Ένα τηλεφώνημα διάρκειας 40 λεπτών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ίσαακ Χερζόγκ ήταν αρκετό για να δώσει τροφή στους Τούρκους αναλυτές οι οποίοι αναδεικνύουν σε σημερινά τους άρθρα την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Οι αναλύσεις είναι προφανές ότι σκοπεύουν σε ακύρωση του έργου East-Med και η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Αρκεί γράφουν, οι Ελληνοκύπριοι να αναγνωρίσουν τη «ΤΔΒΚ».
Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Χερζόγκ
Το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία ήταν ένα από τα αντικείμενα της συνομιλίας Ερντογάν-Χερζόγκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει άνοιγμα προς τον δεύτερο τη τάξη αξιωματούχο του κράτους του Ισραήλ μια μέρα μετά την ορκωμοσία του. Ο Ερντογάν εδώ και καιρό επιχειρεί με διάφορες ενέργειες να αποδείξει στη Δύση την αποφασιστικότητα για εξομάλυνση των σχέσεων του, ενώ για να πετύχει κάτι τέτοιο με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ.
Βλέπει «νέα εποχή» ο Ντονμέζ
Συζητήσεις και δηλώσεις από αξιωματούχους στην Τουρκία και το Ισραήλ αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασίας έγιναν και στο παρελθόν. Τον Μάρτιο του 2021 ο τότε Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στέινιτζ εξέφρασε την ετοιμότητα του Ισραήλ να συνεργαστεί στον τομέα του φυσικού αερίου με την Τουρκία. Οι όποιες όμως προσπάθειες δεν έφεραν απτά αποτελέσματα. Τη Δευτέρα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Μια τέτοια κυβερνητική αλλαγή δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για αποκατάσταση των σχέσεων που επιδεινώθηκαν στο παρελθόν. Θα θέλαμε να συναντηθούμε με τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε ένα συνέδριο και να συζητήσουμε τα θέματα για τα οποία συμφωνούμε ή διαφωνούμε», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.
Μέσω ψευδοκράτους η λύση
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακής Στρατηγικής και Πολιτικής Έρευνας της Τουρκίας Oguzhan Akyener μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι το Ισραήλ θα χρειαστεί σύντομα κατά την επόμενη φάση της ανάπτυξης του Λεβιάθαν μια μεγάλη αγορά φυσικού αερίου η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η Τουρκία. Η Τουρκία προσφέρει, πρόσθεσε, ευκαιρίες για μεταφορά αερίου στην Ευρώπη.
«Είναι αμφίβολο κατά πόσο ο αγωγός East-Med 1900 χιλιομέτρων θα υλοποιηθεί και αν είναι οικονομικά βιώσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας την πολιτική στήριξη που είχε το έργο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ.
«Ένας αγωγός από το Ισραήλ στο Λίβανο και από τον Λίβανο στην ‘΄τουρκική δημοκρατία βορείου κύπρου και μετά στην Τουρκία είναι οικονομικά βιώσιμος. Φτάνει η ε/κ διοίκηση να συμφωνήσει σε ένα μοντέλο το οποίο να αναγνωρίζει την ‘ΤΔΒΚ΄. Τέτοιες ευκαιρίες μπορούν να χαράξουν το μονοπάτι τόσο για την ευημερία των λαών της περιοχής όσο και για την ειρήνη», αναφέρει ο Akyener.
Διαβεβαιώσεις από την Ιερουσαλήμ
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως άκουσε δύο φορές μέχρι σήμερα, η πιο πρόσφατη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να τον διαβεβαιώνει για τη συνέχιση των αναβαθμισμένων σχέσεων που απολαμβάνουν η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Μετά τη χτεσινή τους συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Γιερ Λαπίντ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγραψε στο Twitter ότι συμφώνησαν όπως πραγματοποιήσουν πολύ σύντομα μια νέα συνάντηση για να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.