας.
Αν τηρηθεί επακριβώς το χρονοδιάγραμμα τότε ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, με τη δυναμικότητα αεριοποίησης να φθάνει ήδη μέχρι και το 50% της τεχνικής δυναμικότητας των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
O εν λόγω σταθμός έχει ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» , με το ποσό της δαπάνης του δημοσίου να αγγίζει τα 166,7 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν δηλώσεις από τους κύριους μετόχους της εταιρείας:
Συγκεκριμένα η Ε. Κοπελούζου, ιδρύτρια Μέτοχος και Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Gastrade, δήλωσε:
«Η σημερινή απόφαση ανοίγει ένα νέο, σημαντικό κεφάλαιο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ΝΑ Ευρώπης και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Gastrade έχει αναλάβει ένα κρίσιμο έργο που αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ. Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης έρχεται για να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές οδούς και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών».
Ο Κωνσταντίνος Σιφναίος, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Gastrade, τόνισε :
« Ένα στρατηγικό για την περιοχή έργο φθάνει πλέον στο στάδιο της υλοποίησής του. Είμαστε πραγματικά περήφανοι για αυτό το επίτευγμα και σίγουροι πως το ανθρώπινο δυναμικό της Gastrade με την τεχνογνωσία και την υποστήριξη των μετόχων της, θα κάνουν πραγματικότητα το όραμα για μια νέα, πρωτοποριακή ενεργειακή πύλη στη χώρα μας».
Ο Paolo Enoizi , εκπρόσωπος της Gaslog Cyprus Investments Ltd δήλωσε:
«Η GasLog επένδυσε και στάθηκε στο πλευρό του έργου από τα πρώτα του βήματα και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φτάσαμε στην σημερινή ημέρα. Αυτό το έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς καθώς η GasLog όχι μόνο μετέχει στην μετοχική σύνθεση της Gastrade αλλά επίσης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η GasLog θα αναλάβει και την μετατροπή ενός εκ των πλοίων του στόλου μας σε FSRU το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην Gastrade στο τέλος του 2023. Επιπλέον, η GasLog θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του FSRU, εξασφαλίζοντας μέσω της τεχνογνωσίας της την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους χρήστες του Σταθμού. Αυτός ο πολυσχιδής ρόλος της εταιρείας μας σε αυτό το έργο, μας δίνει ιδιαίτερο κίνητρο για την επιτυχία του και ανυπομονούμε να εξασφαλίσουμε μια νέα, σύγχρονη και άρτια λειτουργούσα πύλη εισόδου LNG για την Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσαν :
«Η σημερινή ενεργειακή κρίση αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της επένδυσης για την υλοποίηση του τερματικού σταθμούτης Αλεξανδρούπολης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Δημιουργείται μια νέα πύλη ενεργειακού εφοδιασμού, που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης».
Ο Vladimir Malinov, Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD είπε:
«Η ομόφωνη λήψη Τελικής Επενδυτικής Απόφασης από όλους τους μετόχους είναι μια βασική στιγμή για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη . Η συμμετοχή του βουλγαρικού κράτους μέσω της Bulgartransgaz EAD, ως μετόχου στο έργο, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Θα υπάρξει επίσης πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο, το Κατάρ και άλλες πηγές, προς τη Βουλγαρία και τις γειτονικές χώρες, εξασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά φυσικού αερίου. Η αυξανόμενη ρευστότητα μέσω της πρόσβασης σε υγροποιημένο φυσικό αέριο θα επιταχύνει τη διαδικασία απανθρακοποίησης στη Βουλγαρία»
Τέλος η Maria Rita Galli, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ είπε :
«Η σημερινή Τελική Επενδυτική Απόφαση για το FSRU της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί την έναρξη ενός εμβληματικού έργου που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και θα καθιερώσει περαιτέρω την πρωταγωνιστική θέση της χώρας στις περιφερειακές ενεργειακές εξελίξεις. Με την υλοποίηση αυτού του στρατηγικά σημαντικού έργου και τη διασύνδεσή του μέσω του ΕΣΜΦΑ, που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, με τις υπάρχουσες και νέες εξαγωγικές διαδρομές προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα αναδειχθεί περαιτέρω ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, ενισχύοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, αυξάνοντας τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Με υψηλή δέσμευση στην ανάπτυξη μιας κρίσιμης ενεργειακής υποδομής, ο ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει με την κορυφαία τεχνογνωσία και τη μακρά εμπειρία που έχει αποκτήσει από τη λειτουργία του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας στον βέλτιστο σχεδιασμό και την άριστη υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι πλέον η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη μας γενικότερα μετατρέπονται σε ενεργειακό κόμβο με πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Επιπλέον, μετά την συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για χρησιμοποίηση του λιμένα της πόλης ως βάση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού της υπερδύναμης προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη , η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG της προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια απέναντι στην διαρκώς αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας.